Kongsberg og Raytheon starter norsk missilproduksjon i USA
Kongsberg Gruppen og Raytheon skal starte produksjonen av norske Naval Strike Missile i USA. Amerikanerne er så begeistret at de tar regningen for satsingen.
Det norske kryssermissilet NSM (Naval Strike Missile) er nå ett stort steg nærmere den amerikanske drømmen.
Kongsberg Gruppen, som produserer missilet, skal sammen med den amerikanske forsvarsgiganten Raytheon starte produksjon av missilet og utskytningsramper i USA.
Norske Kongsberg, med sine nesten 8.000 ansatte har i årevis hatt et tett samarbeid med den amerikanske giganten som har 61.000 ansatte og en omsetning på snaue 200 milliarder kroner årlig.
Nyheten kommer knappe to år etter at den amerikanske marinen i september 2014 prøveskjøt NSM-missilet ombord på USS Coronado ved Point Magu i California.
Den amerikanske marinen fikk for alvor interesse for det norske missilet under øvelsen «Rim of the Pacific» i 2014, da missilet ble skutt fra den norske fregatten «Fridtjof Nansen».
Les mer: Amerikansk admiral vil prøveskyte norsk missil – Kan ende med milliardordre
Etter planen skal NSM kunne produseres, integreres og testes i USA fra neste år. Dette skal foregå ved Raytheons fabrikk i Tucson, Arizona, mens utskytningsrampene skal produseres ved selskapets anlegg i Louisville, Kentucky.
– NSM-produksjon i Amerika er den siste evolusjonen i vårt årelange samarbeid med Kongsberg (...) Vi vil produsere missilet og utskyterne i de samme Raytheon-fabrikkene som vi produserer mange av verdens mest avanserte missiler og våpensystemer, sier dr. Taylor W. Lawrence, direktør for missilsystemer i Raytheon, i en uttalelse.
NSM har en rekkevidde på mer enn 100 nautiske mil og kan brukes mot fartøy og mål på land.
Les mer om NSM: Norges ukjente supervåpen – Norske marinefartøyer blir utstyrt med kryssermissiler
Forbereder seg på milliardordre
Hvis amerikanerne skulle velge å bestille NSM-missilet til LCS-klassen sin, vil det fort være snakk om en ordre på flere milliarder totalt sett.
LCS (Littoral Combat Ships-klassen) er en relativt ny og liten skipsklasse i den amerikanske marinen. Det første skipet var ferdig i 2008 og skipene er spesialdesignet for å operere i kystnære strøk og strandsonen.
Skipene har landingsdekk ombord og en liten hangar med plass til helikoptre, samt en rampe bak for å gjøre ilandsetting av tropper så enkelt og raskt som mulig.
USA har foreløpig 17 skip i LCS-klassen og det er planlagt at flåten skal utvides til rundt 30 skip, mens den opprinnelige planen åpnet for over 50, ifølge Navy Times.
– Er denne beslutningen et tegn på at dere tror det kommer en ordre for LCS-skipene?
– Det er i hvert fall et tegn på at vi forbereder oss, sier Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defense & Aerospace til E24.
Han peker på at det neppe er noe annet land som er så opptatt av å sikre lokale arbeidsplasser i forsvarsindustrien som USA, og at det derfor er svært viktig å ha en lokal tilstedeværelse.
– Hvis ikke man kan vise til lokal virksomhet og arbeidsplasser godkjenner ikke Kongressen prosjektet, sier Ånnestad.
Geir Håøy er ny sjef i Kongsberg Gruppen: Tar over skuten midt i oljestormen
Han peker også på at produksjonen i USA vil kunne gi økt aktivitet for avdelingene her hjemme, blant annet fordi enkelte komponenter vil bli produsert her. Fabrikken her hjemme vil fortsette å produsere missiler for Norge, Polen og andre land eventuelt bestiller.
Ifølge Kongsberg Defense-sjefen tar Raytheon regningen for å få i gang NSM- og rampeproduksjonen ved deres anlegg i USA, som en del av samarbeidet mellom de to selskapene.
– Det sier jo noe om deres tillit til hva slags muligheter som finnes for NSM der borte, sier Ånnestad.
Jakter etter enda flere kunder
På spørsmål om onsdagens kunngjøring kan anses som den offisielle inngangen i USA for NSM svarer han bekreftende.
Per i dag er det Polen og Norge som har inngått bindende kontrakter for NSM. I disse dager utstyres norske fregatter og korvetter med missilene, mens polakkene bruker missilet på land til kystforsvar.
– Malaysia har også kjøpt det skipsfaste utstyret for NSM til sine nye krigsskip, men har ikke skrevet under kontrakten for selve missilene ennå, forteller Ånnestad.
Håper ny våpenstasjon skal løfte Kongsberg til gamle høyder
Han sier at Kongsberg og Raytheon ser «store muligheter» for NSM-missilet i USA, også for andre skipsklasser enn LCS.
Han viser til USAs satsing på «Distributed Lethality», som innebærer at man skal utstyre amerikanske marinefartøy som i dag bare har forsvarsvåpen med offensive våpen i tillegg.
På den måten slipper man at skipene må operere i grupper, ofte ledet av hangarskip. Denne satsingen vil gjøre det mulig å gjøre bildet langt mer komplisert for en potensiell fiende.
– Her mener vi det er potensial for (å selge NSM, journ.anm.) til svært mange amerikanske fartøy, sier Ånnestad.
Han mener NSM har et par viktige fordeler i dette bildet, både når det gjelder den lave vekten (siden NSM er laget i kompositt) og at missilet skytes fra en rampe på dekk. Dermed kan man utstyre et skip som ikke har plass til flere våpen i tradisjonelle våpenstasjoner med NSM uten at man må ta ut andre våpen.