Ekspert om Telenor-konflikten: – De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen

Det er ikke første gang Telenor må håndtere en konflikt i topprekkene. Nå gjør de samme feil om igjen, mener rekrutteringsekspert og tidligere Telenor-sjef.

– EIER IKKE BESLUTNINGSKRAFT: Rekrutteringsekspert Torleif Solstad mener Telenor-ledelsen har seg selv å takke for at feiden mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke har kommet ut av kontroll.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Telenors styreleder vil ha konsernsjefen vekk, men det er fortsatt uklart i hvor stor grad hun har hatt styret med seg.

Slik beskrives den nye, betente ledelsesfloken i Telenor, etter Vimpelcom-rabalderet som omsider senket daværende styreleder Svein Aaser i fjor. Det skjedde fordi næringsminister Monica Mæland ikke lengre hadde tillit til ham.

Fredag annonserte Næringsdepartementet at sittende styreleder Gunn Wærsted har Mælands tillit.

– Å forsøke å berolige oss alle gjennom media nå, skaper bare mer skepsis. Det er samme melodi man har hørt tidligere i Telenor – rett før det eksploderer, sier Torleif Solstad til E24.

Les også

Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

– EIER IKKE BESLUTNINGSKRAFT: Karriereekspert Thorleif Solstad om Telenor-ledelsen.

Foto: Solstad Gruppen

– De lar det samme skje igjen

Han er rekrutteringsekspert i Solstad Gruppen og har tidligere vært innleid til flere topplederstillinger – deriblant i Telenor.

Nå er han kritisk til at Telenor-ledelsen ser ut til å ha latt feiden mellom styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke få gro forbi «the point of no return».

Nå må enten Wærsted eller Brekke gå, sier flere eksperter E24 har snakket med.

– Det litt oppsiktsvekkende at Telenor ser ut til å la det samme skje om igjen: De lar det pågå så lenge at når saken først spilles ut i media, så er den allerede overopphetet. Det er en veldig dårlig strategi, sier Solstad.

Beslutningsgrøft

Han beskriver Aasers avgang og valget av Gunn Wærsted som ny styreleder som en prosess hvor Telenor lot mediene være proaktive og legge premissene, mens de ble tvunget til å være reaktive.

Les også

Wærsted om Telenor-feiden: Jeg sørger for å ha ryggdekning i styret

– Og nå ser det ut til at Telenor har latt denne saken fått pågå i seks måneder, før media kaster seg på. Det er bekymringsverdig når et av Norges ledende selskap ser ut til å henge fast i samme beslutningsgrøft igjen og igjen, til tross for at de skifter både skjønn og persongalleri, sier Solstad.

– Hva mener du med beslutningsgrøft?

– At ledelse og eier viser at de ikke eier beslutningskraft til å få saken avgjort og avsluttet. De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen, sier Solstad.

Han mener Telenor-ledelsen eller næringsministeren burde ha grepet inn i feiden for lenge siden.

– I stedet kommer Telenor i bakkant, og det er svært betenkelig. Saken må avsluttes.

– Trenger lynrask avklaring

Også professor Øyvind Bøhren ved Senter for eierforskning ved BIs institutt for Finans sier Telenor ikke har råd til å la denne saken få gro videre.

Les også

DN: Brekkes Asia-fortid er årsak til Telenor-konflikten

– Enten må daglig leder gå, eller så må styreleder gå. Og avklaringen bør komme lynraskt fordi Telenor har hatt så mye uro i eierstyringen sin de siste årene, sa han til E24 torsdag.

Han viser til majoritetseier Statens tidligere sparking av to Telenor-styreledere, permitteringene av to toppledere i forbindelse med Vimpelcom-saken, og de gale opplysningene Telenor-sjef Sigve Brekke førte på sin CV.

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ekspert: Full retrett svekker Wærsted

  2. Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke

  3. Monica Mæland «har tillit» til Telenor-styrelederen

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor-styret fastholder tilliten til Brekke

  6. DN: Telenor utbetalte 6,2 millioner i Bangladesh