Om alle laksene Norge eksporterer legges etter hverandre, kommer du fire ganger rundt jorden
Til tross for at færre fisk sendes til utlandet, blir 2016 et rekordår for norsk sjømateksport i kroner og øre. Neste år tror næringen at også eksportvolumet vil øke.
I fjor havnet 223 millioner norske laks på middagstallerkener verden over.
Et uhøytidlig regnestykke E24 har gjort: La du all norsk laks solgt i løpet av ett år etter hverandre, ville rekken nå fire ganger rundt jorden!
I år har riktignok volumet falt noe, men det hindrer ikke 2016 fra å bli et historisk godt år for norsk sjømatnæring.
Ved utgangen av oktober hadde Norge eksportert sjømat til en verdi av 74,3 milliarder kroner i år.
Det er allerede på nivå med hele rekordåret 2015.
– Volumet er gått ned, mens etterspørselen øker, noe som igjen gjør at prisen går opp, sier Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, til E24.
Nå er jakten på Norges beste eksportbedrift i gang. Her kan du nominere din favoritt.
Spår fortsatt høye priser
Oppdrettsbransjen har lagt bak seg en femårsperiode der det ikke har vært merkbar volumvekst. I år har det vært langt mindre norsk laks på markedet enn tidligere.
– Norske myndigheter har holdt tilbake produksjonsvekst og det har bidratt, sammen med naturlige variasjoner, til at volumet er redusert i 2016, sier Hanssen.
Slaktevolumet i år har falt med 8 prosent fra 2015, viser tall fra Sjømat Norge, som representerer oppdrettsnæringen.
Neste år skal imidlertid volumet opp med 2-4 prosent, mener organisasjonen.
— Hele bransjen har vært i en situasjon hvor man ikke får vekst. Man har ikke hatt anledning til det. Og det er heller ikke forventet vekst de nærmeste årene i produksjonsvolum, hvilket gir et stramt marked og høye priser, sier administrerende direktør i Salmar, Trond Williksen, til E24.
Williksen forteller biologiske utfordringer særlig knyttet til lusehåndtering i bransjen åpenbart bidrar til lavere slaktevolum.
I oktober kostet den norske laksen i gjennomsnitt 60,20 kroner per kilo, mens spotprisen nådde historisk høye nivåer over 80 kroner per kilo i sommer.
Høy laksepris har gitt knallsterke resultater for Norges største oppdrettselskaper i år. I tredje kvartal kunne Salmar vise til et driftsresultat per slaktet fisk på 19,46 kroner.
— Jeg tror man har gode utsikter i 2017, sier Williksen.
Spises sjeldnere i Europa
I 2015 eksporterte Norge sjømat til 143 land. Av disse er Polen det største enkeltmarkedet, og utgjør 6,9 milliarder kroner i 2015. En betydelig andel av eksporten til Polen går til bearbeiding og videre distribusjon til det europeiske markedet.
Sjømatrådet ser en tydelig tendens til at forbruksmønsteret for laksen, som er vår viktigste matvareeksport, er i ferd med å endre seg.
– Det er like mange som tidligere som kjøper laks i Europa, men de kjøper mindre hver gang og litt sjeldnere, sier Hanssen.
– Vi ser også at laksen i større grad spises i restaurant og ikke hjemme.
I det franske markedet, som er svært viktig for norsk laks, har volumet falt med 12 prosent i årets første ti måneder sammenlignet med samme periode i fjor.
I Spania, der prisen tidligere har vært lav, var det en nedgang på hele 28 prosent.
Slik stopper lakselus norsk oppdrett fra å vokse
Nye markeder
Mens volumet til Europa går ned, finner norske lakseeksportører veien til matfat andre steder i verden.
– Det er en dreining mot godt betalte segmenter i Asia, Amerika og Afrika, sier Hanssen.
Det er i Nord-Amerika og Asia norske eksportører får best betalt. Her var gjennomsnittlig eksportpris for hel fersk laks henholdsvis 73,50 og 70,80 kroner i oktober.
– Når volumet går ned, blir kampen om å kjøpe laks større. Dette gjør at vi ser en økning i eksporten til nye markeder. I disse markedene er det de som aksepterer prisen og som ønsker høy kvalitet som etterspør den norske laksen.