Virke: Ny nedstenging rammer over 17.000 virksomheter

110.000 arbeidstagere rammes av nye innstramminger, viser den nye konjunkturrapporten til Virke. Samtidig fortsetter veksten i varehandelen, men noen virksomheter ikke vil være tilbake før om to år.

Siv Dolmen
  • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Rapporten viser også at en av fem virksomheter i nivå 5 kommuner opplever utfordringer med å betale løpende regninger nå.

I løpet av den tredje smittebølgen, og nedstengningene som følger med, har over 17.000 virksomheter, og 110.000 arbeidstagere blitt rammet.

Det er spesielt virksomheter innenfor opplevelsesnæringen som opplever størst påkjenning, og Virke forventer ikke at de vil være tilbake på normale nivåer før om to år.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, sier i rapporten at fokuset fremover bør være å skape flere nye jobber både i privat- og ideell sektor, for at velferdsstaten skal være «bærekraftig».

– Coronakrisen gjør at vi har havnet bakpå, sier han.

Samtidig sier han at det er «en glede» å se vekst i antall nyetableringer, og at man må gjøre mer for å hjelpe disse selskapene.

Les også

Høyeste handelsoverskudd siden januar 2019

Behov for kompetansehevende tiltak

18 prosent av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har mistet nøkkelpersonell og kritisk kompetanse under pandemien.

Det viser en fersk medlemsrapport fra Virke.

Innenfor reiseliv, kultur og opplevelser er andelen dobbelt så høy.

Den administrerende direktøren mener dette kan gjøre at veien tilbake til normalen også vil bli spesielt vanskelig for disse virksomhetene.

– Aldri før har behovet for kompetansehevende tiltak som bedriftsinternopplæringen vært viktigere, og det ser vi i populariteten til disse ordningene, sier han.

I tillegg kommer Virke med flere krav til regjeringen for å øke den økonomiske aktiviteten.

Dette inkluderer blant annet at virksomhetene må få lavere rente, og forlenget nedbetalingsperioden for utsatte skatter og avgifter.

Les også

Virke Reiseliv: – Norge må prioritere EUs vaksinepass-løsning

Økning i norsk varehandel

Rapporten viser at nordmenns forbruk i utlandet falt med 97 milliarder kroner i løpet av 2020, mens forbruk av tjenester falt med 70 milliarder.

Flere benyttet derimot sjansen til å øke størrelsen på sparekontoen under pandemiåret, og rapporten viser at vi har spart opp mot 130 milliarder kroner i løpet av 2020.

Det som ikke ble spart ble derimot brukt på varekjøp, som så en stor vekst i fjor.

Særlig kjøp i norske nettbutikker og dagligvare, som økte med henholdsvis 39 og 16 prosent, topper listen over hva nordmenn brukte penger på under pandemien.

Selv om nivået forventes å være høyt også i år, spår Virke at nordmenns handlevaner vil gå mot normale nivåer utover høsten.

Les også

Netthandelen går til himmels når kommunene stenger ned

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Virke
  2. Coronaviruset
  3. Ivar Horneland Kristensen
  4. Reiseliv
  5. Varehandel

Flere artikler