Aker kaller Ghana bananrepublikk

Aker slår tilbake og avviser ulovligheter.

STÅR PÅ SITT: Konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker tilbakeviser beskyldninger.

Solum, Stian Lysberg
 • Bjørn Haugan
 • Jonas Tjersland
Publisert: Publisert:

Aker varsler at de trekker seg ut av Ghana og gjør det med å kalle landet en bananrepublikk:

- Det er helt uaktuelt for oss å arbeide i Ghana under slike rammebetingelser, og vi vet at andre utenlandske investorer tenker det samme. Den anerkjente avisen Wall Street Journal beskriver det vi blir utsatt for som offisielle kjeltringstreker, og advarer at det er slik oppførsel som gjør at Afrika er fattig. Vi arbeider ikke i bananrepublikker, sier informasjonsdirektør Geir-Arne Drangeid.

Internasjonale medier

Wall Street Journal og andre medier har skrevet om lisensen, blant annet etter at Aker i januar sendte en børsmelding om at deres lisens var trukket tilbake.

Drangeid og Aker-direktør Maria Moræus Hanssen avviser kategorisk å ha gjort noe ulovlig i Ghana.

- Før Aker ASA inngikk avtalen med GNPC og Chemu Power, visste vi godt at Chemus leder var venn med presidenten i Ghana, sier Maria Moræus Hanssen, investeringsdirektør i Aker og ansvarlig for selskapets virksomhet innen oljeleting og produksjon.

Hun sier Aker ble anmodet av ghanesiske myndigheter om å søke på lisensen sammen med et ghanesisk selskap.

Ingen overraskelse

- Da vi ble bedt om å finne en lokal aktør som kunne være part i petroleumsavtalen forhørte vi oss både i Ghana og Norge. Nik Amarteifio ble nevnt av en nordmann som hadde møtt ham i en næringsdelegasjon til Ghana noen år tidligere.

Under selskapsgjennomgangen av Chemu Power kom det frem at Chemu-sjef Nik Amarteifio hadde nære forbindelser til den sittende presidenten, John Kufuor.

- Ja, Nik Amarteifio kjenner presidenten. Det er ingen overraskelse for oss.

- Skjønner dere at det kan fremstå som at selskapet har fungert som døråpnere?

- Poenget er at nettopp vår kunnskap om de nære relasjonene, utløste ekstra aktsomhet fra vår side. Vi insisterte på full åpenhet og la til grunn at også de som da var i opposisjon ville stå ved et enstemmig vedtak i parlamentet skulle det bli regjeringsskifte, sier Drangeid.

Han sier det de er utsatt for er mer enn politisk spill.

Fulgte regelverket

- Det er verre. I spill er det i det minste spilleregler. Dette er utpressing og forsøk på ran. Vi har fulgt avtalen til punkt og prikke, og investert 190 millioner kroner. Nå forsøker noen å kuppe vårt leteareal, sier Drangeid. Aker vil kreve å få tilbake pengene de har investert.

- Når dere vet det dere vet om forbindelsen til presidenten, kan dere si at dere har opptrådt i henhold til Akers interne, etiske regelverk?

- Ja, og vi mener vår åpenhet og ryddighet er eksempel til etterfølgelse. Det står for øvrig ikke noe i våre retningslinjer om at du ikke kan inngå samarbeid med noen som har presidenten som fadder til et av sine barn, sier Maria Moræus Hanssen.

- Viseenergiministeren sier til VG at dere brøt loven da dere skrev under avtalen som utenlands selskap?

– Det stiller vi oss uforstående til. Dersom han virkelig har sagt det, gjør han samtidig statsoljeselskapet, sitt eget departement og parlamentet til medskyldige. Det står svart på hvitt i avtalen at det er det norske selskapet Aker som signerer. Så kan vårt datterselskap Aker Ghana formelt tre inn i avtalen, slik loven krever.

Aker forundret

- Se for dere 2015: Dere har funnet olje for titalls milliarder kroner og de som var venner av presidenten i 2008 og som fikk fem prosent, kan tjene mange hundre millioner kroner uten å ha tatt risiko?

- Det er riktig at det er en risikofri finansiering, men Chemu får ingenting. Vi skal finansiere Chemus andeler i letefasen, på samme måte som vi finansierer statsoljeselskapets eierandel, sier hun.

- Hvis det blir store funn, vil Chemu kunne selge sin lisens til mange hundre millioner, til et oljeselskap som har penger nok til å investere og utvinne oljen?

- Ja, men bare dersom Aker, GNPC og Energidepartementet godkjenner salget, og først etter at Aker har fått tilbake alt det Chemu måtte skylde oss på det tidspunkt, renter inkludert.

- Vi tar kraftig avstand fra alle korrupsjonspåstander i denne saken. Avtalen mellom partene ble forelagt for, og enstemmig ratifisert av parlamentet. I innstillingen sier Energikomiteen at det er ekstra positivt at en lokal aktør er direkte part i avtalen. Dersom man nå har ombestemt seg, så forholder vi oss naturligvis til det. Vi skal ikke være vanskelige. Vi skal bare ha igjen pengene våre, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker.

Aker stiller seg undrende til påstandene fra Anadarko.

- Hvis de ble bedt om å alliere seg med en ukjent partner, ville jeg også sagt at det er ulovlig. Vi ble bedt om å finne en lokal aktør som i full åpenhet kunne søke sammen med oss. Det er noe helt annet, sier Maria Moræus Hansen.

Aker-eier Kjell Inge Røkke ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Akers ledelse.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker

Flere artikler

 1. Beskylder Aker for korrupsjon

 2. Betalt innhold

  Aker anklages for korrupsjon

 3. Røkke og Aker fikk julegave i Ghana: Men Pecan-feltet er ennå ikke godkjent

 4. Annonsørinnhold

 5. Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

 6. Cognite har sikret sin første utenlandskontrakt