BORGERLØNN: Finland har innført en prøveordning hvor 2000 personer nå får borgerlønn.

Foto: Harald Henden VG
Det Nye Norge

Nye Norge - kommentar av Cilia Indahl: Borgerlønn åpner for feiling - men også suksess

Digitalisering av samfunnet vil føre til at du jobber mindre, men skaper mer verdi. I dag får du nemlig ikke betalt for all jobben du gjør utover avtalen din med arbeidsgiver.

 • Cilia Holmes Indahl
  Cilia Holmes Indahl
  Ble som 26-åring bærekraftsdirektør i Aker BioMarine, et bioteknologiselskap som selger krillbaserte produkter. Den tidligere NHH-studenten har også jobbet for den norske FN-delegasjonen i New York og i KPMG.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Arbeidstiden vår i det tradisjonelle arbeidsmarkedet vil trolig reduseres, jobber vil dø ut, nye vil komme til, men heltidsyrket vårt som samfunnsborger vil bestå. Det er i denne rollen verdigheten vår må ligge. Om verdigheten defineres av rollen som samfunnsborger, heller enn i titler knyttet til profesjon, blir det ikke så trist når robotene tar jobbene våre.
Når arbeidsplasser forsvinner, kan borgerlønn være løsningen. Norge er allerede godt rigget for borgerlønn ved at vi allerede har NAV og gode støtteordninger. Pilotprosjekter for borgerlønn er rullet ut i både Finland og Sveits, og ble nylig trukket frem som løsning for USA av Facebook-gründer Mark Zuckerberg. Vi må gi folk rom til å feile, sa han i en tale han holdt for avgangselever ved Harvard. Borgerlønn åpner for feiling - men også suksess.
Slik støtteordningene i det norske samfunnet er lagt opp, gir de ikke frihet til å skape, men betegnes som nederlag og noe en må forsvare. I stedet for å kanalisere støtte via kunstnerstipend, lånekasse og NAV kunne vi gitt alle like premisser for å leve ut sitt potensial.

https://api.e24.no/integrations/static/3b3efaf7-7f83-44ee-b147-81ecae6732e2

I det Nye Norge vil det bli vanligere å jobbe frilans, men det vil også bli lettere å stole på andre. Blockchain vil koble aktører over internett med tredjepartsgarantister og gjøre det trygt å inngå kontrakter og levere tjenester på tvers av land, uten at man kjenner hverandre. Det vil bli vanlig å ha flere inntektskilder, og allerede i dag ser vi eksempler med fast ansatte som sper på inntekten sin ved å være Uber-sjåfør på deltid.
Den norske tilliten vil understøttes av økt global tillit. Blockchain vil gjøre det enklere å verifisere at tekstilarbeiderne i verdikjeden vår mottar levelønn, og at varene vi transporterer ikke tar unødvendige omveier. Det vil gjøre det enklere å gå inn i markeder som nå er usikre. Transaksjoner vil være digitalt sporbare og korrupsjon vil trolig tilhøre fortiden.

Kanskje er ikke spørsmålet hvordan Norge skal forbli et av verdens mest produktive land, men heller hvordan vi skal beholde posisjonen som verdens lykkeligste land?

Les også

Kronikk, Det nye Norge, Uber-sjef Cark Edvard Endresen: Fremtiden kan reguleres, men ikke forbys

Les også

Kunnskapsministeren: – Vi må ikke bli for opptatt av utstyr

Les også

Kronikk Petter Stordalen, Det nye Norge: Nøkkelen til digital omstilling

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Integrering
 3. Digitalisering
 4. Arbeidsliv
 5. Norge
 6. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Skolen er ikke død, lenge leve skolen!

 2. Kunnskapsministeren: – Vi må ikke bli for opptatt av utstyr

 3. Traaseth anbefaler radikal innovasjon i offentlig sektor

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik kan toppledere akselerere det nye Norge

 6. Ni endringer «alle» må forholde seg til