Arne Hjeltnes' sjømatselskap jubler over ny garanti fra statlige Giek: - Et veldig positivt tiltak

Flere sjømatbedrifter har sikret finansiering av investeringer med en ny garanti fra statlige Giek. – Veldig positivt tiltak, sier Arne Hjeltnes i Norwegian Fish Company.

FALLER I SMAK: En rekke sjømatbedrifter har søkt om en ny garanti fra Giek, som gir mulighet til investeringer i båter og produksjonsutstyr for eksportrettede bedrifter i Norge. Blant bedriftene som har fått garanti er Norwegian Fish Company til et anlegg i Mehamn. Selskapets styreleder Arne Hjeltnes (innfelt) er fornøyd.

Foto: Norwegian Fish Company og Berit Roald NTB scanpix (innfelt bilde)
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

En ny garanti fra statlige Giek har blitt populær i sjømatnæringen.

Regjeringen åpnet i fjor for at statlige Giek kunne stille garantier for lån fra banker til investeringer hos norske eksportbedrifter og deres underleverandører, en såkalt internasjonaliseringsgaranti.

– Vi ønsker å bidra til omstilling og støtte flere sektorer i Norge, og har sikret oss nye produkter som kan bidra til dette, sier kommunikasjonssjef Allon Groth i Giek til E24.

– Før kunne vi primært gi garantier til kjøperne av norsk eksport og konkrete kontrakter, men nå kan vi også hjelpe med finansieringen til eksportbedriften selv, og til underleverandører. Det gir nye muligheter, sier Groth.

Giek har nå gitt flere garantier av denne typen, inkludert en garanti på 15,2 millioner kroner for Sparebank1 SMNs lån til Nærøysund Aquaservice i Rørvik for to nye arbeidsbåter fra Moen Marin og Folla Maritime som skal brukes til servicetjenester for den norske oppdrettsnæringen.

Giek har også gitt 30 millioner i garanti for DNBs lån til Norwegian Fish Company i Mehamn for kjøp av nytt utstyr til en ny fiskefabrikk med 40–50 arbeidsplasser på tettstedet.

Fornøyd Arne Hjeltnes

Styrelederen i Norwegian Fish Company heter Arne Hjeltnes, og er en kjent skikkelse fra TV-serier og et langvarig engasjement i havbruksnæringen.

Hjeltnes er fornøyd med Giek-garantien.

– Den var veldig viktig, for det er ikke alltid like lett å få finansiering til investeringer i Finnmark, gitt den tidligere historien om fiskeforedling i nord, sier Hjeltnes til E24.

– Her var det Giek og DNB som laget en pakke sammen, og dette var avgjørende for at vi fikk finansiering til anlegget. Det er et veldig positivt tiltak, sier han.

– Dette er vel noe Giek lanserte etter at det ble litt stopp i oljeinvesteringene. Det er fortjenestefullt at Giek nå innretter ordningene mot andre næringer som også retter seg mot eksport, legger Hjeltnes til.

Flere årsaker

Seks av de første syv søknadene på Gieks internasjonaliseringsgaranti kommer nettopp fra sjømatnæringen, og Giek tror dette har flere årsaker.

Blant annet er sjømatnæringen stor og internasjonalt rettet, teknologien utvikles fortløpende og mange bedrifter ser behov for investeringer i egen virksomhet.

Det er i tillegg bankene som må søke Giek om garantier til prosjekter i Norge, og Giek har derfor brukt mye tid med å informere dem. Når Giek garanterer for et lån, begrenser det bankenes risiko knyttet til prosjektet.

Etaten understreker at den alltid vurderer prosjekter sammen med banken, og at ikke alle prosjekter kan innvilges.

– For lav andel

Groth understreker at olje og gass samt verftsnæringen fortsatt er viktige for Giek, men påpeker at det også har vært et viktig område for Norge å omstille disse og andre næringer slik at Norge har flere ben å stå på.

– Vi prøver å få banker og bedrifter til å få til mer. Vi har tenkt at vi har hatt for lav andel i havbruksnæringen som er en stor eksportnæring, og har derfor prøvd å være mer til stede, sier Groth.

Giek har i år gitt garantier for en drøy halv milliard kroner til sjømatnæringen, og bransjen har i tillegg liggende søknader til Giek på over tre milliarder kroner om garantier til ulike prosjekter.

Håper på mer foredling

– Vi leste om dette i fjor sommer, og så tok det noen måneder før noe skjedde. Jeg tror det er viktig å ha det som blant andre Giek og andre virkemiddel som Eksportfinans og Giek Kredittforsikring kan tilby av risikoavlastning og økonomisk bistand i en investeringsfase, sier Hjeltnes.

– Det skal store investeringer til for å bygge moderne foredling, legger han til.

Hjeltnes har blant annet jobbet for Eksportutvalget for fisk og Innovasjon Norge, og med kommunikasjon i oppdrettsgiganten Marine Harvest.

Han mener at det er mulighet for å bygge ut mer foredlingsindustri i Norge. I dag går mye fisk til fordeling i utlandet.

– Det er en utfordring at 69 prosent av all fisken vår går ubehandlet ut av nasjonen, sier han.

– Det at vi nå får ordninger som støtter produksjonsutstyr for eksport er veldig viktig. Folk blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra, og jeg tror det er grunnlag for å skape lønnsom eksport fra Norge, sier Hjeltnes.

Her kan du lese mer om

  1. Fisk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fra olje og gass til fornybar kraft, ferger og cruise

  2. Betalt innhold

    Nå kan maritime leverandører få finansiering med GIEK-garanti

  3. Halvparten av Eksportkreditt-lånene er under press: Frykter Norges eksportgap bare vil øke

  4. Annonsørinnhold

  5. Første Giek-garantier til legemiddelselskap

  6. Giek-garantier bidrar til havvind-suksess: Aibel har kontrakter for åtte milliarder