Var utbrent etter 14 år i shippingbransjen – fant motivasjonen etter Stordalens hotellprosjekt

PS: Hotell i Oslo er kjent som et litt annerledes hotell. Her kommer tidligere rusmisbrukere, uføre, utbrente og psykisk syke for en ny sjanse. Flere av dem har kommet seg inn i arbeidslivet igjen.

 • Malene Emilie Rustad
 • Odin Jæger (foto)
Publisert:

– Noen ganger trenger du bare noen til å se deg, sier Tone Johansen.

Den 51-år gamle kvinnen sitter på en trebenk foran resepsjonen i Oslos trolig minste hotell, PS: Hotell by Choice. En jevnlig strøm av norske gjester med munnbind sjekker ut, mens hotellfrokosten i underetasjen går stille for seg.

Johansen jobbet som sekretær i shipping i 14 år før hun måtte sykmeldes. Hun var utbrent og orket ikke tanken på å fortsette i bransjen.

– Det var sånn at jeg aldri mer ville jobbe i hele mitt liv, sier hun.

Hun snakker rolig og behersket, med kaffekoppen trygt plassert foran seg.

I ti år lette hun etter en jobb som kunne passe. Hun jobbet frivillig, reiste, tok mer utdanning og testet ulike bransjer. Men ingenting ga henne energien tilbake.

Rekrutterer ansatte til Choice-kjeden

Etter flere år i nav-systemet fikk Johansen plass som «kandidat» på PS: Hotell.

Inneklemt mellom Mathallen, Skarpe Kniver og Døgnvill, ligger det lille arbeidshotellet, som i 2011 ble startet av Oslokollega – en organisasjon eid av Oslo kommune, ideelle organisasjoner og privat næringsliv.

På hotellet ansettes folk som trenger hjelp inn i jobbmarkedet, fra utbrente og yrkesskadede til tidligere rusmisbrukere og eks-kriminelle.

Ideen om et hotell som kombinerte arbeidstrening og inkludering med ordinær hotelldrift ble lansert av Arbeids- og velferdsdirektoratet i 2009. I 2011 åpnet PS: Hotell på Vulkan i Oslo.

I 2016 inngikk Nordic Choice Hotels en avtale med PS: Hotell – hotellkonge Petter Stordalen hadde troen på prosjektet og ønsket å rekruttere kandidater til egne hotell.

– PS: og Oslo Kollega gjør en fantastisk innsats for å få mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet inn igjen, og for oss har de bidratt med mange gode medarbeidere både vi og gjestene våre setter stor pris på, sier HR-sjef Karin Sjögren i Nordic Choice Hotels.

Hun forteller at kandidatene som kommer fra PS til Choice-kjeden utmerker seg.

– Bortimot alle praksiskandidater PS har sendt, har endt opp i jobb hos oss, sier hun.

Siden 2019 har samarbeidet med Choice-kjeden blitt tettere. Flere kandidater får videre jobb innen hotellsystemet etter endt opplæring.

Men selv om samarbeidet fungerer godt, er det usikkert om PS: Hotell på Vulkan i Oslo forblir. Leieavtalen går ut ved årsskiftet.

– Vi er i dialog med Oslo Kollega og vil bistå så godt vi kan med å finne nye lokaler når leieavtalen opphører, sier HR-sjef Sjögren i Choice.

Les også

Nav registrerte 3.900 flere arbeidssøkere i mars

– Noe magisk med atmosfæren

Samme høst som Choice-kjeden knyttet tettere bånd til PS, startet Tone Johansen opplæringen og arbeidstreningen på hotellet. Det var hennes første ordentlige jobb på et tiår.

– Utbrent er veldig vidt begrep, sier hun og forteller om dårlige opplevelser i filmbransjen, om aldersdiskriminering og korte arbeidskontrakter.

Men etter kun noen dager på hotellet kjente hun energien komme snikende.

– Jeg vet ikke om dere merker det, men det er noe magisk med atmosfæren her. Det er mange som kommenterer det, sier Johansen.

Daglig leder på PS: Hotell Ola Thorsén sitter på to meters avstand og nikker.

– Jeg tror det finnes et stort behov for flere slike hoteller, sier Ola Thorsén, daglig leder på PS: Hotell.

Selv startet han i PS etter å ha jobbet på depresjonsposten på et sykehus. Han hadde en bachelorgrad i hotelledelse og ønsket en jobb med mening.

Etter at en pasient ved sykehuset fikk jobb på PS: Hotell, bestemte han seg for at dette var riktig sted å søke seg til. Siden 2017 har han jobbet i ledelsen.

– Med god fagkunnskap, tett oppfølging og tydelige rammer tilbyr vi en trygg vei inn i arbeidslivet, sier Thorsén.

Han påpeker at en kandidat ikke trenger erfaring for å få jobb på PS: Hotell.

– Det handler mye om serviceinnstilling og den personligheten som Tone har, en varm personlighet man lett knytter bånd med, sier Thorsén.

I 2019 gikk halvparten av deltagerne på PS videre til ny jobb eller utdanning. I 2020 var antallet på 40 prosent. Det er 35 kandidater på hotellet til enhver tid. De fleste blir i rundt fire måneder.

– Det viktigste er at man er motivert til å jobbe og at man gjerne ønsker seg en jobb innen hotellbransjen, sier Thorsén.

Ola Thorsén har sett flere langtidssykemeldte få energien tilbake etter et opphold på PS: Hotell.
Les også

Nav venter høy coronaledighet i flere år

Fravær av stigma kan hjelpe

For å få folk tilbake i arbeidslivet, er det viktig at det jobbes på alle nivåer innad i en organisasjon, ifølge førsteamanuensis i arbeids- og organisasjonspsykologi Marit Christensen ved NTNU.

– Det er viktig at arbeidsplassen har et sterkt engasjement med tanke på helse og sikkerhet, noe som igjen blir vist gjennom lederes atferd, og at arbeidsplassen gjør en innsats for å tilrettelegge og tilpasse aktivitetene i oppstarten slik at det kan bli en mykere overgang, sier hun.

Ifølge Christensen, er dette noen av de viktigste faktorene for å lykkes:

 • Individet må ha tro på egen mestringsevne og jobbe med stressmestring.
 • Det viktig med sosial støtte fra kolleger og et godt psykososialt arbeidsmiljø.
 • Ledelsen må ha kunnskap, gi støtte og tilrettelegge krav.
 • Organisasjonen må ha et godt opplegg, og politikk og retningslinjer for å ivareta folk som kommer tilbake til jobb etter lengre sykmeldinger.

– Å ha forståelse, tilpasning, god kommunikasjon fra leder har vist seg å være viktig. Klimaet på arbeidsplassen er også viktig med tanke på støtte, forståelse, normer og fravær av stigma. Det er også selvsagt viktig at det er god kommunikasjon med de involverte hjelpeinstanser for å lykkes, sier Christensen.

Trives i ny jobb

Etter under ett år på PS: Hotell fikk Johansen tilbud om en 80 prosent stilling i Hymatek, et selskap som lager deler til vannkraftverk.

Tone Johansen jobber i dag som sekretær i Hymatek, og trives godt.

– Jeg trives godt der og det er et utrolig hyggelig miljø, sier Johansen og forteller at hun har tatt med seg flere nyttige verktøy fra oppholdet på PS.

Da bryter Thorsén inn.

– Jeg skulle nesten si nei, for du hadde jo alt innen du kom hit, sier han.

Johansen smiler og ser ned i bordet.

– Jeg måtte nok bare ha noen til å tro på meg igjen, sier Johansen.

– Det kunne godt ha vært litt sånn i resten av samfunnet og. Det er jo litt sånn i Norge at man helst ikke skal stå i kø, man skal ikke måtte vente på noen og alt skal være perfekt fordi vi har så mange viktige ting som vi skal gjøre, sier hun.

– Det er viktig å få ansvar og tillit. Og det å vite at det er lov til å gjøre feil, sier Johansen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Hotell
 3. Nordic Choice Hotels
 4. Jobb og karriere
 5. Arbeidsmiljø

Flere artikler

 1. Hotellkjedene Scandic og Thon trekker alle permitteringsvarsler

 2. Betalt innhold

  Jakob (26) leder Stordalens flaggskipshotell: Fra deltidsresepsjonist til hotellsjef

 3. Stordalen åpner nytt hotell: – Min beste dag siden februar 2020

 4. Petter Stordalen venter nytt milliardtap i 2021

 5. Elkjøp snur og gir ansatte like lønns- og bonusordninger