EasyJet starter rute til Oslo i august

Etter fellesferien fyrer lavprisselskapet EasyJet opp sin nye rute mellom Oslo og Berlin.

VIL FLY FRA OSLO: Easyjet planlegger å starte Berlin-rute fra Gardermoen i august. Arkivbilde.
Publisert:

Det britiske lavprisselskapet EasyJet inntar nå det norske flymarkedet (igjen).

EasyJet prøvd seg i 2013 på det norske markedet med en rute fra London til Bergen. Den ruten ble imidlertid en kortvarig affære.

Nå satser selskapet igjen på Norge - denne gang fra landets største flyplass.

Aftenposten omtalte i november at EasyJet hadde sikret seg landingstider (slots) på Oslo Lufthavn, men det var ikke kjent når ruten ville bli åpnet.

Til sommeren

Ifølge EasyJets nettsider tar det første flyet fra Oslo Lufthavn til Tysklands hovedstad av 3. august, og i rutetabellen kommer det frem at ruten skal opereres med en avgang per dag hver vei.

Til sammenligning tilbyr Norwegian tre daglige avganger til Berlin (Schönefeld-flyplassen) i samme tidsrom, mens SAS tilbyr enten én daglig avgang eller avganger med mellomlanding.

– Dette betyr mer konkurranse på trafikk til Berlin, som er et meget populært reisemål for nordmenn, både sommer og vinter. Flyprisene kommer under press og det tiltrekker seg flere reisende, både nordmenn til Berlin og tyskere til Oslo, sier flyanalytiker og rådgiver Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24.

– EasyJet har et tydelig fokus på flyruter fra Tyskland (primært Berlin Tegel) til Norden og vil i løpet av 2018 operere flyruter mellom den tyske storbyen og Stockholm, København, Göteborg og som det ser ut, også Oslo, fortsetter han.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir. Elnæs har årevis med erfaring fra Ryanair, Qatar Airways og brasilianske Varig.

Saftige vekstplaner

E24 skrev tidligere i januar om konkurransebildet i det europeiske flymarkedet og hvordan EasyJet har lagt opp til en massiv ekspansjon i det tyske markedet.

EasyJet har nå tatt over 25 Airbus A320-fly fra AirBerlin som gikk konkurs. Planen er å øke antallet passasjerer i det tyske markedet (innenlands og utenlands) fra 9 millioner i 2017 til hele 18 millioner i år.

Trafikkveksten skal i all hovedsak skje fra Tegel-flyplassen, der Oslo-ruten også vil ankomme.

– Den britiske lavprisgiganten planlegger å doble passasjervolumet på flytruter innenlands og til/fra Tyskland, fra om lag 9 millioner i 2017 til 18 millioner i 2018 (...) «The Battle over Germany» i 2018 vil bli en kamp mellom EasyJet, Ryanair og Eurowings/Lufthansa, men Norwegian vil bli dratt inn i kampen på flyruter som konkurrerer, sa Elnæs i WinAir E24 den gang.

Mistet fotfeste

Elnæs peker på at EasyJet har mistet fotfeste på ruten mellom København og London (Gatwick) etter at Ryanair satset for fullt, og at EasyJet valgte å redusere kapasiteten sin kraftig mellom de byene som følge av konkurransen.

– Nå er det kanskje payback time ved at EasyJet foretar en kraftig kapasitetsøkning mellom Berlin og en rekke byer i Norden, derimot tror jeg ikke at Ryanair vil sitte avventende å se på at rivalen tar kontroll over dette markedet, den irske lavpris kjempen har gjort det klart at de vil ta opp kampen med EasyJet om det tyske markedet og planlegger en øke antall fly på Berlin Tegel basen, sier Elnæs.

Flyanalytikeren tror imidlertid Ryanairs store skepsis til den norske flypassasjeravgiften og den kommende avgiften i Sverige vil føre til at de trolig retter det meste av skytset sitt inn mot Danmark i det skandinaviske markedet.

PS! Onsdag opplyser det latviske billigselskapet AirBaltic at de vil starte en ny direkterute mellom Oslo og den estiske hovedstaden Tallinn. I en utsendt pressemelding heter det at ruten starter opp 28. oktober i år.

Les også

DN: Fly Viking-gründeren åpner for comeback

Les også

Norwegian får grønt lys i Argentina

Les også

Norwegian inngår rutesamarbeid med Widerøe

Publisert:

Her kan du lese mer om