– Thorleif Enger visste om korrupsjon

Selv om han forsøkte å holde seg unna korrupsjonen i Yara, visste konsernsjef Thorleif Enger om at det skjedde, mener Økokrim.

TILTALT: Konsernsjef Thorleif Enger, her under en Yara-presentasjon i 2007, sitter tiltalt for korrupsjon i Oslo tingrett.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Ikke bare visste konsernsjef Thorleif Enger om at det var inngått en avtale mellom Yara og ministersønnen Mohamed Ghanem i Libya, han tilskyndet en slik avtale, mener Økokrim.

Det samme gjorde prosjektleder Tor Holba.

– Både Enger og Holba er blitt enige med Ken Wallace om dette arrangementet med Ghanem, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økekrim da hun – noe forsinket etter disposisjonskritikk – gikk i i gang med sin prosedyre i Yara-saken tirsdag.

Etter snart tre måneder med rettsforhandlinger er partene nå i gang med sine sluttinnlegg. Økokrim konsentrerte seg mandag om de to tidligere Yara-direktørene Ken Wallace og Daniel Clauw. Tirsdag er det Djupesland som prosederer mot Holba og Enger.

Les også

En ganske rett frem korrupsjonssak

– Engers og Holbas deltagelse var av en annen art enn for Wallace og Clauws del, sa Djupesland.

Men konklusjonen er den samme like fullt. Både Enger og Holba har ifølge påtalemakten gjort seg skyldig i korrupsjon.

Viste om betalinger

Da Yara i 2008 forhandlet med libyske myndigheter om å etablere seg i landet, forhandlet de med den mektige politikeren og næringslivslederen Shukri Ghanem.

Omtrent samtidig ble det overført 1,5 millioner dollar fra et selskap i Sveits på vegne av Yara til et Ghanems sønn Mohamed Ghanem. Det mener Økokrim er et tilfelle av grov korrupsjon.

Les også

Rettspause etter 10 minutter i Yara-saken

– Wallace er den som har utført korrupsjonshandlingen i Libya. Det var han som inngikk avtalen og sørget for å overføre pengene til Ghanem. Clauw medvirket til disse handlingene, sa Djupesland.

Holba og Enger har ikke utført slike konkrete handlinger, medgir Økokrim. Men påtalemakten mener likevel at de har medvirket slik at det rammes av lovbestemmelsene.

– Vi mener likevel at Enger visste at det ble betalt ut penger og at det skjedde via Sveits. Men akkurat størrelsen visste han kanskje ikke om, sa Djupesland.

Klarert med Holba

Som prosjektleder for inntreden i Libya mener Økokrim Holba også visste om betalingene til Ghalem.

Økokrim legger mye vekt på både politiavhør og avlyttede telefonsamtaler, hvor Wallace også snakker om Holba.
Blant annet svarer Wallace i et avhør slik på spørsmål om hvem som tok beslutningen om å betale penger til den libyske ministersønnen:

– Det ble besluttet av Holba, det var hans prosjekt, svarte Wallace.

I et annet politiavhør forteller Wallace at han etter et møte med Ghalem diskuterte med Holba muligheten for å inngå en muntlig avtale med libyeren, ettersom det etter Wallace sitt syn var umulig å få til en skriftlig avtale.

En dekkhistorie

Djupesland bruke mye tid på å gjennomgå Ken Wallaces politiforklaringer i retten.

Aktoratet måtte sågar før prosedyren kom skikkelig i gang, skrive om sin disposisjon fordi forsvarerne reagerte på at det ble sitert fra politiavhørene med Ken Wallace.

Wallace ga i 2012 to forskjellige forklaringer til fransk politi. Først så hevdet han at det ikke fantes noe konsulentavtale med Ghanem.

Dagen etterpå endrer han forklaring. I avhøret forteller Wallace det Økokrim ønsker retten skal dømme Enger på, nemlig at Enger visste at det var inngått en konsulentavtale med Ghanem og at det ble betalt rundt 10 millioner kroner.

I telefonsamtaler som politiet har avlyttet med Wallace, sier den tidligere Yara-direktøren at han under avhør har «holdt seg til historien». Det mener Økokrim tyder på at Wallace og Enger var enige om hva som skulle sies til politiet.

– Her avtales altså en dekkhistorie. Det var denne historien Ken Wallace holdt seg til hele den første dagen i Paris, sa Djupesland.

I retten endret Ken Wallace forklaring på nytt. Han medgir at han fortalte om konsulentavtalen med Ghanem til andre i Yaras konsernledelse, men at han ikke lenger husker hvem.

– Forklaringen han ga i Paris er mer troverdig enn den han har gitt her i retten, hvor han ikke lenger er sikker på detalj, sa Djupesland.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Han ville ikke vite

  2. Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

  3. Enger føler seg sikker på at medtiltalt er uskyldig

  4. Forsvarer i Yara-saken: Mener Økokrim har bommet på loven

  5. Engers advokat: – En dramatisk korrupsjonsteori