Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ber Ap-topp Martin Kolberg slutte med «feilene» og «omtrentlighetene» sine.

IKKE FORNØYD: Tonen kunne nok vært hjerteligere mellom tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (til venstre) og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Martin Kolberg (Ap). Bildet er tatt på en høring om Vimpelcom-saken på Stortinget i fjor.

Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Karoline Flåm
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

Kraftsalven kommer etter at Kolberg på torsdag gjorde det tydelig at han mener nåværende og tidligere Telenor-ledelse har gitt svært ulike versjoner om den betente Vimpelcom-saken:

– Den nye styrelederen, Gunn Wærsted, og konsernsjef Sigve Brekke har etter korrupsjons-innrømmelsene fra Vimpelcom sagt at Telenor burde gjort mer og oppført seg annerledes i denne saken. Det mener jeg står i skarp motsetning til det daværende styreleder Svein Aaser og daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sa i Stortinget. De fremholdt at de hadde gjort det de kunne, og at de oppfattet det som hadde skjedd i Usbekistan som «vanlig forretningsmessig praksis», uttalte Kolberg til VG.

Uttalelsene får den tidligere Telenor-sjefen til å se rødt:

– At jeg eller noen fra Telenor skal ha uttalt at det Vimpelcom har erkjent er «normal forretningspraksis», det kjenner jeg overhodet ikke igjen. Han bedriver omtrentlighet, sier Baksaas til VG.

Les også

Næringsministeren om møtet med Telenors styreleder:

Blir ny høring

Torsdag ble det klart at leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap), vil gå inn for en ny Vimpelcom-høring i vår, etter å ha fått klarsignal fra Riksadvokaten.

Økokrim og Riksadvokaten har nemlig ikke lenger innvendinger mot en slik høring.

I desember i fjor, en uke før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skulle grille Telenor-toppene om hva de visste om korrupsjonsanklagene i Vimpelcom, ble hele høringen stanset.

Økokrim fryktet nemlig at en høring ville skade etterforskningen og fikk medhold fra Riksadvokaten, som ba om at høringen ble utsatt et halv år.

Men nå gir Riksadvokaten altså klarsignal, etter at Vimpelcom tidligere i februar innrømmet korrupsjon, og inngikk forlik med både amerikanske og nederlandske myndigheter.

– Telenor har ansvar

– Dette understreker det vi har hatt mistanke om hele tiden og sakens betydelige alvor. Vi står overfor en av Europas største korrupsjonssaker i et selskap der Telenor er den store minoritetseieren, sier Kolberg ifølge NTB.

LEDER: Martin Kolberg, leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen før en tidligere åpen høring torsdag ettermiddag.

Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom, og Kolberg legger vekt på at Telenor har hatt hele 43 prosent av stemmevekten i Vimpelcom-styret.

– Dessuten har Telenors tre styremedlemmer vetorett. Når vi har kunnskap om at styret har vært orientert om dette i mange år, så sitter Telenor med et operativt ansvar. Det holder ikke å si at de bare er minoritetseiere, sier han.

Holdt tilbake informasjon

Kontrollkomiteens oppgave blir å finne ut om departementet har fulgt godt nok med på selskapet slik at Stortinget har fått riktig informasjon.

I fjor høst avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser, etter å ha fått ny informasjon som hun mente både hun selv og kontroll- og konstitusjonskomiteen burde fått tidligere.

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har tidligere innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets første kontrollhøring i januar i fjor.

Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom, er siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom.

Les også

Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

Les også

Dette er Vimpelcom-skandalen

Les også

Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler