Oslo 20110802. På oppfordring fra fotografen, viser Odd Nerdrum fram en skisse han etter eget utsagn lagde kvelden før. Nerdrum er i Oslo tingrett tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Nerdrum er en påfugl

Bør genier betale skatt? Nerdrum og hans støttespillere tror visst det er dette rettssaken mot ham handler om.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Odd Nerdrum skjønner ikke tall, påstår han. Men i motsetning til kunstnere flest har han råd til et helt kobbel av regnskapsførere.

Les om rettssaken her: Nerdrum kaller skattetiltale «tøys».

De fleste billedkunstnere lever på en svært lav inntekt. Medianinntekten for en billedkunstner er 38 000 kroner, årsinntekt altså, så utrolig det enn høres.

Bak dette tallet skjuler det seg både reelt fattige kunstnere som urettmessig får kemneren på døren, til folk som har mye svarte inntekter fra salg av bilder.

Og selvfølgelig er det mange som tjener greit, og gjør alt sammen hvitt.

Men som billedkunstner er det nesten umulig å ikke bli utsatt for fristelser. Mange kunder vil kjøpe svart, rett fra atelier. Da slipper kunstneren både royalty til galleristen (35-40 prosent i Norge) og inntektsskatt.

Eller som Nerdrum forklarte dommeren tirsdag: «Galleriet tar femti prosent, og tar jeg pengene hjem til Norge må jeg betale femti prosent av det igjen, (…) det unner du ikke et menneske som sliter så fælt med bildene som meg, gjør du vel?»

Så henviste Nerdrum til Munch: «Jeg vet at Munch hadde store problemer med skattevesenet i mange år hvor de plaget livet av ham», sa han. Underforstått: Det var slemt gjort, for Munch var jo et geni.

Nerdrums våpendrager Bjørn Li ((leder av The Nerdrum Institute) gir uttrykk for samme type holdning i Aftenposten mandag. Det samme gjør kunstneren Per Lundgren i Klassekampen i et intervju samme dag.

Han henviser til at Nerdrum er en påfugl, og da ment som et kompliment. Et sivilisert samfunn hverken jakter på eller dreper sine påfugler, mener Lundgren. Slemme skattevesenet, altså, som ikke erkjenner relevansen av Nerdrums skjønnhet.

Budskapet til Nerdrum, Li og Lundgren synes å være at genier bør slippe å betale skatt, rett og slett fordi de er genier.

Selvfølgelig kan det hende at Nerdrum ikke har unndratt skatt. Skattemyndighetene kan ta feil, og opptrer uansett ofte provoserende og uklokt.

Men Nerdrums arrogante holdning er ikke mindre tåpelig av den grunn. Nerdrum kunne lønnet et utall folk med greie på tall, med de store inntektene han har hatt.

«Det du må forstå er at jeg er maler. Hvis jeg skulle drive med byråkratiske tall, ville jeg ikke kunne male», sa Nerdrum i retten.

Det skjønner vi jo. Det hverken vi eller skattevesenet skjønner, er at genier skal være hevet over loven.

Les om kunstnerøkonomi i Ørjasæter: 20 000 kunstnere, trenger vi dem?

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om