Tidligere toppsjefer i Telia tiltales for korrupsjon

Tre tidligere Telia-sjefer tiltales for korrupsjon i Usbekistan, ifølge en pressemelding fra svenske påtalemyndigheten.

TILTALES: Tidligere administrerende direktør i Telia Sonera, Lars Nyberg. Her bilde fra presentasjonen av selskapets resultat etter 4. kvartal 2010 ved en pressekonferanse i Stockholm.
Publisert:

De tiltalte er tidligere toppsjef i Telia Sonera, Lars Nyberg og hans nestkommanderende Tero Kivisaari. Den tredje personen er ikke kjent foreløpig.

Det er også snakk om utroskap mot selskapet, melder svenske Omni.

Det skal avholdes en pressekonferanse om saken klokken 13.00 fredag, melder svenske påtalemyndigheten i en pressemelding.

Nyberg og Kvisaari nekter for å ha brutt loven, ifølge nyhetsbyrået TT. Advokaten til Kivisaari, Leif Gustafson, sier til det svenske nyhetsbyrået at hans klient absolutt benekter å ha medvirket til korrupsjon.

Milliardbot til Telia

I går ble det kjent at Telia har gått med på å betale 965 millioner dollar, tilsvarende 7,54 milliarder kroner til myndigheter i USA og Nederland som en følge av bestikkelser i Usbekistan. Disse myndighetene er inne på grunn av børsnotering i USA og hovedkontor i Nederland.

Forliket er i forbindelse med en korrupsjonsetterforskning knyttet til selskapets etablering i den tidligere Sovjet-republikken Usbekistan i 2007.

I 2012 avdekket SVTs «Uppdrag gransking» at TeliaSonera hadde gjort utbetalinger til et postkasseselskap på Gibraltar.

TELIA-SJEFER TILTALES: Bilde av Telias hovedkvarter i Helsinki.

Presidentdatter

Postkasseselselskapet Takilant var eid av Gayane Avkayan, som har tette bånd til Gulnara Karimova, datter til Usbekistans tidligere president Islam Karimov.

Betalingene skal ifølge beskyldninger ha vært bestikkelser for å få tilgang på 3G-kontrakter i landet.

Svenske påtalemyndighet skal ifølge svenske medier, deriblant SVT, nå kreve Telia for 2,6 milliarder svenske kroner som følge av at de har brukt bestikkelser for å skaffe seg gevinst.

– Dette er trolig den største korrupsjonsskandalen i svensk historie, sier antikorrupsjonsrevisor Louise Brown til Svenska Dagbladet.

Ligner Vimpelcom-saken

Vårt eget Telenor var inntil nylig medeier i selskapet Vimpelcom (som nå har skiftet navn til Veon), som har vedgått korrupsjon i landet.

Anklagene mot Telia Sonera i Usbekistan har store likhetstrekk med korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom.

Utbetalingene fra Telia Sonera og daværende Vimpelcom, ble gjort til Takilant i samme tidsperiode.

Nyhetsbyrået TT og redaksjonen OCCRP, som er spesialister på å avsløre korrupsjon, viste i 2012 hvordan disse telekomaffærene systematisk ble utført.

Også Telia Sonera betalte milliarder til nederlandske og amerikanske myndigheter, som følge av uregelmessige utbetalinger til presidentdatterens postkasseselskap.

Få nyhetene først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Telia-resultatet skuffer – men Norge får skryt

Les også

Så mange jobber har Telenor kuttet i Norge siden nyttår

Publisert:

Her kan du lese mer om