Statsadvokaten ber om flere undersøkelser i Hurtigruten-etterforskning

Troms politidistrikt sendte sin innstilling til statsadvokaten i februar. Nå har Statsadvokaten bedt om at det blir gjennomført flere avhør etter smitteutbruddet på «Roald Amundsen» i fjor.

NYE ETTERFORSKNINGSSKRITT: Politiet har fått beskjed av statsadvokaten om å gjennomføre ytterligere etterforskning av Hurtigruten.
Publisert: Publisert:

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter utbruddet på «Roald Amundsen» der over 60 personer ble smittet og 69 kommuner ble rammet.

Etter utbruddet har det kommet fram en rekke kritikkverdige forhold. I tillegg har Fylkeslegen og senere Helsetilsynet iverksatt tilsyn mot de to skipslegene om bord.

Politiet avhørte i fjor høst 20 personer i tilknytning til saken. De gikk også gjennom selskapets elektroniske kommunikasjon i forbindelse med utbruddet.

– Dette gjorde vi i fjor høst, relativt kjapt. Det som gjorde at det tok tid å få sendt vår innstilling til statsadvokaten, som skal beslutte om det tas ut tiltale eller ikke, er at vi så oss nødt til å vente på rapporter og dokumentasjon fra andre etater – og det har vært tidkrevende, sier politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen til iTromsø.

NYE AVHØR: Politiet har gjennomført avhør med sentrale personer i kommunen, for å komme til bunns i hvilke følger «Roald Amundsen»-skandalen fikk for folkehelsen og samfunnet i Tromsø.

Har gjennomført nødvendige avhør

I februar i år sendte politiet sin innstilling til påtalevurdering hos statsadvokaten.

Like før påske, 26. mars, sendte imidlertid statsadvokat Lars Fause saken tilbake til politiet.

– Vi ønsket ytterligere avhør av relevante personer i Tromsø kommune, og det var konsekvenser for samfunnet og folkehelsen som da ville være tema. I tillegg var det noen teknikaliteter som måtte sees på, samt sjekke hvordan Helsetilsynet ligger an i tilsynssaken mot skipslegene, sier Fause til iTromsø.

KONSEKVENSER: Statsadvokat Lars Fause vil ha flere undesøkelser.

– Vi har nå gjennomført de nødvendige avhørene, og sett nærmere på kommunens ressursbruk som følge av utbruddet, men vi venter ennå på uttalelser fra Helsetilsynet, som vi forhåpentlig får i løpet av kort tid, opplyser politiadvokat Ellingsen.

Les også

Sa opp jobben i Hurtigruten: – Synes ikke de har tatt et ordentlig oppgjør

Ny statsadvokat skal ta beslutning

Hun vil ikke si når saken på nytt vil bli oversendt til statsadvokaten.

– Jeg kom jo med noen anslag i fjor, som viste seg å ikke stemme, kommenterer hun.

Ettersom Lars Fause tar over som sysselmann på Svalbard i juni, vil ikke han lenger følge saken fra statsadvokatenes side. Han har gitt den videre til konstituert statsadvokat Jørn Henning Bremnes.

Han vil avgjøre om det blir tatt ut tiltale mot Hurtigruten.

iTromsø har vært i kontakt med smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune. Han bekrefter at han har vært i kontakt med politiet.

– Men som jeg sa til dem, er ikke jeg riktig person å snakke med om dette, da den aktuelle situasjonen var håndtert av kommuneoverlegen.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen har så langt ikke besvart iTromsøs henvendelser.

Les også

Hurtigruten-skip skal ha nektet corona-testing – politiet vil ikke etterforske konsernsjefens rolle

Publisert:
Gå til e24.no