Skogen Lund: – Delingsøkonomien er egentlig ikke noe nytt

Kristin Skogen Lund mener delingsøkonomien egentlig ikke er noe nytt. – Det er digitaliseringen det handler om, sier NHO-toppen. I dag er det duket for årskonferanse i Oslo Spektrum.

NY TID: Digitalisering og automatisering treffer nye sektorer, næringer og arbeidsområder. NHOs årskonferanse har denne gangen fått navnet «Remix – det nye arbeidslivet». Her er Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Terje Pedersen NTB scanpix
 • Jan Lilleby
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Det er noe av grunnen til at vi har valgt temanavnet «Remix», for en god remix er jo når det beste av det originale lar seg gjenkjenne.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund viser til en undersøkelse der 9 av 10 norske bedrifter sier at de foretrekker fast ansettelse, selv om det skal være rom for fleksibilitet, og at NHO støtter dette som hovedprinsipp.

– Vi må likevel se på sikkerhetsnettet. Vi ber nå om å få en utredning for å oppgradere den norske velferdsstaten, slik at den passer bedre for dem som har en mer fleksibel tilknytning til arbeidslivet.

E24 dekker konferansen gjennom dagen, med både TV-sending og tekst. Følg med her!

Etter at hun tok over som sjef i NHO har organisasjonen invitert til årskonferanser under temanavn som «Læringslivet», «Velferdsfellen» og «#7 millioner».

Sistnevnte handlet om hvordan Norge må rustes opp før vi blir syv millioner innbyggere. I tillegg har Norges fremtid som energinasjon vært tema.

I år er temanavnet «Remix – det nye arbeidslivet».

For hva skjer når intelligente roboter, smarte sensorer, 3D-printing og stadig mer avansert dataanalyse inntar det norske arbeidslivet?

I dag samles norske og internasjonale eksperter, beslutningstagere og bedrifter i Oslo Spektrum som sammen skal belyse et arbeidsliv i endring. Den røde løperen er rullet ut.

Les også

Kommentar: Slik blir digitalåret 2016

– En ny industriell revolusjon

Kristin Skogen Lund mener vi står overfor store og fundamentale endringer i arbeidslivet.

– I årene fremover kommer vi til å samhandle med teknologien på måter vi ikke har sett maken til tidligere. Det er dette som gjør endringene annerledes. Derfor må vi ha en bred tilnærming og se dette fra mange sider, sier hun.

(Saken fortsetter under TV-sendingen)

Noe av poenget til NHO er at endringene allerede nå og i fremtiden kommer til å gå raskere og raskere. Nå er det nemlig ikke bare muskelkraft som blir erstattet av roboter, men også hjernekraft.

– Teknologien kan gjøre stadig mer komplekse ting. Det snakkes om en ny industriell revolusjon, sier hun.

Den tidligere Telenor-toppen mener endringene skaper mye usikkerhet, men også åpner mange nye muligheter.

(Saken fortsetter under bildet.)

HOVEDTALER: MIT-professoren Andrew McAfee er en av hovedtalerne på årets NHO-konferanse. Den Harvard-utdannede mannen er verdens fremste forsker på hvordan nye teknologier påvirker fremtidens samfunns- og arbeidsliv.

John Locher Ap
Les også

En digital drøm om forvaltningen

Skogen Lund peker på at roboter igjen kan gjøre det lønnsomt å produsere i Norge. I en video hun viste til pressen tidligere denne uken var det både eksempler fra Hexagon, som produserer gasstanker i kompositt med roboter på Raufoss, og andre fra industrien og oppdrettsnæringen som har tatt i bruk robotteknologi.

– Det betyr for eksempel at vi kan flytte produksjon fra Kina og tilbake til Norge, sa NHO-sjefen.

I videoen fortalte sjefen i Hexagon Ragasco om hvordan de hadde gått fra 10 til 8 ansatte på hvert skift, samtidig som de produserer seks ganger mer på ti år.

Les også

Offentlig sektor sender hvert år ut 125 millioner brev

(Saken fortsetter under bildet.)

UBER-TUR: Kristin Skogen Lund sier at man må følge med i tiden og at Uber er en stor nyvinning som man ikke kan se bort ifra. Det gjenstår fortsatt spørsmål rundt beskatning av firmaet og de som jobber som sjåfører.

Fredrik Solstad VG

Selv om delingsøkonomien fører til at ressurser og ting brukes mer effektivt, fører det likevel med seg problemer rundt skatt, arbeidslivsregler og regulering.

Les også

Skattemyndighetene vil ha innrapportering fra Airbnb

– Må ikke være et vern

NHO-sjefen tok med VG på en Uber-tur i forkant av konferansen, noe som irriterte både LO og drosjenæringen. Alt snakket om den såkalte «delingsøkonomien» mener NHO-sjefen imidlertid bare er en del av det hun snakker om:

– Delingsøkonomien er egentlig ikke noe nytt. 90-tallets store hit var jo Timeshare. Nå er det digitaliseringen det handler om.

– Det positive er at delingsøkonomien får oss til å se på reguleringen av samfunnet med nye øyne. Regelverket må ikke være et vern for enkelte aktører, sier Skogen Lund – som heller vil ha en liberalisering enn nye regler for å styre delingsøkonomien.

Hun trakk linjen raskt over til skattereformen:

– Fast eiendom og forbruk er sikrere skatteobjekter enn arbeid og andre ting.

Les også

Vil få folk over hele verden til å sitte på med hverandre

Les også

Airbnb verdsatt til 216 milliarder kroner

Les også

– Even er en rockestjerne innen delingsøkonomien

Her kan du lese mer om

 1. Uber
 2. NHOs årskonferanse
 3. Kristin Skogen Lund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. TV: Se NHOs årskonferanse direkte her

 2. NHO vil ha kvinneløft i fremtidens næringsliv

 3. Full splid om NHO-Kristins trygde-utspill

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil ikke forby Uber og Airbnb

 6. – Dette er ille og det kommer til å bli steintøft i 2016