Forhandlingene om havnearbeiderne utsatt
NHO og LO har utsatt møtet om den omstridte tariffavtalen for havnearbeiderne.
Konflikten rundt monopolet til norske havnearbeidere har blusset opp igjen den siste tiden. Mens søksmålene flyr på kryss og tvers skulle arbeidsgiver- og arbeidstakersiden nå i begynnelsen av september møtes til forhandlinger.
Dette møtet er nå utsatt.
På møtet vil blant annet NHO kreve at havnearbeiderne går med på tiltak som vil heve produktiviteten.
- Møtet er utsatt til månedskifte oktober-november. Partene trengte blant annet mer tid til å forberede oss grundig før møtet, forteller leder i NHO Logistikk og Transport, Tom Rune Nilsen.
LES OGSÅ: NHO krever mer produktivitet ut av havnearbeiderne
- Det kommer av det rent praktiske. Det har rett og slett vært litt hektisk etter valget, sier første nestleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund, som forteller at de skal ha med eksterne bidragsytere på møtene.
LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforbund, norske havnearbeidere, NHO-forbundet Logistikk og Transport, samt det danske spedisjonsfirmaet Holship venter nå alle spent på utfallet av flere rettslige prosesser.
- Veldig spent
E24 skrev i begynnelsen av august om det danske spedisjonsselskapet Holship. De har gått til søksmål i Drammen tingrett for at deres egne ansatte skal få lov til å utføre lossearbeid på deres skip ved Drammen Havn, og vil dermed bryte opp monopolet til norske havnearbeidere i Transportarbeiderforbundet.
I forrige ble det kjent at Bedriftsforbundet har sendt inn en offisiell klage til Europarådet. De mener havnemonopolet bryter med menneskerettighetene blant annet fordi man må være medlem i LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforbund for å kunne være registrert som havnearbeider her i landet.
En ILO-konvensjon (FNs International Labor Organisation), som Norge har ratifisert, stadfester nemlig at det kun er registrerte havnearbeidere som kan utføre lossing og lasting i offentlige havner. Det er imidlertid opp til hvert enkelt land å bestemme hvem som får registrere seg.
I Norge har myndighetene overlatt dette til partene i arbeidslivet, og dermed har det endt opp hos NHO og Transportarbeiderforbundet.
- Saken er veldig prinsipiell og samtidig delikat for regjeringen. Det er tale om grunnleggende menneskerettigheter om frihet til å velge fagforening eller stå utenfor, og her har ikke regjeringen råd til å bli "dømt" av Europarådet. Vi skal jo være et foregangsland når det gjelder menneskerettigheter, sier Nicolay Skarning, partner i Kvale advokatfirma, som representerer Bedriftsforbundet.
Skarning representerer også danske Holship som har valgt å gå til søksmål for å løse opp havnemonopolet til Norsk Transportarbeiderforbund.
Lederen i NHO Logistikk og Transport, Tom Rune Nilsen, sier at de ikke har tatt stilling til klagen til Europarådet ennå, men at de er veldig spent på utfallet.
- Det er en organisasjonsfrihet i Norge som er veldig viktig. Dette omhandler både den negative og positive organisasjonsfriheten. Man skal også kunne velge å ikke være med i en fagforening, og jeg er veldig spent på utfallet, sier Nilsen.
NHO-forbundet sier de ikke har gjort noen flere vurderinger om de vil gå i mot havnemonopolet, og at de er mest opptatt av at produktiviteten må bli bedre.
- Vi er mest opptatt av å få til mer produktive løsninger.
- Har blitt avvist
Norsk Transportarbeiderforbund tror ikke Bedriftsforbundet vil komme særlig langt med klagen sin. De mener fortrinnsretten og monopolet er trygt forankret i internasjonalt og nasjonalt regelverk og diverse avtaler.
- Jeg kan ikke forstå at Europarådet kan gjøre noe annet enn å gi oss medhold, sier 1. nestleder Lars M. Johnsen.
Transportarbeiderforbundet og havnearbeiderne har selv to saker inne til behandling i henholdsvis Drammen og Oslo Tingrett.
- Det har pågått noen kamper i USA og Australia om samme sak. I Europa har det vært kamper om dette i lang tid, blant annet med nye havnedirektiver som har blitt avvist i EU-parlamentet, sier han.
I retten i Drammen krever de rett til å starte blokade mot Holship, mens de i Oslo tingrett krever de rett til å drive blokade i Risavika Havn. I Risavika havn i Stavanger vil Johnsen nemlig ikke ha noe av at folk fra Industri Energi driver lasting og lossing.
At det er samme advokat som representerer både Holship i søksmålet og Bedriftsforbundet i klagen til Europarådet har LO-forbundet merket seg.
- Det overbeviser ikke akkurat.
- Dette er ingen problemstilling, for det er ingen som har krevd å være uorganisert, avslutter Johnsen i Transportarbeiderforbundet.
Les også