Traaseth holder ny jobb hemmelig – også for Innovasjon Norge

Avtroppende Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth holder sin nye arbeidsplass skjult for både offentligheten og kolleger. Inviterer til habilitetsmistanker i tildelinger, mener ekspert.

HOLDER NY JOBB HEMMELIG: Avtroppende Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth.
Publisert:

– Jeg synes det er uryddig at hun ikke vil opplyse om selskapet hun skal starte i. En leder på dette nivået bør ikke drive slikt hemmelighold. Det handler om tillit og ryddighet, sier advokat, arbeidsrettsekspert og universitetslektor Thomas Benson til E24.

Spekulasjonene har gått om Traaseths neste arbeidsplass siden fredagens overraskende nyhet om at Innovasjon Norge-direktøren slutter i 2019.

Både hennes stab og Traaseth selv har opplyst at hun vil starte i et «vekstselskap». Men hun vil ikke avsløre hvilket.

På Twitter skriver Traaseth at navnet «blir offentliggjort når tiden er inne for det».

Les også

Traaseth i NRK-intervju: – Ikke alt jeg har gjort har vært riktig

Styreleder vet ikke

Innovasjon Norge-sjefen utviser også hemmelighold overfor kolleger.

Når E24 spør kommunikasjonsavdelingen om Traaseths nye arbeidsplass, svarer talsmann Kjetil Svorkmo:

– Det vet jeg ikke.

Styreleder Gunnar Bovim er heller ikke underrettet om Traaseths nye arbeidsgiver, opplyser han til E24.

Les også: (+) Fem år i stormen: De seks største kontroversene rundt Anita Krohn Traaseth

Innovasjon Norge sier ansettelsesavtalen til Traaseth ikke inneholder noen konkurranseklausul, og at hennes lojalitetsplikt til selskapet løper i oppsigelsesperioden, som er på seks måneder.

Traaseth er derfor heller ikke pliktig til å få styrets godkjentstempel på sin nye arbeidsplass, forteller jurister til E24.

Les også

Kommentar: Traaseth fikk fart på Innovasjon Norge. Kanskje litt for mye

Habilitetsspørsmål

Men Benson synes hemmeligholdet er umusikalsk: Han påpeker at Traaseth vil fortsette å lede Innovasjon Norge i flere måneder før overgangen, og at det statlige selskapet blant annet vil gjøre økonomiske tildelinger i denne perioden.

– Det kan reise spørsmål ved Traaseths habilitet i avgjørelser hun skal fatte mens hun fortsatt leder Innovasjon Norge, sier advokaten, som også har lang erfaring med forvaltningsrett.

– For å unngå spekulasjoner om motiver, vil det være både klokt og ryddig å opplyse om hva selskaper heter og hvordan det opererer. Selv om man ikke er pliktig til det, sier han.

Mens Traaseth ikke vil avsløre navnet på selskapet, har hun presisert på Twitter at det «har aldri fått en krone» fra Innovasjon Norge, og at det heller ikke inngår i porteføljen til Ferd-konsernet.

– Ja, men i all tid man ikke vet hvilket selskap det er, kan det skape usikkerhet blant selskaper som vurderer å søke støtte eller som forholder seg til Innovasjon Norge på andre måter, kommenterer advokaten.

Les også

Nå starter jakten på Traaseths arvtager: – Ikke sikkert de ønsker en slik profil igjen

IN: Overholder selvsagt habilitetsregler

– Det er selvsagt at Krohn Traaseth overholder regler om habilitet, skriver Innovasjon Norge til E24 etter å ha blitt forelagt kritikken.

De svarer ikke på om Traaseths lederrolle vil innskrenkes frem mot overgangen til vekstselskapet, og hvorvidt det er beslutninger hun ikke lenger vil kunne ta av habilitetshensyn.

E24s spørsmål om hvorfor Traaseth ikke oppgir selskapsnavnet, når hun eventuelt vil gjøre det, tidspunkt for Traaseths siste arbeidsdag og dato for oppstart i det nye selskapet, står også ubesvart.

Innovasjon Norge påpeker at det er få dager siden direktøren informerte styreleder om at hun går av, og at praktiske avklaringer gjenstår.

– Hvordan oppsigelsestiden på seks måneder skal gjennomføres i praksis vil Traaseth og styreleder samtale om. Resultatet av samtalen vil styreleder legge frem for styret i desember, skriver Innovasjon Norge.

De presiserer at det ikke er aktuelt for Traaseth å starte i det nye selskapet før etter oppsigelsestidens utløp, og viser til at Traaseth allerede har presisert at selskapet hverken er kunde av Innovasjon Norge, eller inngår i porteføljen til Ferd-konsernet.

Publisert: