Arrangører jubler for gjenåpning: – Utrolig deilig

Norges Varemesse og Bondens marked er glade for at de nå kan åpne igjen. – Dette er en jubeldag, sier Gunn Helen Hagen, sjef for Norges Varemesse.

Administrerende direktør Gunn Helen Hagen (foran) og ansatte i Norges Varemesse jubler for at regjeringen fredag sa at varemesser kan åpne igjen etter å ha holdt stengt i drøye 14 måneder .
Publisert:

– Dette er svært gode nyheter. Vi har jobbet med dette i over et år nå, så dette er en jubeldag, sier Gunn Helen Hagen, administrerende direktør for Stiftelsen Norges Varemesse, som også eier og driver Oslo Spektrum.

Varemesser og midlertidige markeder vil ikke lengre bli omfattet av arrangementsregelverket, ifølge en melding fra regjeringen fredag.

Dermed kan disse nå holde åpent, men må forholde seg til samme regelverk som på kjøpesenter.

I fjor fortalte Hagen til E24 at Norges Varemesse i Lillestrøm i fjor sto i fare for å legges ned, 100 år etter at de startet opp.

Nyheten om at de nå få lov til å gjenåpne, kommer etter at de har holdt stengt i drøye 14 måneder.

– Det blir utrolig, deilig å få hjulene i gang igjen. Det betyr at alle som har ønsket å stille ut og selge sine varer på arrangementene, nå trygt kan takke ja til å delta og begynne å forberede seg til arrangementene, sier Hagen.

Les også

Rergjeringen fortsetter gjenåpningsplanen - går til trinn to 27. mai

150 mill. i tapt omsetning

Hun forteller at varemessen i praksis har vært stengt ned siden 11. mars.

Det har kostet. Norges Varemesse har tapt 150 millioner kroner i omsetning og det blir et betydelig underskudd i 2020, ifølge Hagen, som ikke vil være mer presis på hvor mye de tapte.

Stiftelsen gikk inn i fjoråret med en omsetning på 476 millioner kroner og 45 millioner på bunnlinjen. Tallene for fjoråret er ikke klare ennå.

– Hva er det første dere vil gå i gang med?

– Det vil ikke skje noe i morgen, for å si det sånn, men høsten er reddet. Første arrangement er Oslo Design Fair, en fagmesse innen møbel og design, som skjer i september.

Hagen forteller at de nå gjør seg klar til å følge de relevante smitteverntiltakene, og at det ikke vil koste noe særlig å åpne opp annet enn normal drift.

Norges Varemesse tok alle ansatte, der 111 av dem er fast ansatte, tilbake på jobb etter påske.

– Vi har lange planleggingshorisonter og tok derfor den risikoen det medførte å ta dem tilbake allerede da, sier Hagen.

I 2019 var omsetningen på 476 millioner kroner og årsresultatet på 45 millioner kroner.

Les også

Håper på gjenåpning: - Skuffelsen blir veldig stor hvis vi ikke får åpne

«Landets tryggeste matbutikk»

Bondens marked har holdt stengt i Oslo siden nedstengningen i mars, daglig leder, Randi Ledaal Gjertsen, er derfor veldig glad for dagens uttalelser.

– Det er veldig gode nyheter, for det har vært ganske frustrerende å måtte holde stengt. Vi har jo hatt følelsen av at vi er landets tryggeste matbutikk, fordi vi står utendørs med mindre smittefare og gode smitteverntiltak, sier Gjertsen til E24.

I vår har Bondens marked hatt mange avlyste marked i store deler av landet. De har derfor hatt noe utlevering av varer i form av klikk og hent i Osloområdet. Likevel har tilbudet vært begrenset, som følge av deres mangel på varelager.

– Den ene uken er det åpent, mens den andre er det stengt. Det har vært veldig uforutsigbart. Mange kunder har lurt for på hvorfor ikke vi har holdt åpent siden vi selger mat og står ute, så det blir veldig bra å komme tilbake igjen, sier Gjertsen.

Randi Ledaal Gjertsen på Bondens marked før coronapandemien.
Publisert: