Varner legger ned Cubus i Tyskland: – Corona ble dødsstøtet
Klesgiganten stenger dørene for 16 Cubus-butikker og fire Dressmann-butikker. Dermed er selskapet ute av Tyskland 19 år etter at Varner-brødrene skulle erobre tyskernes lommebøker.
De siste Cubus-butikkene er lagt ned i Tyskland, men i Norge er det fremdeles mange utsalgssteder som her i Karl Johans gate i Oslo. I dag har selskapet 300 Cubus-butikker i drift.
– Corona ble dødsstøtet, men netthandel som Amazon og Zalando har allerede ødelagt mye før dette, sier Cubus-sjefen i Tyskland, Michael Otto, til det tyske eiendomsmagasinet Immobilien Zeitung.
Varners kommunikasjonsdirektør Julie Bragli Eckhardt bekrefter nedstengingen til E24.
– Det er noe som har skjedd i løpet av den siste tiden, og er en organisk prosess og en planlagt avvikling, sier Eckhardt og bemerker at det ikke dreier seg om en konkurs, slik det gjorde i Østerrike, der 31 Dressmann-butikker ble stengt tidligere i år.
Varner står bak kleskjeder som Cubus, Dressmann, Bik Bok, Carlings, Volt og Urban. Selskapet er Norges største motekonsern, eid og drevet av Varner-familien.
Varner investerer i moteselskapet Villoid – verdsettes til 90 millioner
Varner-brødrene knuste Børsen med defensiv strategi
– Nedadgående resultater
På spørsmål om hva nedleggelsen skyldes sier Eckhardt at det dreier seg om «nedadgående resultater» i markedet.
– Stemmer det, som den tyske Cubus-sjefen sier, at coronaviruset ble dødstøtet i tillegg til konkurransen fra netthandel?
– Ja.
– Er det vedmodig å legge ned butikkene i Tyskland etter så mange år i markedet?
– Det har ikke jeg noen kommentar til.
De siste butikkene som ble lagt ned var lokalisert nord i Tyskland.
Per i dag har Varner 300 Cubus-butikker i drift.
Varner ble truffet hardt av coronapandemien og har tatt flere store kostnadsgrep. Konsernet har begynt å kutte i butikknettet i Sverige og har også lagt ned Wow som en enkeltstående kjede. Merkevaren vil bli integrert i Cubus.
Petter Varner, eier og toppsjef i Varner Gruppen da han vant Virkes pris får årets retailer i 2017. Til høyre (med blomst i hånden) er Vibeke Hammer Madsen, tidligere administrerende direktør i Virke, og til venstre er Grete Lekven fra DNB.
Halvert resultat for Cubus – Dressmann mot strømmen
Skulle bli størst i Tyskland
Da Varner satset i Tyskland høsten 2001, startet selskapet med Dressmann og utvidet senere med flere kjeder. For Dressmann alene var målet å starte 500 butikker i løpet av ti år.
– Vi tror på det vi driver med. Jeg er selvfølgelig blitt advart mot at det tyske markedet er tregt og vanskelig å komme seg inn på. Men trass i vrimmelen av store varehus i Tyskland er det ingen kjeder av vår type som har spesialisert seg på rimelige herreklær. Der ser vi vår sjanse, sa Petter Varner om Dressmann-lanseringen til Dagbladet i 2001.
I et intervju med Finansavisen tidligere i år uttalte Marius Varner at fokuset nå er på Norge, Sverige og Finland.