Coca-Cola truer Tøyen-Cola med søksmål

Brusgiganten krever at O. Mathisen, som står bak Tøyen-Cola, stanser salget av Jallasprite, om ikke havner saken i retten.

TRUES MED SØKSMÅL: O. Mathisen som produserer Tøyen-Cola har havnet i en bitter merkevarestrid med Coca-Cola.
Publisert: Publisert:

The Coca-Cola Company har gitt O. Mathisen frist til fredag med å stoppe salget av Jallasprite, skriver Vårt Oslo.

O. Mathisen er selskapet som produserer Tøyen-Cola og Jallasprite. Coca-Cola har også bedt om at selskapets patentsøknad på Jallasprite skal trekkes tilbake.

– En sprite er et ord fra ordboka og betyr på engelsk en ånd eller en flyttbar grafisk illustrasjon. På assosieres ordet med å sprite opp noe, å gjøre det friskere, sterkere. Vi mener at Coca-Cola ikke kan eie dette ordet, sier Jarle Hollerud, mannen bak Tøyen-Cola til Vårt Oslo.

Hollerud sier til nettstedet at de skrev et brev til Coca-Cola for nær fire måneder siden, der de sa de var åpne for å skifte navn, men at de ville selge ut lageret. Etter dette har selskapet ikke hørt noe fra Coca-Cola.

Les også

Ny pantesats for første gang på over 25 år

– Nødt til å reagere

Advokat Håkon Tysnes Kaasin, i advokatfirmaet Bryn Aarflot representerer The Coca-Cola Company i saken.

– Sprite er et av de viktigste varemerkene til The Coca-Cola Company. Da de oppdaget at noen prøver å bruke varemerket som et beskrivende navn på sitronbrus, var de nødt til å reagere. Ellers risikerte man at varemerket ville gå inn i dagligtalen som en betegnelse på sitronbrus. Det kalles for en degenerering av varemerket og er veldig skadelig, sier Kaasin til Vårt Oslo.

Kaasin mener at bruken av Sprite i Jalla-Varemerket i seg selv krenker Coca-Colas rettigheter.

– Uten ordet Sprite ville Jallasprite fått langt mindre oppmerksomhet, og navnet ville hatt større vansker med å feste seg i hodet til kundene. Dette er derfor i strid med Coca-Colas varemerkerettigheter, sier advokat Kaasin, som håper saken blir løst innen fredag.

Patentstyret har avgjort at muligheten for forveksling mellom Sprite og Jallasprite er stor. Avgjørelsen kan ankes, opplyser Patentstyret til Vårt Oslo.

Les også

Coca-Cola brygger opp til kaffekrig i Kina etter oppkjøp

Les også

Advarer mot boliglån med opptil fem prosent rente

Les også

Porsche vil ikke lage flere dieselbiler

Publisert:

Her kan du lese mer om