TIDLIGERE ENN VARSLET: Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan se seg nødt til å heve renten tidligere enn han har varslet.

Kommentar

Gjedrem tilbake til valutamål

Av og til er medisinen verre enn sykdommen. Historisk lav rente kan være en slik medisin.

  • Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:

Økonomer flest ventet uendret rente fra Norges Bank i dag, men ingen ble likevel overrasket over kuttet på 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. Målet om en stabil prisstigningen på 2,5 prosent er midlertidig permittert, (kjerneinflasjonen er for tiden på 3,0 prosent). I stedet er vi nesten tilbake til gamle dagers kronemål.

Ikke et uttalt mål om en bestemt kronekurs, naturligvis. Men frykten for at en for stor renteforskjell mellom oljerike Norge og resten av verden skal drive kronekursen (og dermed arbeidsledigheten) i været, gjør at Gjedrem valgte å være på den sikre siden i dag.

Norges Bank vil unngå en repetisjon av skrekkåret 2002, da Norges Bank økte renten mens alle land rundt oss kuttet. Tusenvis av arbeidsplasser forsvant på kort tid i industrien.

Svein Gjedrem, som kun få år i forveien nærmest på egenhånd skrinla kronekursen som pengepolitisk mål, fikk skylden.

Men en realrente (rente justert for inflasjon) som gjør at vi i praksis får betalt for å låne penger, er ikke noe vi kan regne med i mange år fremover. Etter dagens rentemøte signaliserte Norges Bank at det er nok rentekutt nå.

1,25 prosent er altså trolig rentebunnen. Norges Banks forrige anslag tydet på en rentebunn på 1,0 prosent.

"Oppjusteringen av rentebanen tyder på at Norges Bank ser rommet for at økonomien etter hvert vil klare å komme seg, og at veien til normalisering er kortere enn tidligere antatt," sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til E24.

I løpet av andre kvartal neste år planlegger sentralbanken å heve renten første gang. Så skal den tikke sakte oppover til 4 prosent mot slutten av 2012.

Les også: Rentekuttene er slutt

Stadig flere begynner å se lyspunkter i det som for kun få måneder siden var en beksvart horisont. Lite tyder likevel på at finanskrisen snart er historie, trolig må vi i beste fall slite oss gjennom mesteparten av 2010 før økonomien tar seg opp igjen.

Kanskje blir det enda lengre, slik blant annet Financial Times-kommentator Martin Wolf antyder(ekstern lenke). Det er verdt å huske tilbake til forrige tunge nedtur i 1987, da det gikk fire-fem år før oppturen kunne begynne.

Aldri før har Norge, Europa og USA hatt lavere rente enn i dag - ikke engang i de tunge 30-årene. Verdens sentralbanker har satset høyt på at lav rente skal redde oss fra finanskrisens verste ødeleggelser.

Men av og til er medisinen verre enn sykdommen. I verste fall kan dagens rente skape hyperinflasjon og bygge nye bobler.

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. – Kan få se store utslag i kronekursen

  2. – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

  3. To av ni tror på rentekutt

  4. Annonsørinnhold

  5. Rentekuttene er slutt

  6. Olsen tror ikke lenger på rentekutt: – Overraskende