Økokrim vil fengsle tidligere Funcom-topper for innsidehandel
Økokrim la ned påstand i Funcom-saken fredag.
Økokrim mener fire tidligere topper i dataspill-selskapet Funcom var mer enn heldige da de solgte aksjer i 2012. Nå vil de ha toppene i fengsel, pluss at de vil at millionbeløp blir inndratt.
Etter to og en halv måned i retten la statsadvokat Aud Slettemoen i Økokrim fredag ned påstand om hva slags straff hun mener de fire tiltalte bør få for det de gjorde da de var sentrale personer i Funcoms styre og ledelse.
Hun mener alle de fire bør straffes med fengsel pluss inndragning av millionverdier.
Det var Dagens Næringsliv som meldte om saken først.
Lang straff for sjefen
Hardest går påstanden ut over tidligere Funcom-sjef Trond Arne Aas.
Økokrim mener passende straff er ubetinget fengsel i tre år og ti måneder og at han skal miste retten til å drive næringsvirksomhet i tre år.
I tillegg vil de inndra 11,3 millioner kroner.
Aas' forsvarer Frode Sulland sier at han noterer seg påstanden.
– Med det virkelighetsbildet som Økokrim har lagt til grunn, var det vanskelig å vite hvor de ville legge seg rent påstandsmessig. Hovedpoenget er at vi har en svært annen oppfatning av både faktum og jus, sier han til E24.
Økokrim mener tidligere nestleder i Funcom-styret Torleif Ahlsand bør få like lang fengselsstraff og like langt rettighetstap som Aas.
Men inndragningsbeløpet for Ahlsands del settes til 4,8 millioner kroner.
Tidligere finansdirektør Bjørn Toften mener Økokrim at straffen bør være fem måneder i fengsel og inndragning av 292.000 kroner.
Mildest straff mener de tidligere salgs- og markedsdirektør Morten Schjelle Larssen bør få med fire måneder i fengsel og inndragning av 278.000 kroner.
Slettemoen bekrefter påstandsnivåene overfor E24, men ønsker fredag ettermiddag ikke å kommentere saken ytterligere.
Nå starter Funcom-saken i retten
Solgte før flopp
Bakgrunnen for saken er hva som skjedde under utviklingen av dataspillet «The Secret World» fra 2011 og frem til lansering av spillet sommeren 2012.
I denne perioden steg aksjekursen til Funcom rundt syv til 23 kroner på det høyeste hovedsakelig basert på forventninger til spillet.
Men da spillet ble lansert i juli 2012 viste det seg å være en gedigen flopp og aksjekursen stupte til fire kroner.
Men før spillet ble lansert og aksjen stupte hadde Funcom-aksjene solgt aksjer i selskaper til skyhøye kurser.
Ifølge Dagens Næringslivs referat har de fire tiltalte ikke benektet at aksjene ble solgt.
Imidlertid bestrider de at de har hatt noen form for innsideinformasjon som var egnet til å hindre de fra å selge aksjer på de aktuelle tidspunktene.