Spenningen øker i Venezuela

Spenningen mellom demonstranter og myndigheter øker i Venezuela.  

FOLKEHAV I GATENE: Det er ingen gode anslag på hvor mange innbyggere i Venezuela som tok til gatene 19. april. Bildene fra Caracas viser store mengder mennesker som har tilsluttet seg demonstrasjonene.
Publisert:

Situasjonen i Venezuela ser ut til å tilspisse seg ytterligere etter onsdagens markering mot president Nicolás Maduro. Opposisjonen har kalt det store folkehavet som samlet seg i Caracas og flere andre byer for «alle protesters mor».

Også Maduros tilhengere mobiliserte stort, og flere steder utviklet det seg til voldelige sammenstøt. Begge sider hevder å ha mistet noen av sine.

Den amerikanske bilprodusenten General Motors hevder torsdag morgen at myndighetene i Venezuela uventet har tatt over en fabrikk i landet og beslaglagt bilene.

GM kaller overtakelsen for illegal, og sier at bilprodusenten vil gjøre alt i deres makt for å ta tilbake fabrikken med lovlige midler.

Sier myndighetene beslagla biler

Myndighetenes beslag gjør at bilprodusenten ikke får produsert biler som normalt, og at ulike verdigjenstander i fabrikken, som splitter nye biler, er blitt ulovlig beslaglagt av myndighetene.

Ifølge Reuters sa også selskapet at hendelsen vil utgjøre uerstattelig skade for selskapet, selskapets 2.678 arbeidere, 79 forhandlere og andre partnere.

Nyhetsbyrået har ikke fått myndighetene i tale om den angivelige hendelsen, som skal ha skjedd onsdag, ifølge GM.

PROTESTERER MOT PRESIDENTEN: Det har oppstått flere voldelige sammenstøt mellom støttespillere av opposisjonen i landet og politiet.

Tre døde

Det påståtte beslaget av GM-fabrikken sees i sammenheng med de dystre økonomiske utsiktene i landet. Misnøyen i befolkningen stiger, og demonstrasjonene i hovedstaden er blitt dramatisk for både opposisjonen og myndighetene det siste døgnet.

En 17 år gammel gutt som deltok i demonstrasjonen på opposisjonens side i Caracas, ble skutt i hodet og fraktet til sykehus. Han ble operert, men døde av skadene. I tillegg ble en 23 år gammel kvinne skutt og drept da hun deltok i en demonstrasjon i byen San Cristóbal vest i landet, nær grensen til Colombia. Byens ordfører opplyser til AP at hun ble beskutt av regjeringsvennlige grupper som begynte å omringe demonstranter.

Torsdag kveld opplyste myndighetene at aktivister hadde drept en soldat nær hovedstaden Caracas.

–De myrdet nettopp en soldat fra nasjonalgarden i San Antonio de los Altos, sa politikeren og Maduro-støttespilleren Diosdado Cabello under sitt ukentlige TV-program onsdag.

I GATENE: Demonstrantene i Carcas i Venezuela har ikke bare samlet seg i marsj, men også lokalt ulike steder i byen.

Varsler nye demonstrasjoner

Det har vært flere store demonstrasjoner de siste ukene etter at landets høyesterett i forrige måned vedtok at den skulle overta nasjonalforsamlingens myndighet. Vedtaket er opphevet, men mye av motstanden mot Maduro består.

På en pressekonferanse etter onsdagens demonstrasjoner oppfordret opposisjonsleder Henrique Capriles om å fortsette motstanden.

–Vi kaller på hele det venezuelanske folket om å mobilisere på samme tidspunkt i morgen, sa han.

–Millioner av oss

Så langt er det ikke angitt noe anslag på hvor mange som deltok i «alle demonstrasjoners mor», annet enn et løst formulert «titusener». Under pressekonferansen gjorde imidlertid Capriles det klart at han mener det var snakk om atskillig flere.

–I dag var det millioner av oss og i morgen må enda flere av oss komme ut, sa han.

Opposisjonen har som mål å fjerne Maduro fra makten og krever løslatelse av politiske fanger.

– Vi må sette en stopper for dette diktaturet. Vi har fått nok. Vi ønsker valg slik at vi kan få fjernet Maduro, fordi han har ødelagt dette landet, sier Ingrid Chacon, en 54 år gammel sekretær, som deltok i opposisjonens demonstrasjon i Caracas onsdag.

DEMONSTRASJONER I FLERE BYER: Dette bildet viser sammenstøt mellom støttespillere av opposisjonen og politet i San Cristobal i Venezuela 19. april. Politiet bruker blant annet vannkanoner for å temme folkemassene.
Publisert:

Her kan du lese mer om