Millionfullmaktene

Politiet etter E24-avsløring: Etterforsker ukjent testament

Etter at E24 torsdag omtalte hvordan siktede Odd Kalsnes er tilgodesett i et testament med en del av formuen til en kvinnelig klient i 90-årene, har politiet startet etterforskning av dokumentet.

Politiadvokat Ragnvald Brekke vil etterforske det ukjente testamentet fra kvinnen i 90-årene hvor Odd Kalsnes er tilgodesett. Her sammen med hovedetterforsker Helene Paulsen Kvalheim.

Fredrik Solstad
 • Sofie Amalie Fraser
 • Jonas Alsaker Vikan
 • Fredrik Solstad (foto)
Publisert:

Siden i vår har Odd Kalsnes vært siktet for medvirkning til grov økonomisk utroskap mot kvinnen i 90-årene. Den tidligere eiendomsmegleren og advokaten hadde oppdrag for henne fra slutten av 2016 og frem til 2020. Kalsnes nekter straffskyld.

Testamentet fra oktober i fjor tilgodeser Odd Kalsnes med 12,5 prosent.

Torsdag 5. november kunne E24 avsløre at Odd Kalsnes er tilgodesett som kvinnens arving i et testament, som var ukjent for vergen som ivaretar kvinnens interesser og for politiet som har drevet omfattende etterforskning i et halvt år.

Også medsiktede John Hammervoll sier han ikke var kjent med testamentet.

– Vi er nødt til å etterforske dette. Det er det ikke noen særlig tvil om, sier politiadvokat Ragnvald Brekke, som leder etterforskningen mot Kalsnes og Hammervoll.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no og jonas@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741381407 eller +4792828316.

Snakker gjerne med politiet

Ifølge politiadvokat Brekke er politiets vurdering at kvinnen i 90-årene kan ha blitt utnyttet ved at det aktuelle testamentet ble opprettet i oktober i fjor:

– Hvis noen av de siktede er tilgodesett i testamentet, vil vi vurdere det som en illojal handling mot fornærmede – på lik linje med øvrige handlinger som hun ble utsatt for.

Politiet mener at kvinnen i 90-årene led av Alzheimer da Odd Kalsnes hadde oppdrag for henne mellom 2016 og 2020. Kalsnes skriver i en kommentar at han ikke var kjent med diagnosen og viser til at en lege erklærte henne samtykkekompetent en rekke ganger.

– Kvinnens fastlege skrev en legeerklæring om at hun var ved sine fulle fem og samtykkekompetent i 2019. Åpenbart forholdt jeg meg til denne attesten som E24 for lengst har fått innsyn. Jeg forholdt meg også til den kjennskap jeg hadde til min oppdragsgiver gjennom mange år. Jeg var overhodet ikke kjent med alzheimer-påstanden fra 2016, sier Odd Kalsnes til E24.

Testamentet ble underskrevet i lokalene til Privatmegleren Aveny, hvor Odd Kalsnes arbeidet i oktober 2019.

Fredrik Solstad

– Før jeg påtok meg oppdraget ba jeg om en legeattest rent rutinemessig på grunn av oppdragsgivers høye alder. Det var i 2016, hevder Kalsnes.

Han sier videre at han har blitt kjent med at legen har utstedt fem andre attester, den siste i desember 2019.

Odd Kalsnes har i mer enn tre uker ikke svart på E24s konkrete spørsmål om testamentet ut over å skrive at han mener at det ikke er gyldig. Han opplyser torsdag ettermiddag at han gjerne forklarer seg for etterforskerne.

– Siden jeg ikke har noe å skjule i denne saken, ser jeg frem til å møte politiet for å snakke med dem om E24s artikkel.

Les også

Siktet eks-megler tilgodesett i testamentet til rik kvinne i 90-årene – med sjefen som vitne

Tilbakekaller testamenter

Kvinnens tidligere advokat, John Hammervoll, er også siktet i samme sak. Hammervoll nekter straffskyld. Han sier til E24 at han ikke var kjent med testamentet som Odd Kalsnes var tilgodesett i. Det ble opprettet etter det siste testamentet Hammervoll bisto med.

I testamentet E24 har, fordeles formuen til kvinnen i 90-årene på tre organisasjoner, en privatperson og Odd Kalsnes. De to sistnevnte skulle få 12,5 prosent hver. Privatpersonen ønsker ikke å kommentere opplysningene.

På tidspunktet for opprettelsen hadde kvinnen rundt 6,9 millioner stående på konto. I et rettsmøte har John Hammervoll anslått boligen hennes til en verdi på mellom 20 og 30 millioner kroner.

Testamentet, som ble underskrevet 10. oktober i fjor, slår i tillegg fast:

«Alle tidligere testament tilbakekalles herved».

Politiadvokat Ragnvald Brekke mener opplysningene som kommer frem må bli en del av etterforskningen, som vil pågå inn i 2021.

– Dette er åpenbart interessante opplysninger. Dette er en av mange hendelser der vi mener fornærmede kan være utnyttet.

Merknad: En ansatt i Verdens Gang, som er majoritetseier i E24, har en relasjon til privatpersonen som er tilgodesett i testamentet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Millionfullmaktene
 2. Politiet
 3. Krim
 4. Lov og rett
 5. Etterforskning

Flere artikler

 1. Siktet eks-megler tilgodesett i testamentet til rik kvinne i 90-årene – med sjefen som vitne

 2. Privatmegleren om testamentsignering: – Ser ingen grunn til å endre rutiner

 3. Lege ved privat sykehus erklærte mulig dement kvinne samtykkekompetent – fem ganger

 4. Annonsørinnhold

 5. Undersøkte Volvat etter private behandlinger - avslutter tilsynssak

 6. Fylkesmann vil ha lovendring for å hindre misbruk av fremtidsfullmakter