Her bodde diktatordatteren

I dette palasset bodde diktatordatteren Gulnara Karimova - som skal ha fått utbetalt over 600 korrupsjonsmillioner fra et Telenor-eid selskap.

Publisert:

MONTFORT L’AMAURY (VG): Da VG oppsøkte Slottet en drøy times kjøring vest for Paris tirsdag kveld, var beskjed fra forvalteren at ethvert forsøk på å gå inn porten vil føre til «rettslige skritt».

Men de fire meter høye murene rundt 250-millionerkronerseiendommen i det fornemme boligstrøket i gaten Rue de Versailles kan ikke beskytte eieren mot anklagene om korrupsjon.

Bare fra Telenor-eide Vimpelcom (33 prosent eierandel) skal datteren av Usbekistans diktator Islam Karimov ha fått over en halv milliard kroner i betaling for telelisenser og for et – på papiret – «partnerskap».

Onsdag må Telenors sjef og styreleder møte hos næringsminister Monica Mæland for å redegjøre om saken.

Les også

Mæland kaller inn Telenor på teppet

600 mill.

Norges telegigant er altså på full fart inn i en internasjonal korrupsjonsskandale. Lørdag avslørte avisen Klassekampen at Telenor gjennom selskapet Vimpelcom skal ha betalt ut over 600 millioner kroner som kan ha vært korrupsjon. Flere Telenor-topper skal ifølge avisen også ha godkjent utbetalingene.

Korrupsjonen skal i korte trekk ha skjedd slik:

  • I november 2007 betalte Vimpelcom 25 millioner dollar for telelisens i det fattige landet Usbekistan.
  • Men pengene gikk til et postboksselskap på De britiske jomfruøyene, Takilant.
  • Selskapet knyttes til Gulnara Karimova, datter av Usbekistans president og diktator.

Gjennom flere utbetalinger for telelisenser og som «partner» har Vimpelcom betalt ut over 600 millioner kroner til det lille postboksselsapet til diktatordatteren, ifølge Klassekampen.

Les også

– Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter

Rettsmøter

Informasjonen har kommet frem i rettslige møter i Stockholm.

I Vimpelcoms egen 2013-redegjørelse til amerikanske børsmyndigheter fremgår det at det i alt netto er overført 94,5 millioner dollar til Takilant.

Det er for øvrig to millioner dollar mer enn de 92,5 millioner dollarene Dagens Næringsliv tirsdag skriver at etterforskningen fra nederlandsk påtalemyndighet har avdekket.

Les også

Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene

Forskjell

I Sverige har en nesten tilsvarende sak fått mye større konsekvenser. Etter avsløringene i 2012 måtte hele toppledelsen i svenske TeliaSonera trekke seg som følge av korrupsjonsskandalen.

Nå forsvarer Telenor seg med at det er spesielt én stor forskjell på de to sakene, og det er at TeliaSonera gikk inn i Usbekistan selv, mens Telenor kun har gjort det gjennom selskapet Vimpelcom, og at Telenor dermed ikke har noen direkte rolle knyttet til usbekiske myndigheter.

Telenor er storeier i Vimpelcom, og kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet. Den russiske oligarken Mikhail Fridmans Alfa-gruppen har 48 prosent av aksjene.

Flere Telenor-topper har sittet i styret og godkjent de mulige korrupte millionutbetalingene.

Les også

– Vimpelcom-saken er identisk med TeliaSonera

Baksaas i styret

Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas, som skal trekke seg i 2015, er blant dem som har sittet i styret i Vimpelcom.

I en pressemelding på hjemmesiden skriver han følgende:

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor.

«Det gjøres et poeng av at TeliaSonera og VimpelCom kan ha brutt grunnleggende korrupsjonslover. Jeg skjønner at spørsmål stilles, og dette er spørsmål jeg selv og Telenor ved gjentatte anledninger har stilt til VimpelCom

Baksaas gir også uttrykk for at Telenor har gjort et arbeid for å forsikre seg om at millionutbetalingene ikke var korrupsjon:

«Vi har tatt opp spørsmålene muntlig og skriftlig i VimpelComs styre, på generalforsamlinger og i investormøter med selskapet. Vi har fått forsikringer om at alle transaksjoner med Takilant er i henhold til amerikansk anti-korrupsjonslovgivning. Disse forsikringene er referert til overfor amerikanske børsmyndigheter i selskapets årsrapport. »

- Telenor har en rolle

– Jeg har bedt om et møte med Telenor-styreleder Svein Aaser for å bli orientert om Vimpelcom og Usbekistan. Det møtet skal vi ha i morgen onsdag, sa næringsminister Monica Mæland til E24 tirsdag.

– Som en betydelig minoritetsaksjonær i Vimpelcom, har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sa næringsministeren til E24.

Les også

Baksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles

Etterforskes

Men den amerikanske børskommisjonen SEC er bare et av myndighetsorganene som etterforsker eller gransker den store korrupsjonsskandalen.

I Nederland, der Vimpelcom har hovedkontor, er etterforskningen omfattende:

– Vi kan bare bekrefte at det er en pågående etterforskning av Vimpelcoms anskaffelser av telekom-lisenser. Vi kan ikke komme med ytterligere detaljer før det eventuelt skulle foreligge en tiltale. Jeg kan ikke svare på når etterforskningen vil være ferdig, sier pressetalsperson Marieke van der Molen ved Nederlands nasjonale statsadvokatembete for alvorlig økonomisk kriminalitet til VG.

Norske Økokrim skal også være involvert i den internasjonale etterforskningen:

– Vi kommenterer ikke om vi har noen saker til etterforskning. Vi har gjort noen undersøkelser på vegne av nederlandske og sveitsiske påtalemyndigheter. Vi har blant annet hatt kontakt opp mot Telenor, som har status som vitne, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til VG.

Les også

Alle ber om Telenor-svar

Gulnara Karimova, datter av president Islam Karimov i Usbekistan.

Diktator-datter

Selv om det i Norge er koblingen til Telenor som er spektakulær, er det i andre land mer fokus på Gulnara Karimova. Hun er en ganske kjent person på den internasjonale jetsett-scenen.

Hun var popartist, moteikon, FN-ambassadør og mangemillionær. Så begynte alt å rakne. I 2011 ble hun utestengt fra moteshow på grunn av de store menneskerettighetsbruddene i Usbekistan.

Året etter ble et musikkalbum en flopp, og hun endte opp med en innspilling med den tidligere franske skuespilleren Gérard Depardieu.

I fjor ble hun fjernet fra Usbekistans lister over diplomater, og er altså ikke lenger FN-diplomat. Så ble hun trukket inn i beskyldningene om korrupsjon fra TeliaSonera. TV- og radiostasjoner som familien kontrollerer stenges etter hvert ned, og bankkonti fryses.

I år har flere beskyldninger om kriminelle handlinger kommet, og i mars ble det kjent at hun skal sitte i husarrest. I august i år mener BBC å ha opptak der hun klager på at hun og datteren blir behandlet dårligere enn hunder, og at de ikke har noen kontakt med verden utenom.

Karimovas London-baserte talsmann, L ocksley Ryan, mener hun behandles dårlig, og sier til Radio Free Europe at hun nekter for alle anklager om ulovligheter:

– Hun er klar på at hun er fullstendig uskyldig i alle anklager, men hvorvidt folk vil tro på det er opp til dem. Den eneste måten å ordne opp i dette er å la henne forsvare seg for en dommer i en rettssak. Men det må være en uavhengig rettssak, og det kommer ikke til å fungere i Usbekistan.

Les også:

Alle ber om Telenor-svarSlik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingeneMæland kaller inn Telenor på teppetBaksaas: Jeg skjønner at spørsmål stilles– Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter– Vimpelcom-saken er identisk med TeliaSoneraTelenor-selskap kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelser

Publisert: