«Oljeskatt» på oppdrett

Ap til laksemilliardærene: Mer vekst krever at dere gir mer tilbake til fellesskapet

Arbeiderpartiet vil bruke god tid og lytte til kystkommunene før det konkluderes i spørsmålet om en ekstra lakseskatt. – Førstereaksjonen fra laksemilliardærene er lite sjarmerende, sier Ap-politiker.

Cecilie Myrseth (Ap) synes det er lite sjarmerende at laksemilliardærer truer med å flagge ut virksomhet med en gang det foreslås å gi mer tilbake til samfunnet.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg anbefalte nylig å innføre grunnrenteskatt i tillegg til vanlig skatt på den svært lønnsomme lakseoppdretten.

Spørsmålet er omstridt, og det ser ikke ut til at forslaget får politisk flertall. Flere av regjeringspartiene nedstemte nemlig en slik modell i forkant av utredningen.

Arbeiderpartiet ser likevel ingen grunn til å kaste forslaget ennå.

– Hvis man bare legger forslaget i en skuff nå, er jeg ganske sikker på at ulike regjeringer med ulik farge kommer til å løfte dette igjen, særlig når man vet at inntektene fra olje og gass går ned og at offentlige utgifter øker, sier partiets fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth til E24.

Hun understreker at partiet er skeptisk til flertallets konklusjon, men at de nå vil bruke god tid på å sette seg inn i utvalgsrapporten og se på ulike løsninger. Hun synes det er uklokt å konkludere rett etter en såpass bred utredning.

Les også

Utvalg foreslår omstridt ekstraskatt på laks

Milliardærer og utflagging

– Om det viser seg at milliardærene kan ta ut superprofitt fra fjordene over tid, er det viktig for oss å se på hvordan kommunene kan tilgodeses med mer stabile inntekter, men også hvordan det kan bidra til det store fellesskapet. Da kan man ikke lukke den diskusjonen før den er startet, sier Myrseth.

Etter utvalgets konklusjon har flere av eierne i de største oppdrettsselskapene gått hardt ut og argumentert for at økt skatt vil føre til at nye investeringer flyttes ut av landet, fordi det blir for dyrt i Norge.

– Det er oppsiktsvekkende og lite sjarmerende at de første reaksjonene fra laksemilliardærene er å true med å flagge ut, sier Ap-politikeren.

Les på E24+

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

– Ingen tjener på skyttergravskrig

Myrseth er klar over at selv om bransjen er svært lønnsom, så er det mange nye utfordringer, samtidig som konkurransen fra andre land øker.

I mange år har det vært snakk om ulike måter oppdrettsnæringen kan tilbakeføre verdier til samfunnet på, også ved ulike typer produksjonsavgift. Ap-politikeren mener næringen i altfor liten grad har innsett det behovet, og at de derfor har strittet hardt imot hele veien.

– Min klare beskjed til havbruksnæringen er at hvis man ønsker mer vekst, så er man nødt til å innse at man må gi mer tilbake til samfunnet, sier hun.

– I stedet for å svare med alle piggene ute, med de største milliardærene i front, bør de skjønne at det er behov for en nyansert diskusjon. Ingen tjener på skyttergravskrig nå, vi må finne løsninger som kan stå seg, legger hun til.

Les også

Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen

Vil lytte til kystkommuner

Arbeiderpartiet vil bruke høringsfristen på tre måneder blant annet på å lytte til kystkommunene, også de som ikke har oppdrettsressurser. Veksten i oppdrett er størst i nord, men der er også motstanden mot oppdrett størst, påpeker Myrseth.

– Næringen har vært i sterk vekst med superprofitt, og da er det urimelig at kommunene ikke skal ha mer igjen når de har stilt sine naturressurser til disposisjon.

Arbeiderpartiet ønsker at kommunene får mer tilbake og er derfor også skeptisk til utvalgets forslag om å bytte ut havbruksfondet, som fordeler konsesjonsinntektene fra ny vekst direkte til kommunene.

Myrseth frykter da at pengene til slutt går med i det store sluket, fremfor å gi kommunene som legger til rette for og stiller havareal disponibelt, nødvendige og forutsigbare inntekter.

Les også

Sammenblandingen mellom laksenæring og forskning: – Det er cowboy-tilstander

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. «Oljeskatt» på oppdrett
 2. Oppdrettsnæring
 3. Norges sjømatråd
 4. Sjømat
 5. Laks
 6. skatt
 7. Fiskeri

Flere artikler

 1. Mowi frykter ekstraskatt vil ta livet av fjordoppdretten

 2. Sjømat Norge om «lakseskatten»: – Jeg forventer at man legger forslaget i skuffen, låser den og kaster nøkkelen

 3. Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen

 4. Hevder lakseskatt truer Norges eksportmål: – Kan legges i skuffen

 5. Intern strid i LO om lakseskatten