Stormberg-eier frykter skyhøy ledighet: – Vi risikerer en tapt ungdomsgenerasjon

Hvis Norge skal unngå tidenes konkursbølge må staten steppe inn med direkte tilskudd til kriserammede bedrifter, mener Steinar Olsen. Han tar til orde for en dansk variant av coronatiltak.

FRYKTER UNGDOMSLEDIGHET ETTER CORONAKRISE: Stormberg-eier Steinar Olsen.
Publisert:

Stormberg-eier Steinar Olsen er bekymret for at coronakrisen kan sende mange unge ut i arbeidsledighet.

Han skriver i et Facebook-innlegg at «vi risikerer en tapt ungdomsgenerasjon hvor mange havner utenfor».

– Med det blodbadet som vi er i ferd med å få nå i næringslivet, hvor faktisk situasjonen kan bli at vi får flere coronakonkurser enn dødsfall, så er det klart at de som allerede har slitt med å komme inn på arbeidsmarkedet, de vil få en betydelige lenger vei inn, sier han til E24.

– Og veldig mange unge som har helt eller delvis kommet inn på arbeidsmarkedet, de risikerer å falle ut og komme i en passiv trygdesituasjonen.

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

Olsen sier at det allerede har vært et stort problem lenge at ungdom faller utenfor samfunnet. I innlegget viser han til at mer enn 20.000 nordmenn under 30 år er uføretrygdet.

«Den generasjonen som trolig blir minst rammet av selve coronaviruset, kan vise seg å bli sterkest rammet av de langsiktige følgeskadene», skriver han.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

Frykter konkursbølge

Hos Nav strømmer det nå inn søknader om dagpenger. Bare i helgen kom 38.000 nye søknader, og tallet for de siste to ukene beløper seg nå til 223.000.

Ikke siden depresjonen på 1930-tallet har arbeidsledigheten vært høyere, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Regjeringen og Stortinget har svart på krisen med redningspakker og grep som skal gjøre at coronarammede bedrifter har penger til å betale regningene. Regjeringen har også sagt at det kommer flere tiltak.

Olsen roser tiltakene hvor staten raskt tar over lønnsbetalinger til permitterte. Han sier krisepakkene, hvor staten blant annet stiller med lånegarantier, likevel ikke vil være nok til å hindre en konkursbølge.

Les også

Kan ha vært Norges første corona-konkurs: – Dette er 99,9 prosent viruset sin skyld

– I tiltakspakkene har det primært vært fokus på å midlertidig styrke likviditeten til det coronautsatte næringslivet. Men for bedrifter som helt eller delvis opplever at inntektene faller bort fra den ene dagen til den andre er ikke løsningen å ta opp mer gjeld, sier Olsen.

Kostnader til blant annet husleie for hardt rammede næringer som reiseliv og varehandel løper fortsatt, mens inntektene svikter, påpeker Stormberg-eieren.

– Jeg vet at i disse dager, i helgen og rett før helgen, så er det dialog i mange styrer, hvor de vurdere å melde oppbud for ikke å risikere å komme i personlig ansvar hvis det kan sannsynliggjøres at de driver for kreditors regning.

Olsen sier det haster med nye tiltak til næringslivet.

– Det er snakk om dager som myndighetene har på seg for å unngå at det kommer et konkursskred uten like.

Les også

NHO: Arbeidsledigheten er på sitt høyeste siden 1930-tallet

Mener dansk variant vil hjelpe

Han tar til orde for grep av samme type som Danmark har gjort, hvor staten gir penger direkte til den enkelte bedrift som er rammet av inntektssvikt.

Også eiendomsmilliardær Christian Ringnes har oppfordret regjeringen til å gjøre som danskene.

Les også

Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra

I Danmark kan bedrifter som er rammet av coronakrisen få dekket opptil 100 prosent av deres faste utgifter, slik som husleie og renteutgifter.

– Danskene har blant annet bidratt til dette med husleiedekning knyttet til coronarammede virksomheter. Poenget er at mer gjeld løser ikke problemet for et kriserammet næringsliv, sier Olsen.

– Hvis man ønsker at næringslivet skal overleve, så må myndighetene inn og bidra til å dekke løpende kostnader i perioden med nedstengning i samfunnet.

Les også

Maria permitteres: – Vi må bare komme oss gjennom dette

Stormberg-eieren sier det er flere alternative løsninger. Han har selv tre forslag.

  • Et tiltak er at momsen som coronarammede bedrifter allerede har betalt inn for sjette termin, altså for november og desember, blir betalt tilbake som tilskudd til de rammede bedriftene fra staten, foreslår Olsen.
  • Han foreslår også at en slik tilbakebetaling av penger til bedrifter kan gjøres med arbeidsgiveravgift som bedriftene nettopp har betalt inn.
  • Et tredje alternativ er at staten gir en fast prosentandel av omsetningen i 2019 som et tilskudd til de rammede bedriftene, foreslår Stormberg-eieren.

Olsen understreker at han mener de bedriftene som var levedyktige før krisen, er de som skal hjelpes.

– Ingen coronautsatte arbeidsplasser eller virksomheter kommer skadefrie gjennom en krise som dette. Men det gjelder at norske myndigheter bidrar til at flest mulig coronautsatte virksomheter overlever.

Les også

Ferd-arving i karantene: – Ser hvor ekstremt dyktige ansatte vi har

Har stengt de fysiske butikkene

Om sin egen turtøyvirksomhet gir Olsen følgende statusoppdatering:

– Situasjonen for oss er at vi har tilpasset aktivitetsnivået til aktivitetsnivået i samfunnet. Vi har midlertidig stengt butikkene våre for å redusere smittefaren.

Olsen sier virksomheten utenom de fysiske butikkene er fullt operativ, deriblant nettbutikken. Han mener Stormberg er godt rustet for å møte krisen.

– Vi har opparbeidet en egenkapitalandel på over 50 prosent, så vi er godt rustet til å komme gjennom krisen og sikre arbeidsplassene på sikt, men det er mange som ikke er i samme situasjon som Stormberg.

Publisert: