Skatteetaten stanser bruk av tvangsmulkt midlertidig

For å lette situasjonen for næringslivet har Skatteetaten besluttet å midlertidig stanse bruken av tvangsmulkt.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Heiko Junge / NTB scanpix
Publisert:

Det skriver Skatteetaten i en pressemelding.

– Det er krevende tider for store deler av næringslivet som nå opplever bortfall av inntekter. Vi tar derfor initiativ til å stoppe tvangsmulkt midlertidig, sier skattedirektør Hans Christian Holte i meldingen.

Det er automatisk tvangsmulkt for alle arbeidsgivere og andre som leverer a-melding, som nå stoppes midlertidig. I tillegg stanses tvangsmulkt for merverdiavgift.

Når det gjelder a-melding betyr dette i praksis at bedrifter ikke vil bli sanksjonert dersom a-meldingen leveres etter fristen. I første omgang gjelder det for a-meldingen med leveringsfrist 5. mars.

Les på E24+ (for abonnenter)

Irmelin ble permittert fra jobben: – Jeg lurer veldig på hvordan dette skal gå

– Ber om at arbeidsgivere gjør det de kan

Den såkalte a-meldingen er en melding som leveres til Nav, SSB og Skatteetaten. Meldingen skal inneholde informasjon om ansattes inntekt, arbeidsforhold og forskuddstrekk, samt arbeidsgiveravgift og finansskatt for bedriften.

– Selv om tvangsmulkt stoppes midlertidig, ber vi arbeidsgivere likevel gjøre det de kan for å levere korrekte a-meldinger innen fristen. På den måten sikres det at ansatte har oppdaterte og riktige opplysninger hvis de for eksempel trenger ytelser fra det offentlige i denne perioden, sier Holte.

Nav bruker blant annet tallene i meldingen til å behandle krav om sykepenger og dagpenger.

Les på E24+ (for abonnenter)

Trump vurderer «helikopterpenger». Bør Norge gjøre det samme?

Oppfordrer til levering

Når det gjelder tvangsmulkt knyttet til merverdiavgift, gjelder dette ved for sent levert mva-melding. Ordningen er midlertidig og gjelder meldinger som har forfall til og med 10. juni. Dette innebærer levering av meldingen for 1. og 2. termin.

Også de som leverer mva-melding en gang i året, samt årsoppgave for primærnæring omfattes av det nye regelverket.

– Selv om vi nå stopper tvangsmulkt, oppfordrer vi likevel virksomheter til å levere mva-meldingen så snart de får anledning, sier Holte.

Alle virksomheter som er registrert i Merverdiavgiftregisteret skal levere mva-meldingen. Meldingen skal inneholde informasjon om hvor mye moms virksomheten har krevd inn på vegne av staten.