Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

Langt ute i havgapet i Nord-Norge ligger en av landets mest lønnsomme bedrifter. Eksporteventyret til oppdrettsselskapet Nova Sea startet en vindstille junidag for over 40 år siden.

LOVUND: På denne øya i Lurøy kommune i Nordland finnes det en hjørnesteinsbedrift som selger fisk til utlandet for mer enn 1,5 milliarder kroner i året. Øya som ligger i det værutsatte kystklimaet langs Helgelandskysten, har snaue 500 innbyggere.
 • Jan Lilleby
Publisert:

– Det ble satt ut 1.200 fisk som kom flybåren fra Sunndalsøra.

Et sjøfly setter flottørene silkemykt ned på vannet utenfor en av de tusen øyene langs Helgelandskysten i Nord-Norge. Året er 1972.

– Øya var nesten i ferd med å avfolkes, sier Odd Strøm, administrerende direktør i Nova Sea, på telefon til E24.

Han snakker om Lovund i Lurøy kommune i Nordland. Bedriften han leder fra den fem kvadratkilometer lille øya, omsatte for nesten 1,7 milliarder i 2014. Ved folketellingen i fjor ble det registrert 469 fastboende på øya.

Sjøflyet som lander er lastet med oppdrettslaks pakket i plastposer. Hele 1.200 fisk blir satt ut til oppdrett, men ikke mange overlever.

– Allerede første døgnet døde vel 850 fisk eller noe sånn, humrer Strøm – 43 år senere.

Forskerne var ikke overraskende skeptiske til lakseoppdrett i Nord-Norge, men gründer og pådriver Steinar Olaisen hadde stor tro på prosjektet. Sammen med sine nærmeste jobbet han til tider døgnet rundt med utallige eksperimenter og forsøk.

Olaisen endte opp med å bli en av Norges laksepionerer, og er gründeren bak sukessbedriften Nova Sea. Bedriften er nominert til Eksportprisen – som har som formål å premiere eksportører som har lyktes med å bygge verdier i Norge gjennom markeder ute.

Vet du om en bedrift – liten eller stor – som fortjener å vinne Eksportprisen 2016?

Meld den på her innen 17. desember.

– Steinar var en typisk gründer, sier Strøm – som i dag er samboer med datteren og leder milliardbedriften som svigerfaren bygget opp fra null.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STARTEN: I 1972 kom den første oppdrettslaksen til Nord-Norge – pakket i plastposer, ombord i et sjøfly som landet ved øya Lovund. Over 40 år senere har virksomheten utviklet seg til et eksporteventyr for det lille øysamfunnet.

Strøm forteller at Olaisen hadde veldig tro på det han gjorde, var visjonær og så de store linjene.

– Han var utrolig flink med folk, og vant alltid tillit, forteller Strøm – uansett om det dreide seg om fiskere, kunder eller leverandører.

– Også var han rotete på detaljene, ler Strøm.

Sommeren 2011 gikk Olaisen bort 69 år gammel, men hjørnesteinsbedriften på den karakteristiske øya i det værutsatte kystklimaet i Nord-Norge lever i beste velgående.

Møt en tidligere vinner av Eksportprisen: Båtdo ble millionbutikk på land

Resultat på 450 millioner kroner

Nova Sea er nemlig motoren i det lille øysamfunnet på Lovund. Av de snaue 500 som bor på øya, jobber 120 av dem i Nova Sea.

På Lovund er snittalderen 30 år, og Strøm opplyser at hele 140 av innbyggerne går i skole og barnehage. Selv har han en 12 år gammel gutt i den lokale skolen.

Omsetningen i Nova Sea endte i 2014 på nesten 1,7 milliarder kroner.

Det tilsvarer omtrent 3,4 millioner kroner per innbygger.

Virksomheten til eksportbedriften strekker seg imidlertid langs hele Helgelandskysten.

– Fra Vega kommune i sør til Gildeskål kommune i nord, sier Strøm om virksomheten til Nova Sea.

– Bunnlinjen var også sterk?

– 450 millioner før skatt, konstaterer Strøm.

Det vil si at for hver krone eksportbedriften omsetter for, sitter de igjen med 27 øre før skatt.

Strøm forteller til E24 at fiskeri- og havbruksnæringen er essensiell langs Helgelandskysten.

– Uten den fantastiske utviklingen vi har hatt på oppdrettslaks langs kysten i Norge hadde det vært mange samfunn som hadde vært avfolket for lengst, sier Strøm.

Nysgjerrig på Eksportprisen? Slik skal Norges beste eksportbedrift kåres

– Det er det som er så fint

Til tross for at Nova Sea både har eierandeler i Oslo-restauranten Alex Sushi og ellers er kjent det norske markedet, kan man trygt slå fast at selskapet er en eksportbedrift.

DAGLIG LEDER: Nova Sea er under daglig ledelse av Odd L. Strøm – som tok over roret i eksportbedriften i 2009. Bedriften han leder omsatte for nesten 1,7 milliarder med en resultatmargin på 27 prosent før skatt. 90 prosent er eksportrelatert.

– Over 90 prosent av fisken fra Nova Sea går til eksport, opplyser Strøm.

Bedriften er dermed kraftig eksponert mot svinginger i den norske kronen. Og det først og fremst mot euro bedriften løper valutarisiko, dernest dollar.

– Det har vært ekstremt positivt for oss, det er ingen tvil om det.

Siden januar 2013 til i dag har den norske kronen svekket seg med mer enn 30 prosent mot euroen. Mot dollaren har den norske kronen blitt over 60 prosent svakere.

Med en svakere krone kan selskapet håve inn hjemme, mens kunden fortsatt får kjøpe produktet til mer eller mindre samme pris.

– Det er det som er så fint. Kunden ute merker ingenting, mens vi får mer inntekter her hjemme, sier Strøm til E24.

 • Svak krone er hyggelig for møbelgiganten: Ekornes håver inn

– Sånn er det med havet også

– Det er veldig spennende tider foran oss, sier Strøm entusiastisk.

Norsk havbruk er allerede et industrieventyr, der nye løsninger, nye arter og nye markeder vil være en del av fremtiden. Selv sier Strøm at laksen er utrolig godt etterspurt i markeder over hele verden.

– Ernæringsmessig, helsemessig, utseendemessig: laksen er ettertraktet, forteller Strøm – som sier laksen på mange måter den nye kyllingen.

(Saken fortsetter under bildet.)

ANLEGG: Ikke bare administreres milliardbedriften fra den lille øya på Helgelandskysten. Pakkeriet til oppdrettsselskapet har en kapasitet på vel 300 tonn fersk laks og 30 tonn filet – daglig. Av de 240 ansatte i Nova Sea, jobber omtrent halvparten på øya.

Men det er ikke bare rosenrød lakseidyll for eksportbedriften.

Kostnadene med lakselus kan ende på mellom fire og fem milliarder kroner i 2015, har ekspertene anslått.

GRÜNDER: Steinar Olaisen bygget opp Nova Sea fra null. I 2008 fikk prisen for sin rolle i oppdrettsnæringen i Nord-Norge. Her er laksepioneren avbildet i forbindelse med prisutdelingen på Kystens dag i Oslo i 2008. Tre år senere døde Olaisen, 69 år gammel.

– Selv om vi mener vi produserer på en riktig måte, så er ikke opinionen nødvendigvis enig med oss i det, forteller Strøm – som forteller om et tøft regime på hjemmebane der lakselus-problematikken har skapt en situasjon hvor det er nullvekst innen lakseoppdrett i Norge.

– Det er veldig viktig at vi blir utfordret på miljøspørsmål, det gjør oss enda flinkere til å dyrke frem nye løsninger. Med begrensingen i produksjonen og et stort marked der ute må vi fortsette å skape mer ut av produktene våre, sier han.

Strøm forteller samtidig at det ikke finnes noen land i verden som har så strenge regler som Norge, og mener reguleringene kan utgjøre en ond sirkel.

– Jo strengere regelverket er, jo mer må man behandle. Og jo mer man må behandle, jo mer resistent blir lakselusen, sier han.

Nova Sea-sjefen forteller at selskapet jobber med nye løsninger for å tilpasse seg.

– I løpet av noen år har vi biologiske metoder som vil hjelpe oss veldig mye, forteller Strøm – som presiserer at arbeidet med biologiske metoder tar tid å lage.

Strøm sier diskusjonen rundt lakselus-problematikken er kompleks, og bærer preg av mye synsing fremfor reell kunnskap.

– Sånn er det med havet også. Ikke alt synes fra overflaten, avslutter en munter Strøm – før han legger på røret og vender tilbake til arbeidet i nord.

Les også

Hvem fortjener å vinne prisen for Norges beste eksportbedrift?

Les også

Båtdo ble millionbutikk på land

Les også

Mot rekordår for norsk sjømateksport

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Fiskeri

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oppdrettsfirma gir ansatte 220.000 kroner i bonus

 2. Betalt innhold

  Gigantbonus til ansatte i oppdrettsfirma

 3. – Fantastiske tider

 4. Den store fiskefesten

 5. Selger mindre sjømat - tjener mer