Nordea merker stigende låneappetitt blant bedriftene: – Mye går godt i Norge nå

Stigende investeringer, både i oljesektoren og på fastlandet, bidrar til at Nordea låner ut mer til bedriftene. Norgessjef Snorre Storset tror på høy aktivitet fremover.

LÅNEVEKST: Nordea låner ut mer til bedriftene, og merker økt aktivitet i næringslivet. Her Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Bank Norge ASA, ved en tidligere anledning.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
Publisert:

– Vi ser at dette er et bra kvartal, der vi har gjort mer forretning med flere kunder enn tidligere, og dermed hatt en positiv utvikling i Norge, både på privat- og bedriftssiden, sier Snorre Storset, sjef for Nordea i Norge.

Storbanken la onsdag frem resultatene for tredje kvartal. Den norske bankvirksomheten melder om kunde- og lånevekst, men for storbanken som helhet skuffet den finansielle fasiten.

Fra virksomhetene i Danmark, Finland, Sverige og Norge beløp resultatet etter skatt seg til 684 millioner euro, hvilket var lavere enn analytikernes forventninger på 706 millioner euro, ifølge Dow Jones Newswires.

Konsernsjef Casper von Koskull trakk spesielt frem inntektene som «skuffende og preget av sesongeffekter», ifølge nyhetsbyrået. I perioden måtte banken se omsetningen falle 327 millioner euro til 2,05 milliarder euro.

– Mye går godt i Norge nå

I den norske virksomheten er Storset opptatt av tilfanget av nye kunder og økte utlån.

Nordea fikk i løpet av den siste regnskapsperioden 9.200 nye personkunder i Norge. Her vokste utlånene med en årlig fart på 6,9 prosent i tredje kvartal.

Les også

Flere nordmenn spår boligprisvekst: – Overraskende

Til bedriftene var tilsvarende utlånsvekst på 6 prosent i kvartalet, et tegn på økt aktivitet i næringslivet, ifølge Nordea.

Gjeldsappetitten drives av blant annet stigende investeringer, ifølge Storset, som peker på etterspørsel etter nye lån innen alt fra energi, sjømat og til næringseiendom og IKT.

– Mye er knyttet til at det er veldig mye som går godt i Norge nå. Både at oljeinvesteringer går fra en flat utvikling til å gå mot en kraftig vekst, vi ser at det investeres mer i Fastlands-Norge også, vi ser at forbrukerne har høyere inntekter og forbruksveksten er god, sier han.

I Nordeas kundeundersøkelser sier majoriteten at de venter å ekspandere fremover.

– Der vi tidligere pleide å si at vi var rigget for vekst, og gjerne kunne finansierer gode prosjekter, ser vi nå at det kommer gode prosjekter som vi faktisk kan finansiere. Og vi tror det kommer til å være et høyt aktivitetsnivå også fremover, sier Storset.

Les også

Bill Browder til E24: – Nordiske land et gjestfritt miljø for hvitvaskere

Ser oppsving i olje

Innenfor de oljerelaterte næringene vil leverandørene få drahjelp av stigende oljeinvesteringer, tror Storset. Etter at oljeselskapene kuttet pengebruken kraftig under oljenedturen er det nå ventet et nytt oppsving, spesielt neste år, ifølge anslag fra blant annet Norges Bank.

– Også på oljerelatert ser vi at vi har nådd bunnen, og at det heller begynner å bli en økning, ikke minst i det som er servicenæringer. Når du får høyere investeringer i oljesektoren vil det dra med seg mange av underleverandørene, sier Nordea-sjefen.

Bildet er imidlertid todelt blant oljeleverandørene, med overkapasitet innen offshoredelen, en sektor der blant annet supplyrederiene befinner seg, påpeker Storset.

– Vi ser at det fortsatt er overkapasitet i offshore. Men til og med der ser man litt mer positive signaler, men det vil ta tid før overkapasiteten forsvinner, sier han.

Nordea i Norge har satt til side mindre penger for å dekke opp for tap. Tapsavsetningen på 320 millioner kroner i fjorårets tredje kvartal har ved denne korsveien krympet til 80 millioner kroner.

Les også

Hvitvaskingsjeger anklager Nordea for hvitvasking: Økokrim bekrefter å ha mottatt anmeldelse

Rentehopp

Personkundene i Nordea har som andre bankkunder sett lånekostnaden bli jekket opp i høst. Da Norges Bank hevet sin styringsrente fulgte bankene raskt etter med økte lånekostnader til sine kunder.

Storset tror ikke det nødvendigvis vil legge en demper på bankens låneaktivitet, av flere grunner.

– Det vi ser så langt er flere sysselsatte, lavere arbeidsledighet, lønnsøkning, kanskje til og med knapphet på arbeidskraft etter hvert, som gjør at det blir mer kjøpekraft. Samtidig har du flere nye boliger som kommer ut på markedet, litt økning i rentene.

– Disse faktorene går litt mot hverandre. Vi ser at det fortsatt er god aktivitet i boligmarkedet. Vi ser ikke at det kommer til å forandre seg, av det vi ser så langt i alle fall, sier Storset.

Les også

– Ubehagelig lesning

Les også

Slutter etter 11 år på topp: – Lenge siden jeg har vært motivert

Les også

Handelskrigen påvirker Elkem-resultatet

Her kan du lese mer om