Refser pengefondet
Eva Joly lover å jobbe beinhardt for å bekjempe korrupsjon som nyvalgt medlem i EU-parlamentet. Men samtidig leter hun etter økonomiske skurker på Island.
- Jeg fikk ikke gjort nok som dommer. Det lå også begrensninger i å være spesialrådgiver for den norske regjeringen. Jeg fant ut at det eneste jeg kunne gjøre var å bli politiker, sa Eva Joly da hun deltok på en konferanse for etiske banker i Europa i Oslo torsdag i forrige uke.
Nylig ble norskfranske Joly valgt inn i EU-parlamentet som representant for Frankrike og partiet Europe Écologie, som fikk 15 prosent av stemmene. Hennes grønne gruppe i parlamentet har 56 av 738 plasser.
- Vi er få, men jeg kan love at vi vil være synlige og gjøre oss bemerket. Jeg kommer til å prøve å bidra til å bekjempe korrupsjon og jobbe hardt for mer etikk i finanssektoren, sier Joly, som de siste 20 årene har kjørt et kontinuerlig korstog mot korrupte selskaper. Hun er ikke minst kjent for at hun som etterforskende dommer i Frankrike avslørte korrupsjonen i oljegiganten Elf. Hun har også vært spesialrådgiver for den norske regjeringen på dette feltet.
- Vår første hovedoppgave blir å prøve å forhindre at den konservative José Manuel Barroso blir gjenvalgt som leder for EU-kommisjonen. Han har kommet med flere stupide direktiver, sier Joly. Hun er også skeptisk til den irske EU-kommissæren for det indre marked, Charlie McCreevys, omfavnelse av hedgefond. Barroso ble nylig nominert, men ansettelsen må godkjennes i EU-parlamentet. Med konservativt flertall i parlamentet får Joly & co. en tøff jobb.
–Hardkjør mot Island
Joly ble også nylig hyret inn som spesialrådgiver for den islandske regjeringen for å undersøke om økonomisk kriminalitet har bidratt til Islands dype finansielle krise. Etter mye om og men klarte Joly å få finansiert en etterforskningsgruppe som nå er i sving.
På spørsmål om flere enn de tre kriserammede bankene Kaupthing, Glitnir og Landsbanki kan ha bidratt til problemene svarer hun:
- Jeg kan ikke si så mye om det ennå, i og med at etterforskningen pågår. Men det er ingen tvil om at kontrollorganene på Island ikke har fungert, sier Joly.
Hun har liten sans for IMFs (det internasjonale pengefondets) strenge krav blant annet knyttet til rentefastsettelse og tilbakebetaling av kriselånet som Island fikk, og mener fondets krav gjør det vanskelig for Island å komme seg på beina igjen. Nylig provoserte Island IMF ved å sette ned renten til 12 prosent.
- Pengefondet, som stor grad domineres av Storbritannia, driver et hardkjør mot Island. Island har en gigantisk gjeld og de er bare 320000 innbyggere. Landet er i en svært vanskelig situasjon, sier Joly.