Ble vekstvinner i handelsbransjen: – Jeg blir ingen vinner neste år

Til tross for svak vekst i den tradisjonelle handelsbransjen, er det enkeltkjeder som viste til fremgang og solide marginer før pandemien traff Norge. Virke påpeker at de som slet mest, har også blitt truffet hardere av coronakrisen.

Halvor Bjerke, daglig leder av Urmakerkjeden Bjerke.
Ny æra for varehandel
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg blir ingen vekstvinner neste år for å si det sånn, sier Halvor Bjerke, daglig leder og eier i Urmaker Bjerke til E24.

Selskapet er nok et år en av vekstvinnerne i Virkes handelsrapport som tar for seg alle kjedene som selger varer til nordmenn. Samtidig stammer 30 prosent av omsetningen på 345 millioner kroner fra turister, noe som rammer selskapet hardt i år.

– Nå er vi veldig fokusert på det norske markedet, for nordmenn har god råd og det er fremdeles god etterspørsel.

Urmaker Bjerke hadde en omsetningsvekst på solide 26 prosent i fjor med en bunnlinje på 35 millioner kroner – hvor 30 av endte som utbytte.

Bjerke selv sier det kun er hardt arbeid som ligger bak, men peker på en sterkt økende klokketrend blant nordmenn, at vi er pengesterke, og at turistene er glad i de dyre klokkene selskapet selger.

I tillegg til Urmaker Bjerke er også butikkjeder som Holdbart, Rusta, Rituals, Kjell & Co, Elektroimportøren og Sport Outlet selskaper som troner høyest på listen over vekstvinnerne.

Vekstvinner i fjor – la ned butikker i år

Virke beskriver vekstvinnerne som virksomheter som utfordrer de etablerte aktørene i markedet. En av dem er Sport Outlet som har presset prisene i en allerede hardt presset sportsbransjen.

Selskapet har flere år på råd figurert på listen over selskaper som både vokser hurtig og samtidig tjener penger.

Fjoråret ble et tøft år for sportsbransjen med en tilbakegang på tre prosent, og det er ingen andre sportsvirksomheter blant vekstvinnerne.

Der Urmaker Bjerke ser for seg et svakt år på grunn av lite turisme, har derimot sportsbransjen hatt eventyrlig vekst under coronakrisen, og har aldri tidligere gjort det bedre.

Samtidig har Sport Outlet ikke fått til konseptet Sport Norge, og har måtte legge ned åtte butikker.

Virkes tall viser også at hver fjerde butikkjede gikk med underskudd i fjor.

Sport Outlet-topp Tor Andre Skeie har på få år bygget en av landets største sportskjeder.

Virke: – De som slet ble truffet hardest av corona

Trenden for fjoråret viser at mange av de samme bransjene som gjorde det bra i 2018, fortsetter å styrke seg i 2019.

Handelsrapporten peker på året som gikk, men det er det inneværende året og tiden som kommer, Virke er mest opptatt av da E24 møter dem.

– Vi ser noen tall vi aldri tidligere har sett, sier leder i Virke Handel, Harald Andersen om utrolige omsetningstall for store deler av handelsbransjen.

Pengesterke nordmenn har fått forbruket snudd på hodet av viruskrisen, og det slår ut i handelsbransjen.

– Det ser ut som de som allerede slet, ble truffet hardest av coronakrisen også. Det gjelder for eksempel handel med klær og sko, sier Andersen

Han følger handelsbransjen tett og påpeker på samme måte, at de som allerede gjorde det bra, som for eksempel kategorien «bredt vareutvalg», har gjort det svært bra også under krisen.

Andersen mener handelsbransjen må være forsiktig med å ikke la coronaveksten ble en hvilepute. Samtidig sier Andersen at vi går mot en ellevill julehandel.

– Vi har rekordlav rente, lave strømpriser, vi skal ikke på weekendtur før jul og det er også få kulturelle begivenheter. I tillegg er det nok mange butikkjeder som har varer til overs som ikke ble solgt i vår, så kampanjetrykket blir nok stort, sier Andersen og legger til:

– Det er jo litt ironisk at nordmenn aldri har vært opptatt av å kjøpe færre ting, samtidig som vi ser den veksten vi gjør i varekonsumet under corona.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Urmaker Bjerke
 3. Sport Outlet
 4. Varehandel
 5. Klokker

Flere artikler

 1. Andresen-familiens sportskonsern vil åpne butikker i de store byene

 2. Rekordår for møbelbransjen i fjor

 3. En liten fjellkommune bruker mer på netthandel enn resten av landet

 4. Hun blir ny sjef for XXL i Norge

 5. Sportsmerkene dropper Black Friday: – Vi stenger butikken på fredag