Norsk borger fengslet i Kina – beskyldes for laksesmugling

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger er fengslet i Kina. Kvinnen, som er siktet for smugling av laks, er tilknyttet oppdrettsselskapet Salmar.

ETTERSPØR LAKS: Kineserne etterspør norsk laks. Her fra fiskemarkedet i Guangzhou.

Foto: EPA
Publisert:,

Hun er varetektsfengslet i 30 dager med brev- og besøksforbud, siktet for å ha smuglet laks inn i Kina for mellom 150 og 180 millioner kroner, melder Fiskeribladet.

– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er fengslet i Kina. Vedkommende tilbys konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Fiskeribladet.

Kina mener å ha avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina. Totalt er laks for 720 millioner kroner stoppet på grensen. Kinesiske myndigheter opplyser at det er svært mye norsk frossen laks i tollbeslagene.

Les også

Salmar forsøkte å få igjen på skatten – tapte i Høyesterett

Fisken er sendt med fly til Vietnam og blitt smuglet inn med båt til Kina til byene Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing.

Salmar avviser lovbrudd

Salmar-sjef Trond Williksen mener selskapet ikke har gjort noe galt. Han sier at det etter deres syn ser ut til at all eksport fra selskapet har skjedd i henhold til gjeldende regler og med de nødvendige lisenser i orden.

Det har så langt ikke lyktes E24 å få kontakt med Williksen.

Intrafish skriver fredag at Vietnam lenge har vært en velkjent «omvei » for laks som skal til Kina.

– De fleste vet at fisken som sendes til Vietnam blir smuglet inn til Kina. Men det er ikke nordmennene som gjoør noe galt, de bare selger fisken til Vietnam, sier en anonym norske fiskeeksportør basert i Singapore til Intrafishs søsterorgan Fiskeribladet.

– Begrenset skade

Norges Sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Sigmund Bjørgo, mener saken så langt ikke har skadet Norge i særlig grad.
– Vi forholder oss til den mediesaken som kom i Kina tidligere i uken. Saken i Kina handler om irregulær import av en rekke varer fra en rekke land, inkludert laks, sier Fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i Norges Sjømatråd til E24.

Les også

56.000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegg i Nærøy

Han nevner at det er langt mer enn fisk som omtales i kinesiske medier. Det gjelder også kjøttvarer, inkludert kyllingføtter.

– Er det riktig at Vietnam er en omvei for norsk laks til Kina?

– Vi har tidligere hørt snakk om det, men kjenner ikke eventuelt omfanget og vil ikke spekulere videre i det, sier Bjørgo.

– Kan saken blusse opp handelskonflikten mellom Kina og Norge?

– Det er ikke Sjømatrådets rolle å kommentere.

– Har saken skadet Norges omdømme i Kina?

– I svært begrenset grad fordi saken omhandler en rekke varegrupper fra mange forskjellige land, sier Bjørgo.

Næringsdepartementet: God dialog

Nærings- og fiskeridepartementet sier at det dreier seg om en konsulærsak, som håndteres av den norske ambassaden.

– Etter det vi forstår, gjelder ikke saken bare norsk laks, men at det er aksjonert mot smugling av mange typer matvarer. Vi har en god dialog med kinesiske myndigheter som har ansvaret for import av sjømat, sier fiskeriministerens kommunikasjonssjef, Martine Røiseland, til E24.

Stor vekst i eksporten

Lakseeksporten til Kina har vokst voldsomt etter undertegningen av den kinesisknorske lakseavtalen i mai 2017.

Norge eksporterte mer enn 1.700 tonn laks i januar, åtte ganger mer enn i samme måned i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les også

Analytiker: – Siste rekordår for sjømateksport på en stund

Avtalen skulle normalisere handelsforholdet til Kina etter den kontroversielle fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Resultatene har latt vente på seg, men fra november i fjor ble det klart at Kina igjen åpnet opp for import av norsk laks da eksportvolumet brått ble tredoblet på én måned, skriver NTB.

Samtidig som den norske lakseeksporten til Kina øker, ble eksporten til Vietnam halvert. Årsaken er ikke at vietnameserne over natten har mistet sansen for norsk laks, men at lakseavtalen med Kina har ført til at norske eksportører ikke lenger trenger å sende laksen via Vietnam for å nå det kinesiske markedet.

Les også

– Vi håper trenden har snudd

Les også

Salmar forsøkte å få igjen på skatten – tapte i Høyesterett

Les også

Kina gjør produsentene ansvarlige for brukte elbilbatterier

Her kan du lese mer om