Skuffet over forlenget skjenkestopp: – Vanskelig å se logikken

SMB Norge etterlyser mer forutsigbarhet, mens NHO Reiseliv frykter økt konkursfare etter at regjeringen besluttet å videreføre det nasjonale skjenkeforbudet.

Både SMB Norge og NHO Reiseliv reagerer etter at Erna Solberg besluttet å forlenge forbudet mot alkoholservering over hele landet.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

– Når man velger å forlenge en nasjonal skjenkestopp, så er det en ytterligere prøvelse på en serveringsbransje som allerede er hardt prøvet. Og det går særlig ut over de minste serveringsstedene, sier Olaf Thommesen til E24.

Han er administrerende direktør i SMB Norge, en medlemsorganisasjon for små og mellomstore bedrifter.

– Når man forlenger tiltaket, bør man også kunne unnta spisesteder med bordplasseringer der man kan kontrollere ganske lett, og der man ikke får ansamlinger rundt barene.

Statsminister Erna Solberg varslet at regjeringen forlenger det nasjonale forbudet mot alkoholservering under sin redegjørelse i Stortinget mandag.

Forbudet, som ble satt inn den 4. januar, skal vurderes på nytt i neste uke.

Les også

Regjeringen viderefører skjenkestopp

– Vanskelig å se logikken

Thommessen etterlyser mer forutsigbarhet i tiltakene, og mener lokale myndigheter i større grad bør kunne vurdere hvilke grep som er nødvendig.

– Den store utfordringen for småbedrifter og næringslivet er den ekstreme uforutsigbarheten, der man må leve fra pressekonferanse til pressekonferanse. Vi ville hatt mer langsiktige og presise ordninger.

– Det er mange kommuner som ikke har noe utbrudd, mens andre har store utbrudd. Man bør kunne overlate til lokale myndigheter å gjøre vurderingene. Man rammer et lokalt næringsliv på en måte som ikke er ønskelig, og det er vanskelig å se logikken i det.

Han trekker samtidig frem at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var uenige om forbudet. Mens FHI anbefalte å oppheve skjenkestansen, mente Helsedirektoratet at tiltaket bør videreføres.

– Vi ønsker ikke ha sterke meninger om godt smittevern, men vi registrerer at det er faglig uenighet mellom etatene, sier Thommessen.

Les også

Utelivsaktørene må helle flere tusen liter øl rett i dass: – Vi blør sakte i hjel

– Skuffet

NHO Reiseliv mener samtidig at skjenkeforbudet er altfor strengt, og frykter for en mengde arbeidsplasser.

− NHO Reiseliv er skuffet over at regjeringen i dag ikke valgte å følge FHIs anbefaling om å avvikle nasjonal skjenkestopp. Det vil øke konkursfaren i reiselivet og setter tusenvis av arbeidsplasser i fare, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold i en uttalelse.

– Nasjonal skjenkestopp er et altfor inngripende tiltak for kommuner med lave smittetall, og regjeringen bør la hver kommune følge opp sin reelle smittesituasjon sammen med næringen, fortsetter hun.

Krohn Devold mener at regjeringens økonomiske støttetiltak til næringen bør dekke enda mer enn de gjør i dag.

− Kompensasjonsordningen må utvides til å dekke en større del av arbeidsgivers lønnsplikt. I tillegg må regjeringen inkludere flere kostnader som råvarer og kostnader knyttet til smitteverntiltak. Det er bare noen av tiltakene som haster å få på plass, sier Krohn Devold.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reiseliv
 3. Coronaviruset
 4. SMB Norge
 5. NHO
 6. Kristin Krohn Devold
 7. Olaf Thommessen

Flere artikler

 1. Høie opphever skjenkestoppen: – For tidlig

 2. Regjeringen viderefører skjenkestopp

 3. Regjeringen innfører skjenkestopp fra klokken 22 i hele landet

 4. NHO Reiseliv ber alkoholdrikkende gjester om å overholde smittevernreglene

 5. Betalt innhold

  – Har ikke hatt smitte blant ansatte på noen av de største barene i Bergen