Tok over familiebedriften som 26-åring: Har økt inntektene med 76 prosent

Pilene har bare pekt oppover etter at Jan Christian Vestre (30) tok over familiebedriften for fem år siden. Skandinavisk design og målrettet eksportsatsing er noe av hemmeligheten. 

SUKSESSBEDRIFT: Jan Christian Vestre har hatt suksess med å eksportere utemøbler i tre og stål til Europa. Stålet er overflatebehandlet med teknologi fra norsk oljeindustri, noe som gjør det rustet for vær og vind.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

– Vi har satset der vi har fortrinn. Og det er på unike produkter med skandinavisk design, som har lang levetid, og som er produsert bærekraftig. Det er det verden vil ha, sier Vestre til E24.

Han overtok familieselskapet Vestre AS, en av Skandinavias ledende produsenter av utemøbler, allerede som 26-åring i 2012.

Siden den gang har omsetningen steget fra 61 til 108 millioner kroner - godt hjulpet av gunstig kronekurs, men trenden startet før oljeprisen drev kronen ned.

– Det viser at det er mulig å produsere ganske tradisjonelle ting som dette faktisk er, i høykostnadsland i Skandinavia, og likevel vokse, øke eksportandelen og ha en lønnsomhet på minst 10 prosent.

Hjelp fra kronen

Vestre har i dag 36 ansatte.

Møblene som er ment for byrom, parker og gater, produserer selskapet på en egen fabrikk rett i Värmland rett over svenskegrensen samt i Vestfold og på Jæren i Rogaland.

Selskapet eksporterer til i overkant av ti land, hovedsakelig i Europa, men har også begynt å snuse på det amerikanske markedet.

– Vi har holdt fast på strategien. Samtidig har vi har turt å satse og investere store ressurser i nye markeder ute, sier Vestre.

Han sier de har merket noen svingninger i forbindelse med oljebremsen.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

SVENSK PRODUKSJON: Vestres fabrikk i Sverige er designet av Snøhetta.

– Det er litt psykologi i dette. For når det går ned i markedet er det mange som sitter på gjerdet og lar investeringene vente. Men gjennom betydelig større eksport til Europa, har vi klart å utjevne det, sier han, og legger til at kronesvekkelsen har vært viktig.

– Det er et paradoks at vi i Norge krangler om hvorvidt vi skal ha en selskapsskatt på 23, 22 eller 21 prosent, sier den tidligere politiske rådgoveren i næringsdepartementet - Vestre er tidligere AUF-sentralstyremedlem og Ap-politiker.

– Det vi fullstendig ser bort fra, i hvert fall i den offentlige debatten, er at et kronefall på 20 prosent styrker eksportbedriftenes konkurransekraft betydelig, mye mer enn et par prosentpoeng mindre i selskapsskatt vil gjøre.

Les også

Slik er Hydros nye «superfabrikk»

Kan ikke konkurrere på pris

30-åringen som tirsdag delte sine erfaringer med toppfolk i norsk næringsliv og politikk på Industrikonferansen 2017, mener mulighetene til norsk industri er enorme.

– Hva kan norsk industri lære av Vestre?

– Jeg skal være veldig forsiktig med å svare på det, for vi har våre utfordringer og gjør våre feil. Men jeg tror det handler om å ta erkjennelsen av at vi i høykostland i Skandinavia, ikke kan konkurrere på pris, sier han.

– Det vil alltid være noen som kan underby oss, som har dårligere arbeidstagerrettigheter, lavere kostnadsnivå og som tar snarveier på kvalitet, etikk og moral. Det er ikke der norske bedrifter skal hevde seg.

Et høyere kostnadsnivå til tross, mulighetene er større enn begrensningene, mener han.

– For det første kan vi produsere på 100 prosent fornybar energi. For det andre er vi, på grunn av den nordiske modellen, trepartssamarbeidet, en kompetent befolkning og evnen til å ta i bruk ny teknologi, kanskje bedre rustet enn noen andre til å ta førersetet i den fjerde industrielle revolusjon, altså digitaliseringen og automatiseringen som vil gjøre kostnadene mindre viktige.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

PÅ AKER BRYGGE: Langs vannkanten på Aker Brygge i Oslo står Vestres møbler på rekke og rad.

Han viser også til tilgangen til miljøvennlige råvarer, med et bærekraftig skogbruk og verdens reneste aluminiumsproduksjon.

– Det er et tidsspørsmål før vi spør oss selv hvorfor vi har flagget ut så mye av industrien vår. Hele verden snakker om hvordan man skal få ned klimagassutslippene, også sitter vi med dette rett foran oss, sier han.

Se til Tesla

Vestre som selv har bakgrunn som rådgiver i næringsdepartementet under den rødgrønne regjeringen, mener myndighetene kan gjøre mer for å legge til rette for vekst i industrien.

Først og fremst trenger Norge en næringspolitikk som kan støtte næringer og bedrifter som viser evne til å vokse på eksport.

Les også

Resultatfall for Aker Solutions, men kjemper om kontrakter for 50 mrd.

– I mange år har vi skullet leve av noen få store næringer der vi har naturgitte forutsetninger. Det handler det mindre om i en globalisert verden, men mer om hvem som evner å kapitalisere på gode ideer først.

Han viser til at USA ikke har naturgitte forutsetninger for å produsere elbiler.

– Kanskje snarere tvert imot. Men de lager likevel Tesla, verdens mest avanserte elbil, fordi de grep muligheten før noen andre gjorde det, sier Vestre.

– Sånn må vi tenke i Norge også. Vi må erkjenne at det er et mangfold av små og store industrieventyr som skaper en industrinasjon, og derfor må næringspolitikken backe opp flere næringer.

Les også

Legger ned Denja, lager mer Grandis: – Konkurransen blir tøffere

Vestre etterlyser også en eksportstøtteordning slik de har i Sverige, samt et nasjonalt produktivitetsløft.

– Vi bør sende rundt våre fremste eksperter for å hjelpe industrien med å øke produktiviteten sin. Produktivitetsutviklingen har stagnert, og til og med gått litt tilbake.

Han mener dessuten Norge bør etablere en felles industripolitikk med Sverige og Danmark, og foreslår et virkemiddelapparat som gjør det lønnsomt å investere i Skandinavia som en felles industriklynge.

– Det er en erkjennelse av at vi til sammen bare er 20 millioner mennesker i en verden av 7 milliarder. Det er ikke mulig å bli best på alt hver for seg, men vi står mye sterkere utad dersom vi samarbeider i industripolitikken, mener han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Næringsliv
  2. Fornybar energi
  3. Ledelse

Flere artikler

  1. Norsk utemøbelprodusent har tredoblet salget i USA

  2. Han får jobben til næringsministeren

  3. Den nye næringsministeren er god for over 50 millioner

  4. Vestre åpner kontorer i Los Angeles og Austin: – Vi vil sette en ny verdensstandard

  5. «Made in all of Norway» - Ferdigvareindustrien er større enn du tror