Miljødebatt til tross: Aldri vært vanskeligere å komme inn på NHH

NHH har vært i hardt vær etter en nasjonal debatt om studiemiljø. Likevel har den ordinære opptaksgrensen til studiet aldri vært høyere. Også andre økonomiutdanninger har høyere opptakskrav i år.

  • Karsten Gutterød Hauklien
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

For å komme inn på siviløkonomstudiet ved NHH i år må man ha 53 studiepoeng i førstegangskvoten, og 56,6 poeng i ordinærkvoten, viser ferske tall fra Samordna Opptak. Det er en økning på henholdsvis 0,4 og 0,6 poeng fra i fjor.

– Opptakstallene viser at NHH tiltrekker seg mange av landets aller fremste studenter, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen.

Handelshøyskolen har måttet tåle mye kritikk etter at et innlegg i skoleavisen K7 Bulletin startet en debatt om miljøet på skolen, som ble heftig omtalt blant annet i DN.

Dette ser ikke ut til å ha påvirket studiets popularitet. 1801 søkere har satt NHH som sitt førstevalg. Kun rettsvitenskap ved UiO har høyere søkertall.

Les også

Øystein Thøgersen blir ny NHH-rektor

Siviløkonomstudiet er populært

Også de som vil ta siviløkonomutdannelsen ved Universitet i Stavanger må ha gode karakterer for å komme inn. I år var ordinærkvoten på 54 poeng, 3,2 poeng opp fra i fjor.

Førstegangskvoten var på 49,5 prosent, opp 0,7 poeng fra 2017.

Siviløkonomutdanningen hadde 927 søkere til sine 20 plasser. 127 hadde studiet på førstevalg.

Universitet i Nord hadde også høyere opptakskrav til sin siviløkonomutdanning i år enn i 2017. Ordinærkvoten går opp 2,7 poeng fra i fjor til 43,1 poeng.

Handelshøyskolen ved universitetet hadde 335 søkere til 20 plasser ved økonomiutdanningen.

Ordinærkvoten for opptak til siviløkonomutdanningen ved Universitetet i Agder går ned 2,9 poeng fra i fjor og er på 43,7 poeng i år.

Universitetet har tre økonomistudium, hvorav ett femårig siviløkonomstudium. Alle tre har sett noe lavere søkertall enn i fjor.

– Økonomistudiene er studier med mange søkere så det er populære studium, men vi har flere studier med høyere poenggrense, sier Greta Hilding, studiedirektør ved Universitetet i Agder til E24.

147 personer hadde det femårige programmet ved universitetet som førsteprioritet.

Økt kvinneandel

NHH peker på at kvinneandelen, som har falt siden initiativet «jentedagen» ble avsluttet i 2015, igjen er tilbake over 40 prosent. Likevel viser tallene at andelen kvinnen blant førstevalgssøkerne har falt fra 35,9 til 35,2 prosent.

Da tidligere rektor Frøystein Gjesdal ble konfrontert med den lave andelen kvinner av E24 for et år siden, forklarte han at det var han lite fornøyd med.

– Vi har gjort en innsats for å komme over minstemålet på 40 prosent men det har vi altså ikke lykkes med. Det er hard kamp om de flinke jentene, sa han.

Denne gangen har skolen så vidt karret seg over minstemålet, med en kvinneandel på 40,6 prosent.

Les saken fra 2017 her: NHH-rektoren skuffet over kvinneandelen

Også Universitetet i Agder har færre kvinner enn menn. 37,8 prosent av søkerne til det femårige siviløkonomstudiet i 2018 er kvinner, ifølge Greta Hilding, studiedirektør ved universitetet. Kvinner utgjør 32,5 prosent av de som ble tilbudt plass.

Teknologi i høysetet

Skolen har tidligere mottatt kritikk fra studenter og næringslivsledere om at studiene ikke er oppdatert på teknologifronten.

En undersøkelse gjennomført på skolens intranettløsning i 2016 viste at tre prosent av studentene var fornøyd med IT-tilbudet.

Dette har blitt skjerpet, ifølge rektoren. Han peker blant annet på nye fag som skolen tilbyr.

– Studentene som kommer til NHH vil møte et oppdatert fagtilbud. Den siste tiden har det kommet nye kurs innen temaer som robotisering og digitale forretningsmodeller, i tillegg til at de tradisjonelle økonomifagene skal speile en ny teknologisk hverdag, sier Thøgersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Handelshøyskole (NHH)

Flere artikler

  1. Flere kvinner til NHH: – Økonomi er jo det som får verden til å gå rundt

  2. Ferskt NTNU-program klatrer på listen over økonomi- og administrasjonsstudier

  3. Mangfold blant økonomistudenter: - Det er et maratonløp

  4. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

  5. Krever flere studieplasser etter rekordår: – Blir som å gå baklengs inn i fremtiden