Fransk klage kan ha utløst Statoil-razzia

Den franske oljegiganten Total klaget på «unøyaktige priser» i august i fjor.

Konsernsjef Christophe de Margerie i Total.

Jacques Brinon
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Et brev datert 24. august i fjor kan være det som startet prosessen som førte til en uanmeldt razzia ved Statoils hovedkontor i Stavanger tirsdag formiddag.

Brevet ble sendt fra den franske oljegiganten Totals handelsselskap Total Oil Trading i Geneve til tilsynsorganisasjonen International Organisation of Securities Commissions (Iosco), som er en paraplyorganisasjon for alle lands tilsynsorganer.

Klaget over avvik

I brevet klaget Total over at de flere ganger i året hadde opplevd at indekspriser for oljeprodukter ble fastsatt i strid med de forventningene de hadde på basis av den faktiske handelen med olje.

Brevet ble offentliggjort av Iosco i oktober i fjor og skal, ifølge FT.com, ha påvirket Ioscos syn på behovet for granskning av den internasjonale oljehandelen.

Brevet harmoniserer med den beskrivelsen EU-kommisjonen gir for de mistankene som ga grunnlag for tirsdagens husundersøkelser i flere lang.

Les også: Razzia hos Statoil

Tirsdag gjennomførte kommisjonen razzia hos flere oljeselskaper og hos prissettingsbyrået Platts. Så langt er det bekreftet at Statoil, Shell og BP er blant oljeselskapene som har hatt kommisjonens folk på besøk. I tillegg har det italienske oljeselskapet Eni sagt at de er blitt bedt om å gi informasjon om saken.

Ifølge EU-kommisjonens pressemelding om saken mener man at oljeselskapene og Platts skal ha påvirket prissettingssystemet til Platts på en slik måte at de offisielle prisene er blitt manipulert.

I tillegg mener kommisjonen at selskapene kan ha samarbeidet for å forhindre nye aktører fra å ta del i prissettingsprosessen.

Les også: Oljeanalytiker: - Jeg krysser fingrene for dette ikke er riktig

Pågått siden 2002

Kommisjonen mener misligholdene kan ha pågått helt siden 2002.

Prisene som offentliggjøres av Platts brukes i handelen av fysisk olje og i handelen med finansielle derivater knyttet til olje og oljeprodukter.

- Selv små forstyrrelser i de oppgitte prisene kan ha stor betydning for prisen på råolje, raffinerte produkter og biodrivstoff, noe som kan ha ramme sluttbrukerne, skriver EU-kommisjonen.

Ifølge brevet fra Total skal avvikene de mener å ha observert ha vært små og i cent, ikke dollar.

- Alvorlig for Statoil

Fredrick Hauge i miljøorganisasjonen Bellona mener saken kan bli svært alvorlige for Statoil.

- Terskelen for å gjøre det kommisjonen har gjort i dag er meget høy, sier han.

- Denne saken kommer til å ri Statoil som en mare i lang tid, legger han til.

Han mener også at dette kan få effekter på prisen på norsk gasseksport.

- Fordi gassprisen er knyttet til oljeprisen kan priseffektene av dette gjøre at lønnsomheten i gassfelt som for eksempel Aasta Hansteen blir borte, sier Hauge.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sa til E24 tidligere tirsdag at hun håpet Statoil vil bli sjekket ut av saken.

- Statoil er Norges største selskap og vår stolthet. Vi er alle deleiere i selskapet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Les også: Razzia hos Statoil

- Jeg krysser fingrene for at dette ikke er riktig og at Statoil blir sjekket ut av saken. Det gjør jeg virkelig, legger hun til.

Minner om Libor-saken

Hun mener saken kan minne om den såkalte Libor-skandalen hvor banker manipulerte offisielle rentesatser.

Libor-skandalen har så langt ført til at en rekke av verdens største banker er ilagt milliardbøter og at toppsjefer har måttet gå av.

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker om Statoil-razziaen:- Jeg krysser fingrene for atmistankene ikke er riktige

  2. Oljeekspert: Hvis Statoil har gjort dette, kan Norge ha tjent

  3. - Oljetradere har incentiver ogmuligheter til prisjuks

  4. Annonsørinnhold

  5. - Har tatt med seg relevant informasjon

  6. - Brent har utspilt sin rolle som referansepris