Moods of Norway offentliggjør alle leverandører

Klesbransjen har kommet under et sterkt søkelys etter avsløringer om uverdige arbeidsforhold hos underleverandørene til blant annet H&M. Nå gir Moods of Norway etter og gir fullt innsyn.

FULLT INNSYN: Moods of Norway gir offentligheten innsyn i moteselskapets utenlandske produsenter. Her er Moods-gründer og designer, Simen Staalnache.

Kyrre Lien
  • Hans Iver Odenrud
Publisert:,

- Barnearbeid og utnytting av rettighetsløse arbeidere i fattige land vil vi ikke ha noe av. Derfor må alle våre samarbeidspartnere og leverandører garantere at de følger våre etiske retningslinjer før vi inngår kontrakter, sier Nils Are Karstad Lysø, administrerende direktør i Moods of Norway.

Tidligere har gründerne i Moods of Norway avvist en offentliggjøring av leverandørlisten. De mente offentliggjøring av listene ville øke risikoen for piratkopiering.

Nå gjør det norske moteselskapet helomvending og gir omgivelsene innsyn i selskapets utenlandske produsenter.

Listen vil bli offentliggjort på nettsidene til Initiativ for etisk handel (IEH) i løpet av måneden, men E24 har fått tilsendt listene på forhånd av publiseringen (Se listen nederst i saken).

- Utsatt for sterkt press

Miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender er en av aktørene som har vist støtte til kampanjer for en mer etisk tekstilindustri. Og leder, Arild Hermstad, forteller at Moods of Norway gjør dette av egen fri vilje, men etter sterkt press.

PRESS: Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, forteller at sterkt press ligger bak Moods of Norways beslutning om å offentliggjøre underleverandører.

Thomas Winje Øijord

- Vi har hatt en kampanje og samlet inn over 2.000 underskrifter for at de skulle offentliggjøre underleverandørene. Så de har vært utsatt for et sterkt press, men det er bra at de snur, sier han til E24, og legger til:

- Men vi venter fortsatt på at de skal publisere listene på sine egne nettsider.

Kalte bransjen inn på teppet

Det svenske dokumentarprogrammet «Kalle Fakta» avslørte uverdige og muligens lovstridige arbeidsforhold hos billigkjeden Hennes & Mauritz' underleverandører i Kambodsja i høst. Etter avsløringene har blant annet barne - og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen innkalte H&M og andre aktører til krisemøte.

I tillegg kåret Fremtiden i våre hender H&M til etikkversting i januar.

- Vi forbrukere betaler mindre for klærne våre enn noen gang før. De som betaler prisen for dette, er tekstilarbeiderne i Asia som syr klær til de stuper – for en timelønn på to-tre kroner, sa Hermstad i Framtiden i våre hender i forbindelse med kåringen.

H&Ms presseansvarlig uttalte at selskapet på sin side ikke kjente seg igjen i beskrivelsen.

LES OGSÅ: H&M tjener mindre - varsler storutvidelser

- Over hundre fabrikkbesøk

Moods of Norway vil nå vise at de tar etikkproblemene på alvor og gjør motebedrifter mer transparent.

- I fjor gjennomførte vi over hundre fabrikkbesøk hvor vi kontrollerte at våre retningslinjer blir fulgt. Selv bestemora til Simen (red.anm, Simen Staalnacke, Moods of Norway gründer og designer) kan være stolt av oss, sier Karstad Lysø i Moods of Norway.

Han sier åpne lister er en løpende vurdering, og forteller at den særnorske motebedriften allerede i fjor la ut navnene på de største leverandørene.

- I år vil vi offentliggjøre alle fabrikkene som en del av vår årlige rapportering til IEH, selv om dette ikke er uproblematisk i forhold til bekjempelse av piratkopiering, sier han, og fortsetter:

- Trygg på etisk standard

- Vi ønsker full åpenhet rundt vår virksomhet og gjør det vi kan for at alle som går med glade Moods of Norway klær skal føle seg trygge på at klærne de bærer er produsert etter god etisk standard.

Listen viser totalt 62 underleverandører, der det store flertallet er dominert av kinesiske produsenter.

42 av leverandørene er kinesiske. I tillegg har Moods of Norway leverandører i Italia, Polen, Portugal, Tyrkia, Taiwan, Pakistan, Litauen og Frankrike.

Ifølge Moods of Norway har samtlige av leverandørene akseptert Initiativ for etisk handels retningslinjer, eller såkalte «Code of conduct» (Coc).

Se listen i sin helhet under:

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Moods of Norway peker på dem som skal ut

  2. Refser Bestseller for prispress mens de får statsstøtte: – Fattige arbeidere i Asia tar regningen

  3. Islandske finansakrobaterdømt til fengsel

  4. Annonsørinnhold

  5. Er high yield-toget gått?

  6. Hovedindeksen har medvind