MATT DAMON: Her i filmen "The good Shepherd". Oljefondets Yngve Slyngstad til høyre.

Agent Yngve Slyngstad

Kritikken mot Oljefondet er som et mangehodet troll. Nettopp derfor bør Yngve Slyngstad åpne Oljefondet for mer innsyn.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

"... jeg tror ikke at de som har samme informasjonsgrunnlag som oss vil uttale seg på den måten enkelte har gjort i det siste," sa Oljefondets øverste sjef Yngve Slyngstad til Dagens Næringsliv lørdag.

Sikkert ikke. Men å henvise til at presse og politikere vet mindre enn ham, er ikke bare en håpløs informasjonsstrategi, det virker også unødig arrogant. Det er fristende å spøke om CIAs tidlige år, udødeliggjort i filmen "The good Shepherd" (Se bildet over).

Bråket rundt honorarene til Oljefondet begynte 19. oktober, da Riksrevisjonen la frem sin årlige revisjons- og kontrollrapport for staten. Da ble det kjent at ett enkelt selskap hadde fått over en halv milliard i honorar. Oljefondet ville ikke oppgi hvilket selskap det gjaldt.

Forstå saken om Oljefondet: To uker med kritikk og hemmelighold

Det var Dagsavisen som skrev at selskapet het Pheim Asset Management, og E24 fant ut at hovedmannen i dette selskapet er dømt for kursmanipulasjon.

Siste: Oljefondet opplyste tirsdag eksklusivt til E24 at Pheim Asset Management ikke var den forvalteren som mottok 500-millionershonoraret. Les saken.

Forvalterne selv krever taushet rundt avtalene, ifølge Oljefondet. Men hvorfor skal Oljefondet godta slike krav fra sine underleverandører? Vi er Europas største fond. Vi er en kunde som kan sette tøffe betingelser.

Det finnes fond som krever åpenhet av sine eksterne forvaltere, som for eksempel CalPERS (California Public Employees' Retirement System) i California. Riksrevisjonen viste til dette fondet under høringen om regnskapsregler for Norges Bank, noe som ble fulgt opp av Fremskrittspartiets Jørund Rytman i Stortinget.

Norge er en stormakt innen finansforvaltning. Nettopp her har vi et ansvar for hva slags avtaler som inngås, fordi vi er med å sette standarden.

Yngve Slyngstad er ansatt for å skape en høyest mulig avkastning. Han er den som er nærmest til å føle konflikten mellom åpenhet og verdiøkning. Nettopp derfor vil vi gjerne vite mer om hvordan han tenker.

politikerne har gitt Slyngstad gode kort på hånden

Kritikerne hevder at aktiv forvaltning i seg selv ikke gir meravkastning. Men det som er historisk sant, trenger ikke være sant i fremtiden. Aktiv forvaltning er særlig aktuelt å bruke i fremvoksende økonomier, som India og Kina.

Det internasjonale pengefondetsferske anslag over økonomisk vekst tilsier at nettopp Afrika og Asia, til dels også Latin-Amerika og Russland, er land man bør investere i. Dersom aktiv forvaltning er prisen for å investere bredt utenom Vesten, bør vi gjøre det.

Kilder E24 har snakket med, mener prisen for å kreve åpenhet hos disse forvalterne kan bli høy. Vil Norge virkelig velge en som gir fire prosent avkastning og åpenhet, mot en som gir tyve prosent men krever en avtale lukket for innsyn? Svaret er ikke opplagt.

Men Oljefondet gir oss ikke en gang "semi-åpenhet": De kunne forklart hvilke prinsipper de følger for valg av forvaltere. Hittil vet vi at Yngve Slyngstad synes det er greit med en dom for kursmanipulasjon, men helst bare èn gang, hvis vi forstår ham riktig i intervjuet lørdag.

Politikerne som klager nå, kan altså takke seg selv

Dette holder ikke som informasjonsstrategi. Dessverre har politikerne gitt Slyngstad gode kort på hånden, ved å gjøre et generelt unntak i offentlighetsloven for dem som driver formuesforvaltning. E24 har nettopp fått avslag på begjæring om innsyn i avtalen med Pheim Asset Management med henvisning til forskriften i denne loven.

Politikerne som klager nå, kan altså takke seg selv. Til våren kommer den årlige høringen om Oljefondet i Stortinget. Yngve Slyngstad bør be om retningslinjer for informasjonsstrategi, ikke bare for investeringsstrategi.

Les mer: Oljefondet bør gå over til passiv forvaltning, mener Richard B. Stott i Connectum Capital Management

Følg Ørjasæter på Facebook eller på Twitter som @orjas

FØLG E24 PÅ FACEBOOK

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om