Bjørn Maaseide starter bank i seks byer

Den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide og bankmann Svein Ivar Førland har fått ja fra Finanstilsynet til å starte ny bank i Rogaland.

BANK: Bjørn Maaseide starter bank i seks forskjellige byer etter å han og bankmannen Svein Ivar Frøland fikk ja fra Finanstilsynet.
Publisert:

– Vi er i gang allerede om tre-fire måneder. Dette er et konsept vi har stor tro på, og vi mener at vi har funnet en nisje rettet mot privatmarkedet som kan være lønnsom for både kundene og banken, sier Maaseide til Stavanger Aftenblad.

Den nye banken skal hete Kraft Bank og ha hovedkontor i Sandnes. Med seg på laget har Maaseide og Førland, som blir administrerende direktør, fått med seg tidligere Statoil-sjef Harald Norvik som styreleder.

Advokat Hanne Skaarberg Holen, kjent fra Transocean-saken, Jorunn Kolnes, finansdirektør i Technor-Bartec og Helge Dalen, leder i jernbanepersonalets bank, utformer sammen med Maaseide resten av styret.

– Vi er veldig godt fornøyd med å få med oss så «tunge» og erfarne folk i styret. Det i seg selv er en god bekreftelse for oss på at vi har funnet et konsept som kan bli veldig bra, sier Frøland til avisen.

Banken springer ut av forvaltningsselskapet Kraft Finans, hvor Maaseide er hovedaksjonær.

«Økonomiske redningspakker»

Ifølge Førland skal Kraft Bank tilby økonomiske «redningspakker» til privatpersoner som har havnet ut i uføret.

– Vi vet at det er enormt mange der ute som sliter med store økonomiske problemer. Ved hjelp av et par enkle tastetrykk på nett, så kan du fort få 250.000 kroner i forbrukslån rett inn på konto. Og slik kan du holde på til du har nådd i hvert fall 2 millioner kroner – og det uten noen form for sikkerhet. Da sier det seg selv at det er fort gjort å havne i trøbbel, sier han.

Til Dagens Næringsliv sier Frøland at de forventer å legge seg betraktelig lavere enn vanlige forbrukslånsbanker.

– For kunden skal belastningen bli lavere, men for boliglånet kan renten isolert bli høyere enn i bank. Samlet vil renten være et sted mellom ni og tolv prosent. Det vil være langt fra forbrukslån der renten typisk vil være et sted mellom 16 og 30 prosent, sier Frøland.

På pengejakt

Etter at han la opp på sandvolleyballbanen, har Maaseide satset på næringslivet. Ifølge avisen har han investert 430 millioner kroner i eiendom. Han er daglig leder i syv selskaper og styreleder i tolv, i tillegg til styreverv i ytterligere tolv.

– Vi skal ikke være noen Mor Teresa-bank. Dette er et marked som er skapt av forbrukslånsbankene, sier Maaseide til DN.

Banken skal nå ut på pengejakt blant potensielle investorer. Før banken skal åpne, forventer de to å hente mellom 200–300 millioner kroner.

– Pengene skal inn og vi skal ikke ta noe for gitt før de er på plass, men jeg tipper det kommer til å bli fulltegnet og vel så det. Minstekravet fra Finanstilsynet er at vi må ha inn 200 millioner, men vi ser for oss at vi lander på mellom 250 og 300 millioner, sier Maaseide til Stavanger Aftenblad.

Mennene bak banken forventer å ha mellom 10–12 ansatte i banken ved åpning, men tallet på arbeidsplasser vil øke til mellom 25 og 30 etter hvert.

Ble tilbudt å bli med på Bank Norwegian-laget

Bank Norwegian-eier Bjørn Kjos skal ha spurt Maaseide om han ville være med å starte bank i 2007.

– Da jeg hørte hvor mye penger som skulle hentes inn, 180 millioner kroner, sa jeg nei, sa Maaseide til Aftenbladet.

Les også

DNB får millionbot etter Panama Papers-avsløringene

Les også

Norsk boligkonge satser milliarder på dansk boligmarked

Les også

Nordea-topp etter kutt: – Bankjobbene kommer ikke tilbake

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om