Konkurser i Norge

Bokhandelkjeden Notabene konkurs

Bokhandelkjeden som har slitt med driften over lang tid har meldt oppbud. Notabene skylder ifølge rettsdokumenter 93,6 millioner kroner.

Notabene har over flere år slanket driften og kuttet kostnader, men det var ikke nok. Tirsdag gikk bokhandleren konkurs.

Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert:

Selskapet har slitt med svake resultater og en rekke krav fra kreditorer over lang tid, og ifølge Oslo Byfogdembete meldte bokhandelen oppbud tirsdag formiddag.

Også datterselskapet, Boklageret går konkurs.

Antallet butikker i kjeden har blitt redusert år for år, og kjeden har nå 42 utsalgssteder, ifølge Notabene.

Omsetning i 2018 landet på 183,4 millioner kroner og kjeden leverte et samlet underskudd på 28,5 millioner kroner før skatt.

Kjennelsen fra Oslo Byfogdembete viser at Notabene har en gjeld på 94 millioner kroner, og at verdiene i selskapet er på til sammen 55,5 millioner kroner.

I forhandlinger

Bostyrer Ellen Ulriksen sier til E24 at det nå pågår forhandlinger for å videreføre driften.

– Vi er i forhandlinger og snakker med flere. Vår målsetting er å sikre en videreføring av så mange butikker som mulig, sier Ulriksen.

– Kan du si noe om hvem det forhandles med?

– Ikke akkurat nå - nå konsentrerer vi oss om å få oversikt.

Flere hundre ansatte

Ifølge siste oversikt fra offentlige registre har Notabene 234 ansatte, og Boklageret 68, men trolig har det antallet falt noe gjennom selskapets restrukturering, som har vært pågående i 2019.

I en melding sier styreleder og deleier Harald Enersen at det er flere årsaker til Notabene gikk konkurs.

Han viser til økt konkurranse fra netthandel, dagligvare og at andre salgskanaler har påvirket et allerede presset marked.

– Etter oppkjøpet av kjeden i 2017 har vi jobbet intensivt for å skape positiv drift. Vi har gjort betydelige kostnadsreduksjoner, omorganisert administrasjonen, og gjort tiltak for å øke marginene. Vi har møtt forståelse og velvilje fra mange leverandører og gårdeiere, men det er fremdeles kostnadsdrivende driftsavtaler og leiekontrakter som vi ikke har klart å reforhandle», sier Enersen i meldingen til E24

Han fortsetter:

– Styret håper til tross for utviklingen at det kan finnes løsninger for videre drift av deler av virksomheten, og at flere butikker kan vise seg lønnsomme med tilpassede leie- og kostnadsnivåer. Det blir dog opp til bostyret å forhandle frem med mulige interessenter, skriver Enersen.

Selskapet som eier Notabene og en rekke tilknyttede selskaper er Bokkompaniet Holding, som igjen er eid av daglig leder Harald Enersen (20 prosent), Robert Johansen (20 prosent), Ola Palm Helland (20 prosent), Sjur Mossige (20 prosent) og oppkjøpsfondet Jotunfjell Partners (16 prosent) og DNB (4 prosent).

Da Notabene gikk konkurs første gangen i 2013, tok DNB over, men har senere solgt seg ned, og er nå minste eier, ifølge siste oversikt over selskapets aksjonærer.

Jotunfjell har vært sentral i flere store konkurser de siste årene, sist som kjøper av Cosmetic Group, morselskapet til Vita og Loco, som gikk konkurs i midten av oktober.

Les på E24+

(E24+) Slik fungerer det norske bokkartellet

Inkasso-saker

Ifølge offentlige registre skylder Notabene-kjeden en rekke aktører penger.

Det dreier seg om forlag, eiendomsselskaper som kan ha utestående leie, og betalingsselskaper som Vipps står også på listen.

Per 19. november har butikkjeden 61 inkassosaker mot seg på til sammen 1,9 millioner kroner, ifølge Brønnøysundregistrene.

Prosessen med å fordele verdiene som er igjen i kjeden starter 5. desember i Oslo byfogdembete.

Les også

99 butikker og rundt 400 ansatte kuttes fra Vita-kjeden

Har stengt en rekke butikker

Notabene har stengt og solgt en rekke butikker siden de nye eierne overtok, og gjennomført en større omstrukturering i 2018 for hele konsernet som daglig leder Harald Enersen sier fortsetter inn i 2019.

– Kjeden hadde store omstillingskostnader som følge av reduksjonen i antall butikker i 2017, hvor halvparten av butikkene ble solgt eller avviklet. Man dro med seg en rekke kostnader som var skalert til en langt større kjede, og det tar tid å gjøre om på disse, skrev han i en mail tidligere i år.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Notabene tirsdag formiddag, uten å få svar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Notabene
 3. Konkurs
 4. Jotunfjell Partners
 5. DNB

Flere artikler

 1. Jotunfjell Partners kjøper konkursrammede Notabene

 2. Forplikter seg til å ta over 100 ansatte etter Notabene-konkursen

 3. Kreditorer skulle få betalt av Notabene etter julesalget – så gikk kjeden konkurs

 4. Solgt for 11 millioner – bostyrer tror hun kunne oppnådd mer ved å drive selv

 5. 21 Notabene-butikker har konkurssalg