DN: Påstand om to og et halvt års fengsel for Pareto-toppene

Økokrim har lagt ned påstand om fengselsstraff på to og et halvt års fengsel for Pareto-toppen Petter Dragesund og en tidligere aksjemegler i samme firma.

TILTALT: Tidligere corporate-sjef Petter Dragesund i Pareto og forretningsmann Jan Vestrum møtte tirsdag i Oslo tingrett, tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. Det må også en tredje tiltalt, som var tidligere megler i Pareto. Det er berammet 40 dager til rettssaken.

Foto: Arkiv/NTB Scanpix
  • David Bach
Publisert:,

Det melder Dagens Næringsliv. Dragesund og en tidligere aksjemegler står sammen med forretningsmannen Jan Vestrum tiltalt for grovt bedrageri, utroskap og kursmanipulasjon i forbindelse med salget av aksjer i Crew Gold CorporationIngen av de tiltalte erkjenner straffskyld. Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjene. Ifølge Økokrim skal de tre tiltalte ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.

Ifølge DN holdes Dragesund og aksjemegleren solidarisk ansvarlig for å betale 188 millioner kroner til investorene. Med forsinkelsesrenter utgjør det drøyt 340 millioner kroner, skriver avisen.

For Jan Vestrum legger Økokrim ned påstand om ett og et halvt års fengsel, samt en inndragning på 15 millioner kroner. Vestrum soner allerede en dom på Ullersmo, slik at denne påstanden blir en etterskuddsdom for hans del.

Solgte aksjer til høyere pris

Blant investorene, som anses som ofre i saken, lister tiltalen opp Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse som den største. De solgte 80,7 millioner aksjer da det russiske selskapet Severstals kjøpte 144,8 millioner Crew Gold-aksjer i februar 2010, til kursen 1,10 kroner per aksje.

Da ble det gitt en kursgaranti om at kjøperen skulle øke prisen dersom kjøperen gjennomførte aksjekjøp i Crew Gold til høyere pris i en periode på tre måneder etter at aksjekjøpet ble avtalt.

Pareto Secrutieis skrev i en pressemelding at de så i midten av mars fikk ordre om å kjøpe aksjer i Crew Gold til kurser opp til 2,40 kroner per aksje.

Bakenforliggende kjøpere

Ifølge Pareto ble disse kjøpsoppdragene gitt av «velrenommerte, internasjonale investeringsbanker».

«Tiltalen bygger på at disse handlene ble foretatt på vegne av bakenforliggende kjøpere i et forpliktende samarbeid med Severstal, og at kjøpene dermed utløste tilleggsvederlag etter prisgarantien. I henhold til tiltalen har Severstal brutt den inngåtte prisgarantiavtalen,»skrev Pareto i pressemeldingen i fjor.

Ifølge tiltalen ble det holdt skjult for aksjeselgerne at det var den samme som kjøpte deres aksjer for 1,10 kroner som siden kjøpte aksjer for 2,40 kroner i kursgarantiperioden.

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økokrim varsler nye opplysninger i bedragerisak om 188 millioner kroner

  2. Pareto-topp Petter Dragesund frikjent for bedrageri

  3. Økokrim anker ikke frifinnelsen av Petter Dragesund

  4. Annonsørinnhold

  5. Pareto Securities tapte i tingretten: Må betale millionerstatning

  6. Skal ha manipulert markedet: Tiltalepunkt fjernet i forkant av 20 dager lang rettssak