I denne bedriften vil de feire når noen sier opp

Kvinner med innvandrerbakgrunn er de som oftest blir stående utenfor det norske arbeidslivet. Det ønsker gründerbedriften Moving Mamas å gjøre noe med.

HÅPER PÅ SYSSELSETTING: Moving Mamas håper de kan bidra til at flere kvinner med innvandrerbakgrunn kommer seg ut i arbeidslivet. Fra venstre: Amran Jama Ali, Fatima Ashoor, Gründer Kirstine Holst Jansen, Amesto-leder Ariane Spandow og Rajdeep Kaur.

Cecilie Storbråten Gjendem
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Kontorlandskapet er stille. I det fjerne høres iherdige tastetrykk fra datamaskinene, og i et konferanserom til høyre diskuterer to menn i dress lavt seg imellom.

Midt imellom datamaskinene og de dresskledde sitter Fatima Ashoor og tvinner fargerike tråder sammen. Hun er en av seks kvinner med innvandrerbakgrunn som er ansatt i det sosiale entreprenørskapet Moving Mamas. Det nyoppstartede selskapet har som mål å få kvinner som Fatima ut i arbeidslivet.

– Ideen om Moving Mamas fikk jeg i januar, og vi startet driften 1. september. Min motivasjon var å bidra til at flere kvinner med innvandrerbakgrunn kom ut i arbeidslivet og samtidig benytte ubrukte ressurser for å skape gode produkter, sier Moving Mamas-gründer Kirstine Holst Jansen.

Hun legger til at hun håper kvinnene som begynner i Moving Mamas i løpet av få år får den kompetansen og nettverket de behøver for å sikre seg drømmejobben.

Les også

Rekordhøyt nybolig-salg

– Akkurat nå er seks kvinner ansatt i selskapet, og de er alle flotte. Vi har også flere som kunne tenke seg å jobbe hos oss, men jeg har ikke turt å ta inn flere før vi har en regelmessig kontantstrøm. Vi er en bedrift, og vi må gå med overskudd for at dette skal fungere.

– Det er veldig hyggelig at mange vil jobbe hos oss, men jeg håper jo at Moving Mamas skal bli et steg på veien til drømmejobben, og ikke nødvendigvis at alle skal bli her de neste fem årene, sier Jansen.

– Vi ønsker å kunne feire når folk sier opp fordi det betyr at de flytter seg oppover i systemet. Da betyr det at vi har gjort noe riktig.

FIKK EN IDÉ: Moving Mamas-gründer Kirstine Holst Jansen

Cecilie Gjendem

En av mange

Sysselsettingen av kvinner med innvandrerbakgrunn har lenge vært et av de mest diskuterte områdene i arbeidslivspolitikken.

Regjeringen vedtok nylig at bevilgningen til arbeid med dette skal økes med 10 millioner kroner i 2016, i forsøk på å takle flyktningstrømmen som nå brer seg over Europa.

– Satsinger som Moving Mamas er en flott inngangsport for innvandrerkvinner inn i arbeidslivet. Moving Mamas gir kvinner mulighet til å lære og praktisere norsk, samtidig som det gir et innblikk og kunnskap om produksjon og salg.

– Dette er nødvendig for at disse kvinnene kan bli gode medarbeidere eller gründere av egne bedrifter, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

Ifølge SSB er det særlig kvinner fra Pakistan, Tyrkia og noen grupper med kortere botid bak seg i Norge, som dem fra Afghanistan, Somalia og Irak, som blir stående utenfor arbeidslivet. Tre av seks ansatte i Moving Mamas er fra Somalia.

Les også

Lundteigen: – Flyktninghjelp foran lønnsvekst

Vanskelig å komme inn

Tilbake hos Moving Mamas reiser indiske Rajdeep Kaur og somaliske Amran Jama Ali seg og går ut til Fatima.

– Det er ikke alltid lett å komme seg inn i arbeidslivet i Norge særlig på grunn av språket. Jeg tror slike tiltak kan hjelpe mange, sier Kaur.

Sammen utgjør de tre kvinnene en av to arbeidsgrupper på tre, foruten onsdag da de alle samles for sosialt samhold. Gruppene er arrangert slik at ingen av kvinnene har samme morsmål, slik at de må øve seg i norsk mens de er på jobb. Fatima og Amran er enig med Kaur, men peker også på at mange ikke har kunnskap om hvordan arbeidsmarkedet i Norge fungerer, og hvor viktig kontakter er når en skal skaffe seg jobb.

– Jeg tror mange kvinner som kommer til Norge ikke forstår viktigheten av å ha et nettverk innenfor næringslivet, og at de dermed sliter med å få foten innenfor. Det slo ikke meg at jeg ville trenge det. Nettverk er ikke nødvendig der jeg vokste opp. Nå som jeg har begynt å få et nettverk, ser jeg hvor viktig det er for å komme inn i det norske arbeidslivet, sier hun til E24.

Utfordrer andre

Også Erna Solberg mener Moving Mamas er et godt prosjekt, og statsministeren var klar i sin tale til E24 lørdag.

– Det er kjempeviktig for vårt velferdssamfunn at alle de som kan jobbe, faktisk gjør det, og særlig når det gjelder kvinner tror jeg det er viktig at vi blir flinkere på å utfordre de som komme til Norge til å finne seg en jobb. Både fordi dette gir dem flere rettigheter enn om de ikke jobber, i form av pensjon og andre ytelser, men også fordi det gir muligheter for et sosialt liv og bedre norskkunnskaper som er svært viktig.

Statsministeren mener det er viktig å legge til rette for at de som har en utdanning fra hjemlandet som kanskje ikke er så lett å fortsette med her i Norge får muligheten til etterutdanning, og at en klarer å godt formidler at det er ventet at både kvinner og menn skal ta del i det norske yrkeslivet.

– Vi må bli flinkere på å utfordre de som kommer til Norge på å skape sine egne arbeidsplasser. Dette er helt avgjørende for hvordan vi vil påvirkes av flyktnigkrisen, sier Solberg til E24.

Utappet kilde

Næringsminister Monica Mæland mener Norge rett og slett ikke har råd til å la kompetent arbeidskraft gå til spille.

– Innvandrerbefolkningen vår er en stor og utappet kilde til kompetanse og skaperkraft. Vi både ønsker og trenger å ta i bruk denne ressursen på en bedre måte enn vi gjør i dag. Det gjelder både den varierte andelen av befolkningen med innvandrerbakgrunn som allerede bor i Norge, og de som kommer hit i tiden fremover, sier næringsministeren.

Hun understreker at regjeringens gründerplan særlig ønsker å fremme kvinnelige gründere, og gründere med flerkulturell bakgrunn.

– Norge er på vei fra særstilling til omstilling. Oljeaktiviteten vil avta, og norsk økonomi trenger flere ben å stå på, sier Mæland til E24.

– Mange av bedriftene som våre barn og barnebarn skal jobbe i, som skal gå foran i det grønne skiftet, og som skal finansiere den fremtidige velferden vår, finnes ikke i dag. De må etableres av gode gründere som starter nye, innovative og bærekraftige bedrifter. For å lykkes med omstillingene trenger vi hele befolkningen og alle våre kloke hoder.

SAMARBEIDER: Tre av de seks ansatte kvinnene i Moving Mamas jobber med å klargjøre produktene. Fra venstre: Fatima Ashoor, Amran Jama Ali og Rajdeep Kaur.

Cecilie Storbråten Gjendem

Låner kontor

Moving Mamas har ikke sitt eget kontor, men låner kontorplass av større selskaper for tre måneder om gangen. Siden september er det Amesto som har lånt kvinnene kontorplass, men i slutten av november skal selskapet flytte til andre lokaler. Akkurat hvor er Jansen fortsatt noe usikker på.

– Jeg er i kontakt med flere selskaper om dette, og vi opplever at det er mange som ønsker å låne oss kontorplass. Da jeg skulle starte Moving Mamas fant jeg ut at det er vanskelig å få noen til å gi deg billige kontorer i fem år, men de fleste er svært imøtekommende om du spør om du kan få låne ubrukt kontorplass i tre måneder, sier Jansen.

Hun legger til at støtten fra næringslivet har vært svært stor, og at mange har tilbudt seg å samarbeide med Moving Mamas. Selskapet er også i ferd med å etablere fast leveringsavtaler til ulike kommersielle aktører. Materialet til selskapets første produkt, skjærefjøler designet av Runa Klock, har de fått gratis av Kebony.

– I stedet for å sende korte lengder til forbrenning har Kebony valgt å gi en del overskuddsmateriell gratis til Moving Mamas, sier Jansen.

Ariane Spandow i Amesto understreker at Moving Mamas gjerne kan komme tilbake ved en senere anledning.

– Jeg håper flere satser på slike bedrifter. Dette er pulter som ellers ville stått tomme, og kan de brukes til et prosjekt som bidrar godt til norsk arbeidsliv, er det flott, sier hun til E24.

Les også

Likestillingsombudet om flyktninghets: – Utrolig vondt å se

Ikke alene

Etter at flyktningkrisen ble et faktum, har flere store aktører i næringslivet meldt at de ønsker å bidra.

Daglig leder i Stormberg Steinar Olsen har tilbudt seg å ansette flere av dem som nå kommer til Norge, og hotellkongen Petter Stordalen lovte å gi flyktningene et sted å sove.

Direktør for arbeidslivspolitikk Svein Oppegaard i NHO mener det er viktig at det norske næringslivet gjør det de kan for å sikre at så mange som mulig kommer ut i jobb enten det er menn eller kvinner.

– Jeg har ikke godt nok grunnlag til å uttale meg om Moving Mamas, men generelt sett kan jeg si at alle tiltak som kan bidrar til økt integrering er bra. Tilknytningen til arbeidslivet er viktig, både for å øke kompetanse og tilegne seg språket, sier Oppegaard til E24.

VED SYMASKINEN: Kvinnene i Moving Mamas jobber med salg og klargjøring av produktene, så vel som regnskap for dem som ønsker.

Cecilie Storbråten Gjendem

Drømmen om regnskap

Rajdeep og Amran har gått tilbake til symaskinene sine, og Fatima sitter nok en gang alene i det åpne kontorlandskapet. De siste ukene har hun fått lov til å prøve seg i drømmejobben – hun har vært Moving Mamas' regnskapsfører.

– Å jobbe her har vært utrolig spennende, og jeg gleder meg til å være med videre, sier Fatima Ashoor.

– Drømmen min er å jobbe med regnskap. Jeg har lett lenge etter et sted hvor jeg kunne få opplæring og erfaring, Moving Mamas passet utrolig godt, sier hun.

Rajdeep, Amran og Fatima håper alle at Moving Mamas kan bli starten på et aktivt arbeidsliv i Norge, og at flere kvinner vil få de samme mulighetene som dem.

Les også

Likestillingsombudet om flyktninghets: – Utrolig vondt å se

Les også

Den første flyktningen begynner hos Stormberg neste uke

Les også

Trues med boikott etter Syria-donasjon

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Næringsministeren tror robotene kan redde norsk industri

  2. «Årets sosiale entreprenør» syr vesker i Zambia

  3. – Jeg følte at jeg brukte mye tid og penger på hva jeg skulle ha på meg. Miljøperspektivet blir også mer og mer viktig

  4. Annonsørinnhold

  5. – Denne veien bør du gå hvis du vil være med å endre verden

  6. Betalt innhold

    Yrja Oftedahl har intervjuet 100 «Power Ladies:» Dette har hun lært