Malermester Lars Barg frikjent for bruk av svart arbeid – Økokrim vurderer anke

Den tidligere styrelederen i Maler- og Byggtaptsermestrenes Landsforbund (MLF) ble frifunnet på alle punkter i Oslo tingrett onsdag.

FRIKJENT: Den daglige lederen i et malerfirma er frifunnet for å ha organisert svart arbeid på Stortinget for ti år siden

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:,

Malermester Lars Barg er frikjent i Oslo tingrett for grov utroskap og brudd på merverdiavgiftsloven. Det fremkommer av tingrettsdommen, som ble forkynt onsdag kveld.

Økokrim mente Barg hadde organisert svart arbeid på Stortinget i perioden 27. juni 2006 til 27. oktober 2008, gjennom hans daværende firma, Lars Barg AS.

Tiltalen lød på grov utroskap for totalt 3,3 millioner kroner, i tillegg til brudd på merverdiavgiftsloven og bokføringsloven. Oslo tingrett hørte imidlertid ikke Økokrim på noen av punktene, og gikk enstemmig for full frifinnelse av Barg.

Forsvarer: – Strålende fornøyd

Bargs forsvarer Alexander Greaker i advokatfirmaet Storrvik sier han er godt fornøyd med frifinnelsen.

– Jeg har pratet med Barg. Han er strålende fornøyd med å bli frikjent på alle tiltalepunkter. Så vil jeg få presisert at jeg også er fornøyd med at Oslo tingrett har lagt til grunn alle anførsler jeg har kommet med, som har resultert i fullstendig frifinnelse, sier Greaker.

Det bærende tiltalepunktet i dommen er om grov økonomisk utroskap, og handler om hvorvidt Barg handlet i strid med sitt eget selskaps interesser ved å hyre svart arbeid til å utføre malearbeider på Stortinget.

Les også

TGS idømt millionbot – eks-direktører får fengsel

Ikke bevist nødvendig skyld

Retten kommer til at underleverandørene Barg brukte til oppdragene på Stortinget, uten tvil må ha utført svart arbeid. Samtidig finner retten etter en samlet vurdering at det ikke er ført bevis utover enhver rimelig tvil for det var Barg som sørget for bemanningen, og at han dermed ikke kunne vite om arbeidet som ble utført var etter boken.

«Malerne LBAS [Lars Barg AS, journ. anm.] fikk til oppdraget på Stortinget leverte tilfredsstillende malerarbeid, og retten er ikke overbevist om at Barg faktisk mistenkte at disse malerne arbeidet svart», skriver Oslo tingrett i dommen.

Retten kommer til slutt til at det ikke er bevist at Bargs handlet med den nødvendige grad av skyld, selv om det uten tvil har forekommet svart arbeid ved Stortinget.

– Vi må ta resultatet til etterretning. Tingretten har vurdert bevisene knyttet til skyld annerledes enn påtalemyndighetene har gjort. Vi ser at mange av de objektive momentene er funnet bevist, men det store tvilsspørsmålet var hvorvidt dette var noe han hadde gjort med forsett. Der var tingretten ikke enig med påtale, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til E24.

Vurdere å anke

Økokrim vil nå foreta en nøye vurdering av om saken skal ankes til lagmannsretten.

– Vi vil gå ordentlig gjennom dommen. Vi kan jo se at den er grundig, tingretten har vurdert veldig mange av momentene og anførslene vi har trukket frem, så det er noe vi bare må se mer nøye på, sier Dahl.

Barg var tidligere styreleder i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund, en forening under NHO-paraplyen, og har selv gått hardt ut mot useriøse aktører i malerbransjen. Han har hele tiden avvist at han har gjort noe straffbart.

Påtalemyndighetene har to uker på seg til å vurdere om de vil anke dommen. Dommen er dermed ikke rettskraftig.

Her kan du lese mer om

  1. Svart arbeid
  2. Stortinget
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økokrim nektes ankesak om svart arbeid på Stortinget: Lars Barg vil kreve erstatning

  2. Tidligere NHO-tillitsvalgt nekter straffskyld for svart arbeid på Stortinget

  3. Ny smell for Økokrim: Arctic-megler og investeringsrådgiver frifunnet igjen etter Økokrim-anke

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidligere Yara-topp får rekordhøy erstatning etter frifinnelse

  6. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim