Splittet om delvis fjerning av formuesskatten

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) Erna Solberg (H) er uenige om formuesskatten. Men de er enige om at forslaget om å fjerne formuesskatten på «arbeidende kapital» er en dårlig løsning.

I DEBATT: Det var under torsdagens debatt at spørsmålet om formueskatt kom på spissen. Her partileder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, og partileder i Høyre, Erna Solberg, som takker for kampen like etter sending.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Under NRKs økonomidebatt på Norges Handelshøyskole (NHH) torsdag var tre gründere hentet inn for å vise politikerne hvilke problemer denne skatten skaper.

LES OGSÅ: Frp og Høyre vil fjerne formuesskatt og arveavgift

Ekstra byrde

Alf Bjørseth, som har grunnlagt bedriften Rec og flere andre høyteknologiske bedrifter, viste til at formuesskatten er en ekstra byrde på toppen av de andre utfordringene som gründere møter. Det viser seg at bare et mindre antall bedrifter overlever de første tunge årene.

LES OGSÅ: Klager på formueskatten - får mer i statsstøtte

Høyre har gått klart ut i valgkampen og lovet at 12 av 15 millioner kroner i formuesskatt skal bli fjernet. Samtidig vil sier partiet at de rikeste fortsatt skal betale formuesskatten.

SV-leder Audun Lysbakken angrep Høyres standpunkt og slo fast at hans parti ikke ville gå inn for en slik omfordeling mellom rike og fattige.

Arbeidende kapital

Statsminister Jens Stoltenberg argumenterte også med at Høyres opplegg vil bety kraftige skattelettelser til de rikeste.

Etter debatten var han ikke avvisende til å gjøre endringer i formuesskatten.

- Vi har justert formuesskatten hele tiden og halvert antallet som betaler den. Vi er ikke mot forbedringer, men vi er mot å fjerne den, sier statsministeren

KrF-leder Knut Arild Hareide kastet fram kompromisset med skattefritak for arbeidende kapital. Det vil i utgangspunkt si maskiner og utstyr som brukes i produksjon. Han får støtte fra Rec-gründer Alf Bjørseth.

LES OGSÅ: 32 milliardærer får minst 461 millioner i skattelette av Erna

- Populistisk debatt

- For gründerbedrifter er det skatten på arbeidende kapital som betyr noe. Diskusjonen om rike mennesker synes jeg er uinteressant, sier Bjørseth.

- De første årene når du strever med å få bedriften opp og gå at formuesskatten reduserer mulighetene. Jeg har ingen stor forståelse for nullskattytere, men jeg tror det er andre hull i skattelovgivningen som kan tettes først. Jeg synes debatten om formuesskatten i valgkampen har vært populistisk.

LES OGSÅ: Uten formuesskatt får Røkke 99,5 prosent i skattelette

Nei til Hareide

Selv om gründeren sier ja til Hareides opplegg, møter det lite forståelse både hos statsministeren og Høyre-lederen.

- Vi mener det betyr mer byråkrati og ikke spesielt klare grenser. Vi mener vår modell er bedre, sier Erna Solberg.

- Arbeidende kapital er en dårlig modell. Det har vært prøvd før og skaper problemer med avgrensning. Hva med bankinnskudd, er det arbeidende eller ikke arbeidende kapital, spør Stoltenberg.

Ifølge VGs kommentatorer kom Stoltenberg og Lysbakken best ut av debatten.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Solberg: Formuesskatten vil være med oss lenge

  2. - De rikeste skalbetale skatt

  3. Erna Solberg med formuesskatt-støtte til laksemilliardær

  4. Erna Solberg snur om nullskatteytere

  5. - Formuesskatten bør fjernes helt