Reitan truer med Coop-samarbeid

Ole Robert Reitan sier han har en ferdig skrevet innkjøpsavtale med Coop liggende skuffen i tilfelle politikerne ikke «forstår hvor kritisk forskjellsbehandlingen er» i dagligvarebransjen.

Rema-eier og toppsjef Ole Robert Reitan er redd for at politikerne ikke vil gjøre nok for å hindre store innkjøpsforskjeller i dagligvarebransjen.
Publisert: Publisert:

– Hvis ikke utfordringen kan løses politisk eller regulatorisk, tar vi gjerne en ny prat med Coop om Core. Det hadde skapt balanse mellom aktørene, og betingelsene måtte blitt like. Avtalen er ferdig skrevet og ligger i skuffen, sier Ole Robert Reitan i en melding til E24.

Avtalen kalles Core, og har også tidligere vært oppe til diskusjon og brukt som pressmiddel da Ica og Norgesgruppen ønsket å inngå et innkjøpssamarbeid tilbake i 2013.

Core ble designet for at Rema og Coop skulle slå sammen innkjøpet sitt og dermed få større innkjøpsmakt enn Kiwi-eier Norgesgruppen, som i dag har størst markedsandel i bransjen. For jo mer man kjøper inn for, desto lavere pris kan man oppnå.

Nå er avtalen, som i teorien kan snu opp ned på innkjøpsmakten i Norge, igjen aktuell.

Det er bare få dager til Stortingets næringskomité skal avgjøre om det innføres strengere krav til å gi store forskjeller i innkjøpspriser når leverandører selger matvarer til dagligvarekjedene.

Rema og Coop, som får dårligere innkjøpspriser enn Norgesgruppen i dag, har ønsket at prisforskjeller fra dominerende leverandører må kunne dokumenteres i konkrete motytelser og bevise at disse ikke er konkurransefiendtlige.

Hvis samvirkelaget Coop og Reitan-eide Rema får kjøpe inn sammen, blir det i realiteten kun to innkjøpsgrupper i norsk dagligvare.

Les også

Norgesgruppen forbereder partnere på «bot» fra Konkurransetilsynet

HISTORIEN: Tilbake i 2013 varslet Coop og Rema at de ville inngå et innkjøpssamarbeid om Ica og Norgesgruppen fikk kjøpe inn sammen. Innkjøpssamarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen ble stoppet av Konkurransetilsynet den gangen. Bildet viser Rema-sjef Ole Robert Reitan og daværende Coop-sjef Svein Fanebust (t.h.).

Reitan: – Bekymret

Stortingsmeldingen om konkurransen i dagligvarebransjen skal ligge ferdig før jul, og Reitan ønsker handling.

– Jeg er bekymret for at Stortinget ikke forstår hvor kritisk forskjellsbehandlingen av aktørene i dagligvarebransjen er for matprisene i Norge. Vi kunne spart forbrukerne for milliarder av kroner hvert år hvis vi hadde hatt samme innkjøpsbetingelser som Norgesgruppen, skriver Reitan til E24.

På spørsmål om hvilke av Stortingets signaler som gjør ham bekymret, svarer Rema-toppen:

– Jeg synes ikke det virker som om myndighetene forstår hvor kritisk selve forskjellsbehandlingen er. Det er det som er det største problemet akkurat nå. Gjennom å prøve å løse mange saker på en gang, er jeg redd ingen av tiltakene fører til bedre konkurranse og lavere priser.

De fleste partiene har luftet forslag som er svært inngripende, alt ifra oppsplitting av Norgesgruppen som er største aktør, til å hindre at dagligvarekjedene får selge egne varer (EMV journ.anm.).

Da E24 snakket med saksordfører Kårstein Løvaas i oktober, uttalte han at man ikke kommer unna tiltak som vil virke «svært inngripende» på aktører i bransjen.

Men for Reitan og Coop er tiltak knyttet til innkjøpsforskjellene langt viktigere enn alle andre forslag.

Les også

Konkurransetilsynet utvider overvåkningen av dagligvarebransjen – undersøker problemstillinger i verdikjeden for frukt og grønt

Les også

Analytiker om Reitans børsplaner: – Det er absolutt tiden for slike aksjer

Coop: En mulighet, men ikke et fokus

Da Core-avtalen ble annonsert tilbake i 2013 ble det tydelig kommunisert både fra Coop og Rema at innkjøpssamarbeidet var et nødvendig onde. Nå er også Coop åpne for å se på et samarbeid om ting ikke skulle gå deres vei på Stortinget.

– Vi venter på at myndighetene tar tak i de store forskjellene i innkjøpspriser som er avdekket av Konkurransetilsynet, sier Geir Inge Stokke, administrerende direktør i Coop Norge.

Han sier til E24 at dersom ikke noe blir gjort på Stortinget, «må vi vurdere ulike alternativer».

– Et alternativ kan være å se på et samarbeid på innkjøp, men det er ikke noe vi har fokus på akkurat nå, sier Stokke.

Konkurransetilsynet avdekket i fjor store innkjøpsforskjeller i dagligvarebransjen, og som viste at Norgesgruppen fikk langt bedre innkjøpsbetingelser enn konkurrentene fra de største leverandørene.

Da Rema og Coop varslet et innkjøpssamarbeid i 2013, var det med et forbehold om at planene ville avblåses om Ica og Norgesgruppen-avtalen ikke ble noe av, noe som også ble utfallet.

Derfor har ikke et innkjøpssamarbeid mellom den nest største og tredje største dagligvarekonstellasjonen i Norge blitt vurdert av tilsynet.

Les også

Orkla med Amazon-offensiv: Selger tran i Tyskland og tannbørster i USA

Publisert: