Industrien vil stanse nettleieøkning under pandemien

NHO, LO, Fellesforbundet og Norsk Industri ber politikerne gripe inn for å hindre at Statnetts nettleieøkning kommer mens bedriftene er rammet av pandemien.

Ved Norske Skog Saugbrugs ble to maskiner stanset på grunn av coronapandemien og restriksjonene som ble innført.
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi sliter med fallende etterspørsel etter våre produkter og store inntektstap som følge av coronapandemien. Det er da veldig umusikalsk av Statnett å gjennomføre økninger i nettleien særlig når politiske vedtak går ut på å dempe virkningene for næringslivet, sier kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog.

Statnett har lenge jobbet med et forslag til et nytt system for nettariffer, som vil føre til at de store strømforbrukerne skal ta en større del av regningen for opprustningen av kraftnettet.

Om Statnett øker industriens nettleie allerede fra 2021, så anslår han at dette for fabrikken Norske Skog Skogn alene kan bety en tredobling av utgifter til nettleie. Det betyr at nettleien kan øke fra rundt 10 millioner kroner, til 30 millioner kroner.

For hele Norske Skog kan økningen i verste fall bety en firedobling av nettleiekostnader over en periode på rundt fem år.

– Dette har store konsekvenser for oss. Det er snakk om millionbeløp, sier Dybevig.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt og informasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog da de tidligere i år la frem resultatet for fjerde kvartal 2019.
Les også

Krisen er ikke over. Aker BP står foran svenneprøven

Ministerbrev

I et brev til næringsminister Iselin Nybø, olje- og energiminister Tina Bru og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn ber NHO, LO, Fellesforbundet, Industri Energi og Norsk Industri om at regjeringen må gripe inn mot kostnadsøkningen.

E24 omtalte også den planlagte nettleieøkningen i 2018, da anslo Hydro at forslaget de hadde da kunne øke deres kostnader med opptil 300 millioner kroner i året.

Kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett forteller at arbeidet med den langsiktige tariffmodellen har vært jobbet med over lang tid.

Den skal blant annet sikre industrien lik rabatt, der det har vært store forskjeller. Men den reduserer rabattnivået som en del industrikunder har hatt.

– Vi følger selvfølgelig utviklingen i økonomien tett. Vi skal vedta en langsiktig modell, og etter hvert hva tariffen blir i 2021. Det er to prosesser, sier Glette.

– Så det er ikke sikkert at aktører i industrien får en like stor nettleiøkning under coronapandemien?

– Vi følger den økonomiske situasjonen tett, gjentar Glette.

Les også VG: Krisen i bilindustrien rammer hjørnesteinsbedrifter: – Kan ikke se lenger enn en uke eller to frem i tid

– Unødvendige kostnader

Norsk Industri har jobbet med den nye tariffmodellen til Statnett i flere år, og lederen sier at deres medlemmer nå er veldig frustrerte.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen forteller at de har tatt utgangspunkt i de signalene de har fått om hvordan den nye tariffmodellen vil se ut når de har skrevet brevet.

– Statnett velger en modell som gir unødvendige kostnader når nettopp kraftforedlende industri er i en investeringsfase for å bli klimanøytrale, og følge Paris-avtalens krav. Så kommer pandemien i tillegg, sier Lier-Hansen til E24.

I brevet til ministrene ber arbeidsgiver- og arbeidstagerorganisasjonene om at Statnett heller skal utnytte handlingsrommet for at kostnadene for industrien og enkeltbedrifter ikke økes, og at dagens ordning beholdes frem til det fins et godt nok alternativ.

– Dagens situasjon tilsier snarere en reduksjon for å sikre konkurranseevnen, skriver organisasjonene.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri håper å få stoppet arbeidet med nye nettariffer, så Statnett kan finne bedre løsninger for industrien.
Les på E24+

Markedet for offshorebåter er i fritt fall, men disse skipene går så det suser

– Sjokkert

– Vi er mildt sagt sjokkert. Dette er umusikalsk i en usikker tid. Andre land kjemper for at industrien skal overleve en alvorlig pandemi, men her velger Statkraft å varsle at de gjør om på tariffene. Dette betyr i verste fall kroken på døren for dem det rammer, sier forbundsleder Jørn-Henning Eggum i Fellesforbundet til E24.

Lier-Hansen sier at det nå er mange arbeidsplasser som står på spill.

– Små endringer gir store utslag i kostnader for industrien. Det er mange millioner kroner om det endres i feil retning. Sammen med politikerne jobber vi hardt for å holde hjulene i gang, og da vil det være ekstremt uheldig om dette kommer i tillegg, sier Norsk Industri-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norske Skog
 3. Industri
 4. Statnett
 5. Fellesforbundet
 6. NHO
 7. Norsk Industri

Flere artikler

 1. Statnett vil kutte nettleien med 20-25 prosent

 2. Norske Skog kutter i Halden: – Sørgelige nyheter

 3. Hydro taper 250 millioner årlig på nettleie-grep: – Dette er et slag i trynet

 4. Industrien frykter tapte jobber uten utlendinger på plass

 5. Du får 200 kroner i «corona-rabatt» på nettleien