Pizzakongen som skulle bli SS-offiser

En av Tysklands rikeste familiebedrifter har alt å takke en svoren Adolf Hitler-tilhenger, som fikk sin SS-trening i den beryktede konsentrasjonsleiren i Dachau.

SVOREN NAZIST: Rudolf August Oetker (1916-2007), hovedmannen i oppbyggingen av Dr. Oetker - kjent for blant annet sine frossenpizzaer - er både i bokform og i en interngranskning blitt outet som stornazist etter sin død.

Torsten Silz
  • Eric B. Utheim
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Rudolf August Oekter var bare uker unna å komplettere treningen som skulle gjøre ham til offiser i det beryktede SS, da nyheten kom om at en engelsk bombe hadde utslettet familiehjemmet - og drept hans mor, stefar og to stesøstre hjemme i Bielefeld.

Den da 28-årige kadetten fikk velferdspermisjon fra oktober 1944 og ut krigen, for å ta seg av familiebedriften som hans stefar da drev. En familiebedrift som leverte tørrmat til den tyske krigsmaskinens soldater.

De neste seks tiårene brukte Rudolf August på å bygge familieselskapet opp til å bli et av Tysklands mektigste, og gi sine etterkommere milliardærstatus, skriver Bloomberg.

Den dag i dag er selskapet ett av det tyske næringslivets mest kjente merkevarer - blant annet kjent gjennom frossenpizzaer som Casa di Mama og Ristorante, som er populære her også i Norge.

IMPERIUM: Oetker-familien er blant Tysklands rikeste, og har interesser i en rekke næringer. Matprodusenten Dr. Oetker har fortsatt fabrikk i byen Bielefeld. De står bak frossenpizzaer som Ristorante og Casa di Mama, som er populære også hos nordmenn.

Oliver Krato

Familieimperiet deles i dag mellom Rudolf Augusts åtte arvinger og verdsettes til om lag 75 milliarder norske kroner.

Alt i alt har konglomeratet av bedrifter som sorterer under Oetker-familiens innflytelse 26.000 ansatte i en rekke land.

Interngranskning av nazifortiden

Rudolf August Oekter døde i 2007, 90 år gammel.

I høst gikk en av hans sønner ut og innrømmet at hans far hadde vært overbevist nazist - noe som ga mange spaltemeter i tysk aviser.

Innrømmelsen skjedde i samband med at selskapet selv satte ned en granskning, for å få alle fakta om konsernets nazifortid på bordet.

Mye av materialet historikere og journalister har kastet seg over, er det selskapet selv som har tilgjengeliggjort ved å åpne sine arkiver.

Les også

Hitlers ørnerede pusses opp for millioner

Arkivåpningen kom etter at flere avisartikler og bøker om Rudolf August Oetker hadde trukket fram hans nazisympatier - blant annet boken «Dr. Oetker und der Nationalsozialismus» som kom i oktober.

«Ryktet til Dr. Oetker er i fare etter avsløringer om at grunnleggeren var en ihuga nazist som frivillig meldte seg til tjeneste for SS», het det blant annet i de britiske storavisene The Times og Daily Mirror, da de omtalte interngranskningen.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

ARBEIT MACHT FREI: Rudolf August Oekter fikk sin SS-utdanning ved en skole tilknyttet konsentrasjonsleiren i Dachau. Der internerte nazistene - og i minst 30.000 tilfeller drepte - politiske motstandere, jøder, homofile, romfolk, Jehovas vitner og andre «untermensch».

MICHAEL DALDER

Forfatter Sven Keller - som var med å lede den intern granskningen - sier at avsløringene ikke har rokket ved Oetkers status innad i selskapet.

- De involverte i selskapet ser fortsatt på ham som en helt, for måten han løftet fram firmaet etter andre verdenskrig. Man må se begge sidene av mennesket, sier han ifølge Bloomberg.

Les også

Mener norsk tradisjonskost svekker salget av frossenpizza

- Min far var nasjonalsosialist, sa Rudolf Augusts sønn, som også bærer navnet August, til tysk presse i oktober.

- Nå som vi vet fakta, har tåken lettet.

Mediesky arvinger

Amerikanske Bloomberg har denne uken tatt opp tråden, og gått opp historien om nazibedriften som i dag er en av Tysklands mektigste.

Bloomberg skriver at hver enkelt av Rudold Augusts åtte barn (fra tre ulike ekteskap) fikk sjansen til å uttale seg til deres artikkel, men at ingen ønsket å stille opp.

Rudolf Augusts åtte barn kontrollerer i dag 12,5 prosent hver av holdingselskapet Dr. August Oetker KG, som administrerer familiekonglomeratets interesser.

- De utgjør et stabilt dynasti. De har ikke flyttet sine verdier til Sveits, slik mange andre tyske milliardærer har gjort, sier forfatter Rudiger Jungbluth til Bloomberg - han skrev en biografi om Rudolf August Oetker i 2004.

Flere av de åtte barna har på ulike tidspunkt vært inne på internasjonale milliardærlister - men aldri samtidig. Søsknene som i dag kontrollerer Oetker-imperiet erkjent for å være svært mediesky.

Nazisympatiene deres far Rudolf August hadde, var han langt fra alene om i familien.

Familieselskapet startet i 1891, da farmasøyt August Oetker fant opp et bakepulver som kunne pakkes i engangsposer. Det var farmasøyten som tilførte «Dr.» i navnet Dr. Oetker. hans oppfinnelse forbedret holdbarheten på bakepulver, og ble en suksess.

Brukte slavearbeidere

Gründeren forble uten direkte arvinger. Hans eneste sønn Rudolf var soldat under første verdenskrig, og døde under slaget ved Verdun i Frankrike i 1916.

Isteden var det hans svigerdatters andre ektemann Richard Kaselowsky som drev videre familieselskapet, i Oetkers navn.

Kaselowsky var en svoren nazist, og meldte seg inn i Adolf Hitlers parti på 1930-tallet. Selskapet ble da også en stor leverandør til den tyske krigsmaskinnen, blant annet via den nevnte tørrmaten til frontkjemperne.

Mer plagsomt for ettertiden er det kanskje at firmaet Kochs Adler, hvor Oetker-familien var hovedaksjonær, produserte ammunisjon og deler til Wehrmachts MG 42-maskingeværer.

Les også

Hitler brukt i tyrkisk sjamporeklame

Østeuropeiske krigsfanger ble brukt som slavearbeidere i denne produksjonen. Et annet Oetker-kontrollert firma, Chemische Fabrik Budenheim, benyttet også slavearbeidere.

Ifølge boken «Dr. Oetker und der Nationalsozialismus» som kom ut i oktober i fjor, så skal man under Richard Kaslowskys ledelse ha utvidet familieimperiet ved å å ta over bedrifter og eiendom nazistene hadde beslaglagt fra jødiske familier.

DACHAU-FANGE: Minst 200 nordmenn satt som fanger i Dachau, blant dem Trygve Bratteli. Han kom til leiren i slutten av august 1944, og ble en måned før han ble flyttet videre til underbruket Ottobrünn. Arbeiderpartimannen ble senere statsminister i Norge i to runder (1971-72 og 1973-1976).

Knut Snare

– Familien og Dr. Oetker-selskapet var pilarer i det nazistiske miljøet, sa medforfatter Andreas Wirsching da boken ble lansert i høst.

- Kaselowsky og Oetkerne utnyttet mulighetene regimet ga dem, vedgår firmaets egen gransker, Svenn Keller.

Det hører med til historien at Oetker-imperiet ikke er de eneste kjente tyske firmaene som utnyttet krigsfanger, jøder og andre innsatte i konsentrasjonsleirene som arbeidskraft.

Det er dokumentert at blant andre BMW, Volkswagen, Daimler, Deutsche Bank, Bertelsmann, Talbot, Blaupunkt, AEG og BASF alle gjorde dette i ulik grad- enten direkte eller indirekte.

Utdannet i Dachau

Rudolf August, som denne artikkelen omhandler, var sønn av soldaten som døde i Verdun. Han ble faktisk født et halvår etter at faren døde på slagmarken. Han vokste opp med sin stefar, stornazisten Richard Kaselowsky, som farsfigur.

Da moren og Kaswlowsky døde som følge av det britiske flyvåpenets bombetokt over Bielefeld 30. september 1944, hadde den da 28-årige Rudolf August vært SS-kadett under offisersutdanning i to år. Han meldte seg frivillig til SS i 1942, etter først å ha blitt innrullert som Wehrmacht-soldat.

- Det var en ideologisk greie. Du meldte deg ikke for SS om du ikke var overbevisst om at nazismen var den rette veien, sier Svenn Keller, ifølge Bloomberg.

Som et ledd i treningen var Rudolf August stasjonert ved konsentrasjonsleiren i Dachau, naziregimets alle første fangeleir av dette slaget.

Selv om leiren ikke var noen utryddelsesleir, ble minst 30.000 av fangene skutt eller omkom som følge av forholdene i leiren.

Les også

Hellas kan kreve milliarder i nazi-erstatning

Offisersskolen Oetker gikk på, var tilknyttet konsentrasjonsleiren, og brukte fanger som arbeidskraft - til blant annet renhold av kadettenes kaserner.

Også norske SS-frivillige fikk sin offisersutdanning i Dachau.

Og vel 200 norske fanger ble plassert i Dachau, blant dem den senere statsministeren Trygve Bratteli.

SA IKKE NOE: Ifølge uttalelser fra hans barn, skal Rudolf August Oetker aldri ha snakket om det han opplevde og gjorde under andre verdenskrig.

Torsten Silz

De norske fangene kom imidlertid hovedsaklig i september 1944, altså bare én måned før Rudolf August Oetker fikk innvilget sin permisjon og forlot SS. Hvorvidt han hadde noe med de norske fangene å gjøre er ukjent.

32 av de 200 norske Dachau-fangene døde i leiren.

Ikke dømt i rettsoppgjøret

Rudolf August Oetker ble britisk krigsfange ved krigens slutt. Han ble stilt for retten - men ikke dømt - i rettsoppgjøret etter krigen.

Fra 1947 tok han over Oetker-imperiets forretninger for fullt. Under hans ledelse ble familieforretningen svært suksessfull, og en del av det såkalte Wirtschaftswunder - det økonomiske underet - som den vesttyske industrioppblomstringen etter krigen kalles.

I tillegg til kjernevirksomheten, tørrmatproduksjon, gjorde Oetker det skarpt med oppkjøp av vinprodusenten Soehnlein Rheingold AG, privatbanken Bankhaus Lampe KG og shippingselskapet Hamburg Suedamerikanische.

Les også

Raser mot Japans finansminister etter nazi-kommentar

Oetker gjorde også flere oppkjøp i bryggeribransjen. Den dag i dag er familiekonglomeratet storeier i det Frankfurt-baserte bryggeriet Radeberger Gruppe, som blant annet produserer kjente merkevarer som Clausthaler og Berliner Kindl.

Rudolf August var styreleder i holdingselskapet fram til han gikk av i 1981, 65 år gammel.

Han forble leder i familiebedriftens rådgivningsorgan helt fram til hans død for sju år siden.

Kilder: Bloomberg, Frankfurter Rundschau, Store Norske Leksikon, VG, The Times, The Daily Mirror, Wikipedia, Kristian Ottosen «Natt og tåke», Trygve Bratteli «Fange i natt og tåke».

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Priskrig i Karibien

  2. Vi trenger digital robusthet

  3. Bit for bit, snart en del av gullrekka

  4. Annonsørinnhold

  5. Hendene på rattet

  6. Brudd på rektangelformasjon utløste kjøpssignal på Facebook-aksjen