Bakeri i mesterkokkers restaurantkonsern er konkurs

Handwerk AS har meldt oppbud med en millionsum i gjeld. Ifølge medeier Anders Braathen står ingen Lava Oslo-restauranter i fare for å gå konkurs.

KONKURSRAMMET: Anders Braathen og Lava Oslo må se seg nødt til å gi opp surdeigsbakeri.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Det er med tungt hjerte at vi har meldt oppbud for Handwerk Vulkan, skriver Anders Braathen, kokk og daglig leder i Handwerk AS, i en e-post til E24.

Som følge av coronaviruset har surdeigsbakeriet på Vulkan i Oslo mistet for mye av sitt inntektsgrunnlag samtidig som gjelden var blitt for høy, forklarer Braathen.

– De siste månedene har vi prøvd å jobbe frem løsninger, og vært i samtale med flere aktører for å sikre videre drift, uten å lykkes. Dette er noe vi synes er forferdelig tungt.

Gikk aldri med overskudd

Handwerk AS inngår i Lava-konsernet. Selskapet eies og drives av de profilerte kokkene Stian Floer, Tom Victor Gausdal, Even Ramsvik og Anders Braaten, og står bak driften av flere populære restauranter i Oslo.

Les på E24+

Dette skjer når en bedrift går konkurs

Kvartetten hadde inntil denne uken to surdeigsbakerier i Oslo.

– Vi har i løpet av de siste årene drevet vårt surdeigsbakeri med et brennende hjerte, men det har visst seg vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk, skriver Anders Braathen.

Vulkan-bakeriet har på det meste omsatt for 7,5 millioner kroner, men har aldri gått med overskudd. Det har derimot Handwerk Botaniske, som fortsetter å holde åpent.

– Handwerk Holding (heleid av Lava Oslo, journ.anm.) eier også Handwerk Botaniske og Vega Snackbar. Disse er ikke berørt, opplyser Braathen.

– Er det fare for konkurs for andre Lava-restauranter?

– Nei. Vi jobber målrettet med driften og holder alle våre restauranter åpne i sommer.

Milliongjeld til eierne

Bostyrer Frode Finnøy sier til E24 at oppbudsbegjæringen fra selskapet beskriver coronakrisen som utløsende faktor, men at Handwerk AS også hadde problemer før pandemien.

– Store deler av kundegrunnlaget deres forsvant over natten, fordi de leverte varer til kantiner. Selskapet skriver at de har sett på muligheten for salg og nytt konsept, men at de nå ikke lykkes mer.

Finnøy forteller at selskapet ifølge oppbudsbegjæringen har omtrent 1,4 millioner kroner i gjeld. Omtrent én million er gjeld til eierne som følge av at de har skutt inn penger i selskapet.

– For å komme seg gjennom krisen, har eierne beregnet at de måtte skutt inn ytterligere 1,3 millioner kroner, forteller Frode Finnøy.

Les også

Lava Oslo den 12. mars: – Vi jobber på spreng for å sikre fremtiden til ansatte og restauranter

Bostyreren har ikke fått noen oversikt over antall berørte ansatte ennå, selskapet la ikke ved listen slik de skulle, men anser det som mest sannsynlig at det går mot oppsigelse for de nå permitterte ansatte.

– Boet vil ikke drifte selskapet videre. Om det er grunnlag for videresalg vet jeg ikke ennå, men siden disse proffene ikke har fått det til, så vil jeg si rent statistisk at det ligger an til en realisasjon og nedleggelse.

Ved selskapets siste årsrapport, for 2018, var det 11 ansatte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Konkurs
 3. Bakeri
 4. Coronaviruset
 5. Tom Victor Gausdal
 6. Restaurant

Flere artikler

 1. Nye Maribel-selskaper melder oppbud: 20.000 kvadratmeter stort hotell- og konferansesenter er konkurs

 2. Maribel-konkurs: Disse norske hotellene rammes

 3. Konkursåret 2020: Dette gjør eierne nå

 4. Flere bemanningsbyråer går over ende: 600 ansatte har lønnskrav mot konkursrammet selskap

 5. Kleskjedene Brandstad og Wagner slått konkurs i Norge