Joker-butikksjef etter politianmeldelse: – Det hele kom brått på

Antall kvadratmeter i søndagsåpne matbutikker skaper splid i dagligvarebransjen.

ÅPENT ALLE DAGER: Denne Joker-butikken i Oslo mener Rema-sjef Reitan holder ulovlig åpent på søndager, i likhet med 119 andre butikker rundt om i landet.
Publisert:

– Jeg har ikke lest anmeldelsen. Vi vet ikke hva som skjer fremover, det hele kom brått på. Du er den første som er her, sier Tahir Jameel.

Han er butikksjef på en Joker-butikk på Grünerløkka i hovedstaden. Dagligvarebutikken er en av 120 butikker som mandag ble anmeldt av Ole Robert Reitan i Rema 1000. Siktelsen er brudd på lov om helligdager og helligdagsfred, med andre ord ulovlig åpent på søndager, på grunn av for stort salgsareal.

Hovedregelen i lov om helligdagsfred er: Faste utsalgssteder skal holde stengt på søndager, såfremt den samlede salgsflaten ikke overstiger 100 kvadratmeter.

MINDRE HYLLER: Det er i ferskvareavdelingen butikksjef Tahir Jameel viser E24 at listene blant annet har blitt mindre. Krishna Kala er ansatt i butikken og på jobb under E24s besøk.

Hva skjer fremover?

– Vi må gå via Norgesgruppen fremover. Vi vet ikke hva som vil skje.

Jameel sier at Joker-butikken har vært i kontakt med Norgesgruppen i løpet av dagen, og alt rundt anmeldelsene vil bli håndtert av dagligvarekjempen.

Nå ber altså Reitan myndighetene om å enten håndheve loven eller la dagligvarebutikker få ha søndagsåpent, uavhengig av størrelse.

– Vi mener vi praktiserer dagens lovverk. Vi må vurdere anmeldelsene og se om det er noe vi kan kritiseres for. Hvis det skulle vise seg å være kritikkverdige forhold, må vi rette på det, uttalte Per Roskifte til VG mandag.

Roskifte er konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen.

Joker er i likhet med blant annet Meny og Kiwi tilknyttet Norgesgruppen.

E24 BEDRIFT: Sjekk regnskapstallene til Norgesgruppen ASA

Kom på oppmåling

På Grünerløkka forteller butikksjef Tahir Jameel at de har tatt i bruk nye metoder i innredningen. Jameel geleider E24s utsendte reporter rundt i butikken.

Han understreker at butikken er under 100 kvadrat og oppfyller kriteriene for å holde åpent på søndager.

– I den butikken her har vi brukt en ny metode, sier butikksjefen.

Først går turen gjennom tørrvarene, før et romslig lager vises frem. Rundturen avrundes ved kjøleavdelingen.

– Norgesgruppen var her for å måle opp størrelsen på butikken før vi åpnet, og hadde den vært større enn 100 kvadrat, så hadde vi ikke fått åpnet. Som du ser er ikke butikken stor, og lageret er stort, sier en lattermild butikksjef.

Smalere lister endrer romfølelsen

Og over til de nye metodene.

– Hvis du ser her er listene smalere, så derfor ser butikken større ut. Det er bortkastet å ha hylleplass som ikke brukes bak varene, sier Jameel.

E24s utsendte reporter og butikksjefen går videre i butikken og inn på kontoret for å jakte etter målband. Det kan illustrere hvor mye plass som spares.

– Du finner det aldri når du trenger det. Men som sagt butikken er under 100 kvadrat, kommer det fra butikksjefen.

Les også

Derfor vil ikke Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen ha netthandel

Lovverk utnyttes

I pressemeldingen mandag fra Rema 1000, sier administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, at dagens regelverk ikke håndheves, og at de som utnytter det får økt omsetningen på søndag.

Det er butikker hos henholdsvis Norgesgruppen, Coop og Bunnpris som er anmeldt av Rema 1000 for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

– Så vidt jeg vet, er 21 av våre butikker anmeldt – men det tallet har jeg bare fra media, sier Bunnpris-styreleder Christian Lykke til E24.

Lykke har ingen formening om hvorfor Rema 1000 nå har gått til det skritt å anmelde konkurrentene.

– Dere får spørre dem som har anmeldt – jeg har ingen mening om det. Men vi forholder oss til at vi er anmeldt, og tar tak i det om vi blir kontaktet.

– Før jul sa dere opp innkjøpsavtalen med Rema 1000 fra 2017, og skrev under på en avtale med Norgesgruppen i stedet. Tror du Rema 1000 ville anmeldt deres butikker om dere ikke hadde sagt opp avtalen med dem?

– Det har jeg ingen formening om.

Les også

Coop og Ica blir for store: Her kan de måtte selge

LEVERT ANMELDELSE: Ole Robert Reitan møter fremmøtt presse utenfor politihuset mandag, i kjølvannet av anmeldesen av 120 butikker.

Målevariasjoner

– Er alle deres søndagsåpne butikker under 100 kvadrat?

– Vi skal overholde reglene over alt, men det kan selvsagt være variasjon ut fra hvordan man måler opp. Dette er ikke så klart definert. Derfor har vi også hengt opp målebrev fra en uavhengig tredjepart i våre butikker, sier Lykke.

VIL TILPASSE SEG: Christian Lykke i Bunnpris sier de vil tilpasse seg og endre i størrelsen om det skulle vise seg at en av de anmeldte butikkene er for store.

Han legger til at dersom politiet ved undersøkelse finner ut at en butikk er ti kvadrat for stor, kommer Bunnpris til å tilpasse lokalet slik at de holder seg innenfor reglene.

Dette er heller ikke første gang Bunnpris har blitt anmeldt for søndagsåpne butikker, kan Lykke fortelle:

– Tidligere har vi blitt anmeldt av menighetsråd.

Meny overrasket

Meny opplyser at de har gjennomgått de tre anmeldte butikkene, og at de er svært overrasket over utspillet til Rema 1000.

– Vi skal holde oss innenfor regelverket og eventuelle avvik vil bli rettet opp innen førstkommende søndag, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Trønderbladet var først ute med saken mandag om politianmeldelsen.

Les også

Bunnpris dropper Reitan

Les også

Anmelder konkurrentene

Les også

Reitan-familien får krass kritikk fra svenske franchisetakere

Publisert: